Βατόπουλος: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για μουσική, εστίαση, ωράριο
Βατόπουλος: Όσα δήλωσε για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας.

Σήμερα Τρίτη (18/1) ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τα περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να ληφθούν και στη χώρα μας μέτρα που θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο την κινητικότητα των πολιτών άνω των 60 που αρνούνται να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Βατόπουλος χαρακτηρίζοντας αντίστοιχους περιορισμούς «λογικούς».

Μάλιστα, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά επί του θέματος:

«Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά. Είναι όπλα δημόσιας υγείας».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ και από εκεί και πέρα θα πάμε σε τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα.

Βατόπουλος για τον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής αναφέρθηκε και στον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό που χθες Δευτέρα (17/1) υπερέβησαν τους 100 λέγοντας ότι ήδη διερευνάται. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει κάποια εξήγηση, γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ανέφερε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο γεγονός πως πολλοί ασθενείς δεν πηγαίνουν εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.

«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», είπε ο κ. Βατόπουλος παροτρύνοντας τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι οι θάνατοι αντικατοπτρίζουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου, όταν ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα που προκαλεί πιο βαριά νόσηση, βρισκόταν σε έξαρση.

Ακόμη, ο καθηγητής αναφέρθηκε στον γενικό κανόνα που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, και αυτός είναι ο εξής: 5 ημέρες απομόνωση και στη συνέχεια 5 ημέρες με μάσκα υψηλής αποτελεσματικότητας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος κανόνας ισορροπεί με την ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία.

Όσον αφορά το το μοριακό τεστ (PCR) στις 5 ημέρες ο ίδιος το χαρακτήρισε «δίκοπο μαχαίρι»  γιατί «πολλές φορές μπερδεύει». Από την άλλη πλευρά ένα τεστ αντιγόνου (rapid) βοηθά καλύτερα και δείχνει εάν είμαστε ή όχι μεταδοτικοί. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι αυτή η οδηγία δεν αφορά όσους έχουν συμπτώματα, οι οποίοι οφείλουν να μην βγαίνουν από το σπίτι τους.

Βατόπουλος για μετάλλαξη Δέλτα: «Λογικά θα εξαφανιστεί»

Όσον αφορά την μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική. Ακόμη, προειδοποίησε τους πολίτες ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά νόσο σε μικρότερο ποσοστό. Διευκρίνισε πάντως πως σίγουρα δεν πρόκειται απλό κρυολόγημα.

«Είτε Δέλτα, είτε Όμικρον ή οτιδήποτε, όταν έχεις κορωνοϊό πρέπει να προσέχεις. Αν αργεί να περάσει, να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια», δήλωσε ο καθηγητής.

Βατόπουλος: Εντός εβδομάδας οι αποφάσεις για μουσική, εστίαση, ωράριο

Φυσικά, ο κ. Βατόπουλος δέχτηκε ερώτηση σχετική με τη χαλάρωση των περιορισμών και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση με τον ίδιο να αναφέρει ότι θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος δεν θέλησε να πάρει θέση υπέρ ή κατά της χαλάρωσης των μέτρων, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο καθηγητής σχολίασε «ποτέ μη λες ποτέ», αλλά στη συνέχεια ο ειδικός είπε ότι θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο «εξαιρετικά απίθανο».

Καλοκαίρι και Πάσχα στο χωριό;

Καθώς οι εμβολιασμοί και η ανοσοποίηση του πληθυσμού έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουν οι πολίτες να κάνουν «Πάσχα στο χωριό» και κανονικό καλοκαίρι.

«Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως αισιόδοξοι, όπως δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι τι θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Οικονομικά

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;