Υπνική Παράλυση: Ποια η σχέση της με τη μετάλλαξη Όμικρον - Τι λένε οι ερευνητές
Υπνική Παράλυση: Ποια η σχέση που έχει με τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ερευνητές στη Σκωτία εξετάζουν κάποιες λιγότερο συνηθισμένες αναφορές ασθενών με κορωνοϊό που βρίσκονται σε καραντίνα, που περιλαμβάνουν την «υπνική παράλυση».

Όμως, τι ακριβώς είναι η υπνική παράλυση;

Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος νιώθει ότι ξυπνάει από τον ύπνο του και για λίγα δευτερόλεπτα δεν μπορεί να κουνηθεί. Είναι μια πολύ δυσάρεστη και τρομακτική συνήθως αίσθηση, την οποία οι επιστήμονες εξηγούν λέγοντας ότι συμβαίνει όταν, κατά κάποιον τρόπο, ο εγκέφαλος δεν έχει ξυπνήσει «εντελώς» και αν και η αντίληψη και η όραση λειτουργούν, δεν λειτουργεί η ομιλία και το μυαλό δεν μπορεί να δώσει για το μικρό αυτό διάστημα εντολή στα άκρα για κίνηση.

Κάποιες φορές αυτό το φαινόμενο συνοδεύεται και με πολύ τρομακτικές παραισθήσεις, όπως και με την αίσθηση ότι κάποιος πιέζει τον άνθρωπο που κοιμάται στο στήθος, σχετίζοντας το φαινόμενο με τη λαϊκή δοξασία της τρομακτικής οντότητας της «Μόρας». Θεωρείται μάλιστα ότι όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουν την υπνική παράλυση μία ή δύο φορές στη ζωή τους.

Υπνική παράλυση: Αναφορές του φαινομένου από ασθενείς με κορωνοϊό

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν πολλές αναφορές για το φαινόμενο, πολιτών που βρίσκονταν σε καθεστώς καραντίνας, στη Σκωτία. Για αυτόν τον λόγο, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν το φαινόμενο και να διαπιστώσουν αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός ή όχι.

Προηγήθηκε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Sleep Medicine», που ανέφερε ότι ασθενείς με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις στον ύπνο. Μεταξύ αυτών ανέφεραν και την υπνική παράλυση, ως παρενέργεια της καραντίνας όμως, και του άγχους που προκαλεί, και όχι του ίδιου του ιού.

 

Πάντως, μια ειδική γιατρός στις υπνοθεραπείες, η Kat Lederly, δήλωσε σε βρετανικό μέσο ότι θα μπορούσε ο ιός, λόγω των νευρολογικών επιπτώσεων που προκαλεί, να επηρεάσει τη ρύθμιση της διαδικασίας του ύπνου στον εγκέφαλο, ωστόσο τόνισε ότι είναι πιθανότερο πως αυτό προκύπτει λόγω του άγχους και της αβεβαιότητας που προκαλεί η καραντίνα και ο φόβος του ιού.

Η κύρια επιστημονικά αναγνωρισμένη παρενέργεια του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του ύπνου, παραμένει -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- η εφίδρωση.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;