210 χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Ντίκενς
Σαν σήμερα γεννιέται ο Κάρολος Ντίκενς.

Ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς της αγγλόφωνης και παγκόσμιας λογοτεχνίας που καθόρισε με την λογοτεχνική του πένα το διεθνές λογοτεχνικό γίγνεσθαι είναι ο Κάρολος Ντίκενς. Ο συγγραφέας γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812 στο Πόρτσμουθ της Μεγάλης Βρετανίας και οι δυσκολίες ήρθαν στη ζωή του από μικρή ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, σε μικρή ηλικία βίωσε την οικονομική κατάρρευση στην οικογένειά του, καθώς ο πατέρας του φυλακίστηκε λόγω χρεών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για τον Κάρολο Ντίκενς να εγκαταλείψει το σχολείο.

Μετά την φυλάκιση του πατέρα του για χρέη το 1824, έζησε στο σπίτι της γηραιάς κυρίας Ελίζαμπεθ Ρόιλανς, που ήταν φίλη της οικογένειας. Για να πληρώνει όμως τη διαμονή και διατροφή του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να δουλεύει καθημερινά σε εργοστάσιο βερνικιών, όπου οι συνθήκες εργασίας ήταν απάνθρωπες. Τα συγκεκριμένα βιώματα διαμόρφωσαν τη συγγραφική του πένα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το αυτοβιογραφικό έργο του με τίτλο «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ»όπου αποτυπώνεται η δική του οικτρή οικονομική κατάσταση και οι συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Phil Dague (@phil_dague)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέχεια ο πατέρας του βγήκε από την φυλακή διευθετώντας τα προβλήματά του με τους πιστωτές. Παρ’ όλα αυτά το χάσμα με το γιο του παρέμενε αγεφύρωτο.

Για δύο χρόνια (1827-1828) ο νεαρός ακόμη Κάρολος Ντίκενς δούλεψε ως βοηθός σε δικηγορικό γραφείο και στη συνέχεια ως στενογράφος στα δικαστήρια του Λονδίνου. Μέσω αυτών των επαγγελματικών του ενασχολήσεων ήρθε σε επαφή με την αγγλική δικαιοσύνη της εποχής, με αποτέλεσμα να σχηματίσει αρνητική άποψη για αυτήν. Έχοντας, λοιπό, δει κάποια πράγματα εκ των έσω ο Κάρολος Ντίκενς θεωρούσε πως η αγγλική δικαιοσύνη της εποχής του λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο που ευνοούσε μονίμως όσους είχαν στα χέρια τους πλούτο. Μέσω αυτών των ενασχολήσεών του ο Κάρολος Ντίκενς άρχισε να απεχθάνεται σε μεγάλο βαθμό το αγγλικό δικαστικό σύστημα, που πίστευε ότι ήταν «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των πλουσίων.

Το 1830 ο συγγραφέας συνάντησε τον πρώτο έρωτα της ζωής του, στο πρόσωπο της Μαρίας Μπίντνελ. Θα έλεγε κανείς μάλιστα πως η Μαρία Μπίντνελ λειτούργησε και ως «μούσα» του συγγραφέα, καθώς αποτέλεσε το μοντέλο για τον χαρακτήρα της Ντόρα Σπένλοου στον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Ο έρωτάς τους όμως έμεινε ανεκπλήρωτος, αφού γονείς της κοπέλας δεν ενέκριναν τη σχέση τους, με αποτέλεσμα να τη στείλουν για σπουδές στο Παρίσι τερματίζοντας τη σχέση τους.

Από το 1833 και μετά η επαγγελματική του ζωή εναλλασσόταν μεταξύ δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας, ενώ διετέλεσε πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης σε διάφορα έντυπα φιλελευθέρων αποχρώσεων. Μέσω αυτού του επαγγέλματος ήρθε σε επαφή με την πολιτική ζωή, με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη του και στο πολιτικό σύστημα. Επιπλέον, στα μέσα της δεκαετίας του 1830 άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του λογοτεχνικά έργα με τη μορφή των μυθιστορημάτων σε συνέχειες σε περιοδικά και εφημερίδες, κάτι που ήταν πολύ συχνό εκείνη την περίοδο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη El café literario (@lecafeliterario)

Το πρώτο του μυθιστόρημα σε συνέχειες ήταν «Τα Χαρτιά του Πίκγουικ», το οποίο εξέδωσε το 1836. Το έργο σημείωσε μεγάλη επιτυχία κάνοντας αμέσως γνωστό το όνομά του, ενώ μεταγενέστερα οι μελετητές εντόπισαν στοιχεία της λογοτεχνικής φυσιογνωμίας που διαμόρφωσε στη συνέχεια της πορείας του.

