Κορωνοϊός - νέα μελέτη: Πού και πώς είναι πιθανότερο να μολυνθείτε
Κορωνοϊός: Νέα μελέτη αποκαλύπτει πού και πώς είναι πιθανότερο να μολυνθείτε. Τι πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια των συναθροίσεων.

Απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με ποιες από τις καθημερινές δραστηριότητές μας είναι, και σε τι βαθμό, ασφαλείς δίνει νέα μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, την ώρα που η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον πλήττει τον πλανήτη, εκτοξεύοντας σε πολλές χώρες τα κρούσματα σε ποσοστά ρεκόρ.

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον κορωνοϊό, εξαπλώνεται κυρίως με αερομεταφερόμενη μετάδοση. Επομένως, το κλειδί για την πρόληψη της μετάδοσης είναι να κατανοήσουμε πώς συμπεριφέρονται τα αιωρούμενα σωματίδια, κάτι που απαιτεί γνώσεις φυσικής και χημείας.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κολοράντο, στο “Conversation”, “o αέρας είναι ένα ρευστό που αποτελείται από αόρατα, ταχέως και τυχαία κινούμενα μόρια, έτσι τα αιωρούμενα σωματίδια διασκορπίζονται με την πάροδο του χρόνου σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε ένα δωμάτιο ή σε ένα λεωφορείο.

Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να εκπνεύσει σωματίδια που περιέχουν τον ιό και όσο πιο κοντά τους βρίσκεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να εισπνεύσετε ορισμένα σωματίδια που περιέχουν ιό. Όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος που περνάτε και οι δύο στο δωμάτιο, τόσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος είναι σχεδόν άπειρος, οπότε ο ιός δεν συσσωρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό αν είστε κοντά του.

Τα σωματίδια του ιού μπορούν να εκπέμπονται κάθε φορά που ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, αλλά ειδικά εάν η αναπνοή του είναι βαθιά (όπως όταν ασκείται) ή περιλαμβάνει φωνές (όπως ομιλία ή τραγούδι). Φορώντας μια κατάλληλη μάσκα μειώνει τη μετάδοση επειδή η μάσκα εμποδίζει την απελευθέρωση του ιού, ωστόσο το μολυσμένο άτομο που δεν φοράει μάσκα και κάθεται ήσυχα σε μια γωνία είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σας μολύνει από εκείνον που σας πλησιάζει και ξεκινά μια έντονη διαμάχη.

Όλες οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 είναι εξίσου αερομεταφερόμενες, αλλά η πιθανότητα να κολλήσετε κορωνοϊό εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης (η Δέλτα ήταν πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά η Όμικρον εξακολουθεί να είναι πιο μεταδοτική) και από τον αριθμό των ατόμων που είναι μολυσμένα (ο επιπολασμός της νόσου).

Κορωνοϊός: Οι πιθανότητες να μολυνθείτε

Ένας σίγουρος τρόπος για να κολλήσετε κορωνοϊό είναι να κάνετε έναν συνδυασμό πραγμάτων που σας βάζουν στα σκούρα κόκκινα κουτάκια στον πίνακα της μελέτης. Για παράδειγμα:

  • Να συγκεντρωθείτε με πολλά άτομα σε έναν κλειστό χώρο με κακή ποιότητα αέρα, όπως γυμναστήριο, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης ή σχολική τάξη που δεν αερίζεται
  • Να κάνετε κάτι επίπονο ή θορυβώδες, όπως άσκηση, τραγούδι ή φωνές
  • Να βγάλετε τις μάσκες σας
  • Να μείνετε εκεί για πολύ ώρα.

Για να αποφύγετε να κολλήσετε, προσπαθήστε να είστε στα πράσινα ή πορτοκαλί κουτάκια στον πίνακα. Για παράδειγμα:

  • Εάν πρέπει να συναντήσετε άλλα άτομα, κάντε το σε εξωτερικούς χώρους ή σε χώρο που αερίζεται καλά ή συναντηθείτε σε χώρο όπου ο αερισμός είναι καλός και η ποιότητα του αέρα είναι γνωστή.
  • Περιορίστε τον αριθμό των ατόμων στο ελάχιστο.
  • Περάστε τον ελάχιστο δυνατό χρόνο μαζί.
  • Μην φωνάζετε, μην τραγουδάτε ή κάνετε βαριά άσκηση.
  • Φοράτε μάσκες υψηλής ποιότητας, που εφαρμόζουν καλά από τη στιγμή που μπαίνετε στο κτίριο μέχρι τη στιγμή που φεύγετε.

Παρακάτω, η μελέτη και ο πίνακας που προαναφέρθηκε:

 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;