Γιατί το
Το "Καρτ Ποστάλ" μέσα από 12 μοναδικές, αυτοτελείς ιστορίες κατάφερε να μας δείξει ότι το μέλλον της ελληνικής μυθοπλασίας προδιαγράφεται λαμπρό.

Λίγες ώρες πριν την προβολή του τελευταίο επεισοδίου της μίνι σειράς της ΕΡΤ, “Καρτ Ποστάλ“, είπαμε να ρίξουμε μία ματιά στην ξεχωριστή σειρά που μας άγγιξε, μας συγκίνησε, μας έκανε να γελάσουμε, να ταξιδέψουμε και να σκεφτούμε. Η καινούρια σειρά της δημόσιας τηλεόρασης ήταν ένα καρτ ποστάλ στον έρωτα, την αγάπη, την επικοινωνία και, γενικότερα, τις σχέσεις των ανθρώπων που αποτελεί μία από τις καλύτερες σειρές που έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καρτ Ποστάλ – ΕΡΤ (@cartespostales_ert)

Η ιστορία

Η σειρά μυθοπλασίας της ΕΡΤ, “Καρτ Ποστάλ”, βασίζεται στα βιβλία της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέως Victoria Hislop, “Cartes Postales from Greece” και “The Last Dance” και μας ταξιδεύει στην Κρήτη και στο Λονδίνο, μέσα από 12 συναρπαστικές αυτοτελείς ιστορίες.

Ο Τζόζεφ (Aνδρέας Κωνσταντίνου), πρωταγωνιστής -και συνδετικός κρίκος- στις 12 αυτοτελείς ιστορίες της σειράς, είναι ένας ελληνικής καταγωγής, εσωστρεφής Άγγλος αρχαιολόγος, ο οποίος, σχεδιάζοντας να κάνει πρόταση γάμου στη σύντροφό του, έχει προγραμματίσει ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Όταν εκείνη δεν εμφανίζεται στο αεροδρόμιο την ημέρα της αναχώρησης, ο Τζόζεφ επιστρέφει στα πατρογονικά εδάφη για να αναλάβει θέση συμβούλου σε μια ανασκαφή και αρχίζει μια μοναχική περιπλάνηση στο νησί, ένα δυναμικό ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο της ψυχής του. Αποκαρδιωμένος, αρχίζει να στέλνει καρτ ποστάλ στο σπίτι της πρώην, πια, συντρόφου του στο Λονδίνο, αφηγούμενος ιστορίες που ακούει ή βιώνει στην Κρήτη. Δεν γνωρίζει, όμως, ότι τις κάρτες παραλαμβάνει η νέα ένοικος του σπιτιού, η Έλι, η οποία αναπτύσσει συναισθήματα για τον μυστηριώδη άντρα… Μπορούν οι μύχιες σκέψεις ενός αγνώστου στο χαρτί να τον κάνουν ερωτεύσιμο;

Το “Καρτ Ποστάλ” φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του βραβευμένου Γιώργου Παπαβασιλείου, ενώ, την τηλεοπτική διασκευή του σεναρίου έχουν αναλάβει, μαζί με τη συγγραφέα, ο Νίκος Απειρανθίτης, η Αλεξάνδρα Κατσαρού (Αλεξάνδρα Κ*), η Δώρα Μασκλαβάνου και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος. Η σύνθεση πρωτότυπης μουσικής και τα τραγούδια είναι του Μίνου Μάτσα. Σκηνογράφος είναι η Πηνελόπη Βαλτή και ενδυματολόγος η Μάρλι Αλιφέρη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καρτ Ποστάλ – ΕΡΤ (@cartespostales_ert)

Το ταξίδι

Ο Τζόζεφ (Σήφης όπως τον φωνάζουν όσοι Κρητικοί τον συναντούν μέσα σε αυτές τις 12 ιστορίες) ξεκινάει ένα ταξίδι που δεν ήξερε ότι θα ξεκινήσει. Με την επιστροφή του στον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη, και τον απρόσμενο (για αυτόν) χωρισμό του από την κοπέλα που είχε σκοπό να παντρευτεί, ο βασικός πρωταγωνιστής του “Καρτ Ποστάλ”, μαθαίνει τον εαυτό του, τις ρίζες του και ξεπερνάει έναν επώδυνο χωρισμό.

Μέσα από αυτές τις 12 αυτοτελείς ιστορίες, ο Τζόζεφ συναντάει πρόσωπα που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο της ζωής του με αυτόν, ή του παρουσιάζουν μία διαφορετική οπτική της ζωής που δεν είχε δει. Για παράδειγμα στο πρώτο επεισόδιο συναντάει ένα άνθρωπο, που τον υποδύεται ο μοναδικός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που τον παράτησε η γυναίκα του στα σκαλιά της εκκλησίας και από τότε έχει ξεκινήσει μία βεντέτα ανάμεσα στην οικογένειά του και τη δική της. Ο τρόπος που ξετυλίγεται αυτή η τραγωδία βοηθάει τον ίδιο τον πρωταγωνιστή να κάνει το επόμενο βήμα και να συγχωρέσει την κοπέλα που τον άφησε. Σε άλλο επεισόδιο, όταν, πλέον, είναι έτοιμος να προχωρήσει τη ζωή του, συναντάει μία γυναίκα ναυτικού (Σοφία Κόκκαλη) που είναι ζωγράφος, όμως, ο γάμος της είναι σαν φυλακή. Η κοπέλα αυτή βοηθάει τον Τζόζεφ να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να ξεπεράσει τα όρια του και του ανοίγει τον δρόμο για να ερωτευθεί ξανά. Όπως λέει και ο ίδιος στο επόμενο επεισόδιο με μία νοσταλγία στα μάτια:

