Κορωνοϊός: Ασφυξία στα νοσοκομεία λόγω διασωληνώσεων και με
Μαγιορκίνης: "Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτή η ανοσία της αγέλης, γιατί κάποιος μπορεί να ξανακολλήσει".

Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία καθώς οι μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα αυξάνουν τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, ενώ ειδικοί προειδοποιούν πως είναι νωρίς ακόμα για άρση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, ερώτημα είναι εάν μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι είναι 683, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 553.

Την ίδια ώρα, και τα κρούσματα παραμένουν δεκάδες χιλιάδες. Το βαρύτερο ιικό φορτίο καταγράφεται στην περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας (4,69%), ενώ ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένη η κατάσταση σε αρκετές περιφερειακές ενότητες περιλαμβανομένων Αττικής, Ρεθύμνου, Χανίων, Καστοριάς και Μυκόνου.

Γώγος: Είναι νωρίς ακόμα για άρση των μέτρων

Όπως εκτιμά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα, ενώ είναι νωρίς να ληφθούν αποφάσεις για άρση των μέτρων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος είπε πως υπάρχουν κρούσματα σε σοβαρή κατάσταση από την Όμικρον στα νοσοκομεία παρότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσηση λόγω και του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Για τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ήμερων ο καθηγητής ανέφερε ότι οφείλονται στα πολλά κρούσματα της Δέλτα που έχουμε ακόμη, παρά την επικράτηση της Όμικρον.

Επίσης, αρκετοί άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό αργούν να πάνε στο νοσοκομείο και παίρνουν θεραπεία από μονοί τους στο σπίτι χωρίς να συμβουλεύονται γιατρούς.

Μαγιορκίνης: Δε θα έχουμε ανοσία της αγέλης

Αίσθηση προκαλεί και η τοποθέτηση του καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη για το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία της αγέλης.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης στην τηλεόραση του Open, ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Μερική Απασχόληση

14-05-2024

Αθήνα

560

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;