Metaverse: Τι συμβαίνει σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης - Πώς προστατεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα
Το Metaverse ήρθε για να αλλάξει την καθημερινότητά μας, όμως, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι και θέματα ασφάλειας που θα πρέπει να διευθετηθούν.

Ο ψηφιακός κόσμος του Metaverse, του μετά-σύμπαντος, της εικονικής πραγματικότητας, έχει έρθει να αλλάξει την καθημερινότητά μας. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα καλά που προσφέρει, πρέπει να προσέχουμε και αρκετά πράγματα, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως και τα social media, έτσι και στο Metaverse, οι χρήστες πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και να προσέχουν σε πιθανούς κινδύνους που κρύβονται εκεί. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα αρκετές καταγγελίες έχουν δει το φως της δημσιότητας.

Metaverse: Ομαδικός βιασμός

Η Νίνα Τζέιν Πάτελ, ψυχολόγος που ζει στη Βρετανία, μπήκε στον εικονικό κόσμο του Metaverse. Η ίδια κατήγγηλε ότι μόλις 60 δευτερόλεπτα μετά, έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερα αντρικά άβαταρ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Ιndependent, χαρακτήρησε το όλο συμβάν «σουρεαλιστικό εφιάλτη» και είπε ότι ο βιασμός ήταν σα να της συμβαίνει στην πραγματικότητα, παρότι ήξερε ότι ήταν στο μετα-σύμπαν. Η προσομοίωση, όμως, είναι τόσο εξελιγμένη, που νοιώθεις σαν να είσαι εκεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι αισθάνεσαι τα πράγματα σαν να ήσουν εκεί.

Η Πάτελ λέει ότι τα αντρικά άβαταρ της έλεγαν κατά τη διάρκεια του βιασμού «μην προσποιείσαι ότι δεν σου αρέσει», ενώ περιέγραψε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, που παρουσιάζονται στα θύματα κανονικών βιασμών.

Metaverse: Victim-blaming

Πέρα από την παραπάνω καταγγελία βιασμού, έχουν γίνει και οι πρώτες καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο Horizon Worlds, την πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας του Meta (πρώην Facebook). Οι καταγγελίες αυτές έφτασαν (σχεδόν) από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της νέας πλατφόρμας.

Μια γυναίκα χρήστης του Horizon Worlds μπήκε στην επίσημη σελίδα και έγραψε:

«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι έτσι κι αλλιώς κάτι πολύ άσχημο, όταν όμως είσαι στην εικονική πραγματικότητα η εμπειρία είναι ακόμη πιο έντονη. Χτες το βράδυ όχι μόνο κάποιος με χούφτωσε, αλλά υπήρχαν και αρκετοί άνθρωποι τριγύρω που επικροτούσαν τη συμπεριφορά του.»

Το Meta απάντησε με έναν τρόπο που μας δυσαρέστησε αρκετά. Ο αντιπρόεδρος της πλατφόρμας δήλωσε στο The Verge ότι το συμβάν είναι «μεμονωμένο» και ότι «εκτιμά τις πληροφορίες, καθώς θέλει να κάνει τη λειτουργία Ασφαλούς Ζώνης πιο εύκολη στη χρήση της».

Ακόμα μία γυναίκα δημοσιογράφος, η Πάρμι Όλσον, μιλώντας στο Bloomberg, αποκάλυψε τη δική της ιστορία. Όταν μπήκε στο Horizon, μια ομάδα αντρικών άβαταρ «την περικύκλωσαν και άρχισαν να την φωτογραφίζουν». Η ίδια συνεχίζει περιγράφοντας:

«Αισθάνθηκα λίγο σαν πειραματόζωο, ήταν η πιο παράξενη εμπειρία της ζωής μου.»

Συμπλήρωσε ότι άκουγε διαρκώς παιδικές φωνές, ενώ υποτίθεται ότι η πλατφόρμα, που μέχρι αυτή τη στιγμή είναι προσβάσιμη μόνο από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, περιορίζει τη χρήση στους άνω των 18 ετών.

Η προσέγγιση του Meta σε όλες αυτές τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ουσιαστική η ίδια με εκείνη του Facebook. Η πλατφόρμα φαίνεται να μεταθέτει την ευθύνη στους χρήστες, δίνοντάς τους εργαλεία όπως η «Ασφαλής Ζώνη».

