Πιστοποιητικά νόσησης: Εξετάζονται αλλαγές από το υπουργείο Υγείας
Πιστοποιητικά νόσησης: Έρχονται αλλαγές - Τι εξετάζεται μετά την μερική άρση των μέτρων που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη (16/2).

Μετά την μερική άρση μερικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (16/2) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τώρα το υπουργείο Υγείας εξετάζει ορισμένες αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης. καθώς η παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα για περιστατικά επαναμόλυνσης τα οποία έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Σε έκτακτη συνεδρίαση η Επιτροπή εμβολιασμού θα εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης πιστοποιητικού δεύτερης νόσησης με covid, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει τις προηγούμενες ημέρες ο γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με απόφαση που είχε ληφθεί όταν ακόμη δεν είχε ανακύψει το θέμα της μετάλλαξης Όμικρον και της επαναμόλυνσης που προκαλεί, δεν δύναται η επανέκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά. Έτσι, προκύπτει πλέον ένα κενό για τους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσησαν για δεύτερη φορά, αφού χωρίς επίσημο πιστοποιητικό χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid τεστ για την είσοδο σε πολλούς χώρους και τη συμμετοχή τους σε διάφορες δραστηριότητες ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η εργασία τους.


Ακόμη, τα μέλη της επιτροπής θεωρούν πως η ανοσία από την λοίμωξη Covid είναι πολύ κατώτερη της ανοσίας που προκαλεί ο εμβολιασμός.

Στην αρχή αυτής ης εβδομάδας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε για τις επαναλοιμώξεις:

«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid».

Ως εκ τούτου οι αλλαγές στα ποιστοποιητικά νόσησης αφορούν όσους και όσες νόσησαν εντός τριμήνου από την πρώτη νόσηση για δεύτερη φορά με κορωνοϊό και έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτά τα άτομα θα δίνεται η δυνατότητα για την έκδοση ενός νέου πιστοποιητικού νόσησης τρίμηνης διάρκειας, με την υποχρέωση εντός ενός μήνα να έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό είτε με τη δεύτερη, είτε με την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την παραπάνω εισήγηση έχουν κάνει οι επιστήμονες στην κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός των επόμενβν ημερών.

Πιστοποιητικά νόσησης: Οι πρόσφατες αλλαγές – Πώς εκδίδεται

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προσφάτως υπάρχει μεταξύ άλλων ένα νέο πλαίσιο για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης. Βάσει της νέας ΚΥΑ προκειμένου να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης, ένας εμβολιασμένος θα μπορεί να κάνει rapid test. Όσον αφορά τους μη εμβολιασμένους, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν και είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε μοριακό τεστ.

Συγκεκριμένα, το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

  • κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
  • ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test.

Ποια είναι η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με rapid test παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test διαρκεί 90 ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από

α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή

β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφ’ όσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;