Στις 2 Απριλίου 1836 ο Κάρολος Ντίκενς νυμφεύτηκε την Κάθριν Χόγκαρθ, κόρη του ευυπόληπτου σκωτσέζου δημοσιογράφου Τζορτζ Χόγκαρθ, με την οποία απέκτησε δέκα παιδιά. Ωστόσο, ο Κάρολος Ντίκενς δεν ήταν πιστός στην σύζυγό του και 22 χρόνια αργότερα χώρισαν λόγω των εξωσυζυγικών σχέσεών του.

Το 1842 έκανε ένα σημαντικό ταξίδι στις Η.Π.Α. Εκεί, παρέμεινε για 5 μήνες και έγινε δέκτης θετικών σχολίων και άκρατου θαυμασμού. Ωστόσο, ο ίδιος δεν δίστασε να ασκήσει σφοδρή κριτική στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, καθώς υποστήριζε την κατάργηση της δουλείας, ενώ θεωρούσε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα σχετικό με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων της χώρας. Αρκετά χρόνια μετά η γνώμη του για τις Η.Π.Α. και τα «δεινά» της είχε μετριάσει και αποφάσισε να την επισκεφτεί ξανά.

Κάτι που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό για τον Κάρολο Ντίκενς στο ευρύ κοινό, είναι πως ασχολήθηκε με την υποκριτική. Μάλιστα, πραγματοποίησε συνολικά 471 παρουσιάσεις των λογοτεχνικών έργων του, ενώ κατά τη διάρκεια των παραστάσεών του αποκαλύφθηκαν σπουδαία στοιχεία της τέχνης του, όπως η απαγγελία και η δραματική μίμηση. Ο Κάρολος Ντίκενς έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιουνίου 1870 και η σορός του ενταφιάστηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.

Τρία βιβλία του Κάρολου Ντίκενς που μεταφέρθηκαν με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη

Ο Κάρολος Ντίκενς αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς συγγραφείς της γενιάς, ο οποίος μετά τον θάνατό του άφησε σπουδαία λογοτεχνική παρακαταθήκη πίσω του. Φυσικά, το έργο του δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο και πολλοί ήταν εκείνοι που μετέφεραν μερικά από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματά του στη μεγάλη οθόνη.

1. Scrooged

Υπόθεση: Το κλασικό μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς με τίτλο «Μία Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» με ένα twist επικεντρώνεται σε έναν αντιπαθητικό διευθυντή τηλεόραση που ουσιαστικά είναι ένας σύγχρονος Σκρουντζ. Αυτός δέχεται την παραμονή των Χριστουγέννων την επίσκεψη τριών φαντασμάτων, που τον κάνουν ν’ αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη ζωή.

2. Μεγάλες Προσδοκίες

Υπόθεση: Ίσως το πιο εμβληματικό έργο του Κάρολου Ντίκενς μεταφέρθηκε πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη και το θέατρο με μία από τις πιο πρόσφατες να είναι το 2012. Ορφανός από μικρός και μεγαλωμένος φτωχά, ο νεαρός Πιπ κληρονομεί μια τεράστια περιουσία από έναν άγνωστο ευεργέτη και πηγαίνει στο Λονδίνο για να γίνει μέλος της υψηλής κοινωνίας. Εκεί θα συναντήσει τον παιδικό του έρωτα, την όμορφη αλλά απόμακρη Εστέλα.

3. Ο διαφορετικός κύριος Κόπερφιλντ

Υπόθεση: Βασισμένη στο κλασσικό μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς η ταινία διηγείται την ιστορία του David ο οποίος μένει ορφανός από πολύ νωρίς και παρά τις δυσκολίες κατορθώνει να γίνει συγγραφέας στην Βικτωριανή Αγγλία. Η πασίγνωστη ιστορία του David Copperfield ειδωμένη από την χιουμοριστική της πλευρά σε μία απολαυστική κωμωδία.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikemedia Commons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
 1