Metaverse: Οι εικονικές συναλλαγές και Οικόπεδα

Πέρα, όμως, από τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς, έχουν προκύψει και διάφορα άλλα θέματα μετα-σύμπαν. Τα θέματα αυτά φαίνεται να κινούνται σε πολύ θολά νερά και μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνα.

Ένα από αυτά είναι ο τρόπος που λειτουργεί η οικονομία του Metaverse. Οι συναλλαγές στο μετα-σύμποαν γίνονται με κρυπτονομίσματα ή NFTs, η λειτουργία των οποίων δεν είναι απολύτως κατανοητή ούτε στον “κανονικό” κόσμο. Ένα NFT είναι ένα μοναδικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, που δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Μπορεί να είναι μια φωτογραφία, ένα μουσικό κομμάτι, ένα βίντεο, ή οποιουδήποτε είδους ψηφιακή δημιουργία. Η αγορά των NFTs γνωρίζει τεράστια άνθιση και συχνά γίνονται συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ με αυτά.

Όμως, υπάρχουν πολλά αρνητικά στον τρόπο που λειτουργούν τα NFTs. Το CNN δίνει ένα κατατοπιστικό παράδειγμα. Στο φυσικό κόσμο, όταν αγοράζεις ένα έργο Τέχνης, υπάρχουν δύο ειδών ιδιοκτησίες, του ίδιου του αντικειμένου, αλλά και των πνευματικών δικαιωμάτων που το συνοδεύουν. Αυτά τα τα δύο δεν πάνε απαραίτητα μαζί.

Σε ότι αφορά την ψηφιακή τέχνη, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο πολύπλοκα. Ο αγοραστής δεν αποκτά ποτέ την κυριότητα του αντικειμένου, αυτή παραμένει στον πωλητή, επομένως ο πρώτος δεν μπορεί να μεταπωλήσει το έργο χωρίς άδεια από τον δεύτερο.

Ένα ακόμα σημείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το real estate. Εκατοντάδες εκατομμύρια αλλάζουν χέρια κάθε μέρα, καθώς ιδιώτες και εταιρείες αγοράζουν και πουλάνε «οικόπεδα» στο μετα-σύμπαν.

Metaverse: Πώς προστατεύεις τα προσωπικά σου δεδομένα;

Το θέμα των προσωπικών δεδομένων και του διαδικτύου είναι ένα μείζον θέματα και στον φυσικό κόσμο, αλλά και στον κόσμο του μετα-σύμπαντος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το Meta θα κατέχει προσωπικά σου δεδομένα όπως οι εκφράσεις του προσώπου σου, οι χαρακτηριστικές σου χειρονομίες και κάθε είδους αντίδραση που θα έχει το άβατάρ σου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον εικονικό κόσμο.

Metaverse & αστυνομία

Τι γίνεται, λοιπόν, στον κόσμο του Metaverse όταν απαιτηθεί η παρουσία της αστυνομίας; Όταν, για παράδειγμα, κάποιος χρήστης πέσει θύμα βιασμού; Ή τον κλέψουν;

Αξίζει να σημειωθεί πως το άβαταρ δεν έχει νομική υπόσταση και αν θέλεις να το περάσεις από το όποιο νομικό σύστημα, θα πρέπει να του αποδώσεις τέτοια. Να μπορεί όχι μόνο να μηνύεται, αλλά και να μηνύει. Να έχει το άβαταρ νομικά δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Αυτό δεν είναι, ακόμα, γνωστό πώς μπορεί να συμβεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να γίνει θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ολόκληρη νέα νομοθεσία, βάση της οποίας αδικήματα όπως ο βιασμός, η επίθεση, ο ξυλοδαρμός ή ο φόνος θα πρέπει να μπορούν να στοιχειοθετηθούν χωρίς να υπάρχει πραγματική «φυσική βλάβη». Και αυτό γιατί τα άβαταρ δεν έχουν φυσική υπόσταση.

Μένει να δούμε ποια θα είναι τα επόμενε βήματα της Meta για να καταφέρει να διασφαλίσει την ασφάλεια των χρηστών της και να μη μετατραπεί σε φιάσκο το όλο εγχείρημα.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1