Διομήδης: Από πού πήρε το όνομά της η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα
Διομήδης: Λίγα λόγια για τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας που "χάρισε" το όνομά του στην κακοκαιρία.

Το 2022 έκανε “ποδαρικό” με μία κακοκαιρία, η οποία από χθες Δευτέρα (10/1) πλήττει σταδιακά ολόκληρη τη χώρα μας. Όπως και άλλες κακοκαιρίες που προηγήθηκαν έτσι και αυτή έχει ένα όνομα, προκειμένου να ξεχωρίσει από τις άλλες. Πιο συγκεκριμένα, η επικείμενη κακοκαιρία ονομάζεται κακοκαιρία Διομήδης

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός Διομήδης που έδωσε το όνομά του στην κακοκαιρία που πλήττει αυτές τις ημέρες την Ελλάδα;

Ο Διομήδης ήταν ήρωας της ελληνικής μυθολογίας και βασιλιάς του Άργους. Έτσι, τον γνωρίζουμε μέσω των Ομηρικών Επών, καθώς συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο. Ο Διομήδης ήταν γιος του Τυδέα και της Δηιπύλης, ενώ στην Ιλιάδα του Ομήρου, ο Διομήδης θεωρείται ως ο δεύτερος καλύτερος πολεμιστής των Αχαιών μαζί με τον Αίαντα. Ήταν ανιψιός του Ηρακλή και καλός φίλος του Οδυσσέα. Επιπλέον, ο Διομήδης μαζί με τον Ηρακλή και τον Οδυσσέα ήταν οι τρεις αγαπημένοι ήρωες της θεάς Αθηνάς.

Ο Διομήδης εντοπίζεται στο λατινικό έπος του Βιργιλίου, την Αινειάδα, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει πολλά κοινά σημεία με τα Ομηρικά έπη. Πιο συγκεκριμένα, ο Διομήδης υπήρξε ένας από τους πολεμιστές που εισέβαλαν στην Τροία χρησιμοποιώντας το Δούρειο Ίππο.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ο Διομήδης εντοπίζεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, καθώς συμμετείχε στον πόλεμο με στόλο 80 πλοίων. Επρόκειτο για τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο μετά τον στόλο του Αγαμέμνονα που αποτελούνταν από 100 πλοία. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, ο Διομήδης αναπαρίσταται στο έπος ως ο πιο γενναίος πολεμιστής του Τρωικού πολέμου που ποτέ δεν διέπραξε ύβρη. Συχνά αναφέρεται από τον Όμηρο ως ο νεότερος βασιλιάς-πολεμιστής μεταξύ των Αχαιών και τρίτος σε δύναμη μετά τον Αχιλλέα και τον Τελαμώνιο Αίαντα.


Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των επικήδειων αγώνων που έγιναν προς τιμήν του θανάτου του Πατρόκλου, ο Διομήδης κέρδισε τον Αίαντα κερδίζοντας την πρώτη θέση στη σειρά των φιλικών αγώνων πυγμαχίας. Εκτός από τις πολεμικές του αρετές, όμως, ο Διομήδης χαρακτηρίζεται και από τη σοφία των απόψεών του η οποία φαίνεται να τον διακρίνει σε αρκετές κρίσιμες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η γνώμη του να γίνεται δεκτή και σεβαστή ακόμα και από πολύ πρεσβυτέρους του συμπολεμιστές, συμπεριλαμβανομένου του Αγαμέμνονος και του Νέστορος.

Όσον αφορά τον θάνατό του, δεν έχουμε πολλές αναφορές ούτε στην Ιλιάδα ούτε και στην Αινειάδα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η νύξη της μητέρας της Αφροδίτης, της Διώνης, η οποία καθώς φροντίζει την κόρη της που έχει τραυματιστεί από τον Διομήδη της λέει ότι όποιος τα βάζει με τους θεούς δε ζει για πολύ.

Παρ’ όλα αυτά στους προ-ομηρικούς μύθους, η Αθηνά υποσχέθηκε στο Διομήδη ότι θα του χαρίσει την αθανασία, που αρχικά προοριζόταν  για τον πατέρα του. Έτσι, ο Διομήδης έγινε θεός και λατρευόταν με διάφορες ονομασίες στην Ιταλία.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 3