“Έφυγε πριν προλάβω να την ερωτευθώ”

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καρτ Ποστάλ – ΕΡΤ (@cartespostales_ert)

Πέρα από το ταξίδι του Τζόζεφ, όμως, το “Καρτ Ποστάλ” μας παρουσιάζει και πολλές άλλες ιστορίες αγάπης. Από τον παπά (Ορφέας Αυγουστίδης) που ερωτεύεται την δασκάλα του χωριού, τη μητέρα (Μυρτώ Αλικάκη) που κρατάει πίσω την κόρη της (Νατάλια Swift) πιστεύοντας ότι έτσι την προστατεύει από τον κόσμο και τα κακά του, μέχρι τον έρωτα ανάμεσα σε μία Κρητικιά και ένα Γερμανό στρατιώτη. Η σειρά δε φοβάται να πατήσει πάνω σε στερεότυπα δοσμένα, όμως, με μία φρέσκια πνοή και χωρίς τις καρικατούρες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση, να συζητήσει δύσκολα θέματα (βλέπε τον έρωτα ανάμεσα στην νεαρή από την Κρήτη και τον Γερμανό κατακτητή) και να φέρει στο προσκήνιο την ανθρώπινη διάσταση όλων αυτών των πραγμάτων.

Σε αυτό βέβαια βοηθάνε και οι ηθοποιοί…

Το “Καρτ Ποστάλ” έχει τις καλύτερες ερμηνείες της ελληνικής τηλεόρασης

Θα ξεκινήσουμε από τον MVP της σειράς, τον Ανδρέα Κωνσταντίνου. Ο γνωστός ηθοποιός μας έχει συνηθίσει σε φυσικές ερμηνείες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ξένους ηθοποιούς του Σινεμά και της τηλεόρασης. Αυτό που κάνει εδώ, όμως, με τον Τζόζεφ είναι μοναδικό. Επεισόδιο με το επεισόδιο καταλαβαίνεις το ταξίδι του χαρακτήρα, την βίαιη “ενηλικίωσή” του μετά τον χωρισμό, αλλά και το τι σκέφτεται πίσω από αυτό το αθώο βλέμμα. Ο Κωνσταντίνου έχει μελετήσει τον τρόπο που κινείται ο χαρακτήρας, τον τρόπο που μιλάει και, γενικότερα, όλη τη γλώσσα σώματός του με έναν απόλυτα φυσικό και τηλεοπτικό τρόπο, που δε θυμίζει σε τίποτα το θέατρο. Αν είχαμε βραβεία τηλεόρασης νομίζω πως άξια θα διεκδικούσε αυτό του Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Μετά… είναι δύσκολο να επιλέξεις ποιος ξεχωρίζει περισσότερο!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καρτ Ποστάλ – ΕΡΤ (@cartespostales_ert)

Όλοι οι ηθοποιοί που πλαισιώνουν και πρωταγωνιστούν σε αυτές τις ιστορίες φέρνουν μία φυσικότητα στους ρόλους τους που λείπει από την ελληνική τηλεόραση. Οι εντάσσεις και οι εκρήξεις δεν είναι θεατρικές και έχουν όλοι (ΜΑ ΟΛΟΙ, που είναι ακόμα πιο δύσκολο) καταφέρει να δημιουργήσουν χαρακτήρες που “υπάρχουν”. Νομίζεις ότι αν πας στην Κρήτη θα βρεις τη Μάγδα (Μαρία Ναυπλώτιου) στο βουλκανιζατέρ της, το ζαχαροπλαστείο της Σοφίας (Μυρτώ Αλικάκη), το περίπτερο του Γιώργου (Δημήτρης Ξανθόπουλος). Ενώ, κάπου θα συναντήσεις και όλους αυτούς που δεν έχω αναφέρει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καρτ Ποστάλ – ΕΡΤ (@cartespostales_ert)

Η σκηνοθεσία & το ξεχωριστό σενάριο

Για τις ερμηνείες που φέρνουν όλοι οι ηθοποιοί σε κάθε επεισόδιο, θα πρέπει να συγχαρούμε τον σκηνοθέτη της σειράς, Γιώργο Παπαβασιλείου. Μέσα από την κάμερα του και τα κάδρα που συνθέτει καταφέρνει πολλά και φέρνει μία πιο κινηματογραφική ματιά στην ελληνική τηλεόραση.

Ένα άλλο βασικό (και δύσκολο στοιχείο) που έχει η απόπειρα αυτή, είναι ότι ο σκηνοθέτης αποφασίζει να ασχοληθεί με διαφορετικά είδη τα οποία αντιπροσωπεύουν κάθε επεισόδιο. Το πρώτο επεισόδιο είναι ένα ατόφιο δράμα με στοιχεία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, το τέταρτο επεισόδιο αλλάζει ρότα και σε πάει σε στοιχεία μίας ρομαντικής ταινίας με παράλληλες ιστορίες, ενώ, υπάρχει και το πολεμικό δράμα εποχής που έρχεται μέσα από flashback στο 9ο επεισόδιο. Με κάποιο τρόπο, όμως, ο κ. Παπαβασιλείου καταφέρνει να δέσει όλα αυτά τα είδη και να τα κάνει ένα, προσφέροντας μία σειρά που ξεχωρίζει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καρτ Ποστάλ – ΕΡΤ (@cartespostales_ert)

Από την άλλη, το σενάριο είναι εκπληκτικό!

Είναι περίεργο που η Victoria Hislop (μία Βρετανίδα με πολλή αγάπη για την Ελλάδα, που απόκτησε ελληνική υπηκοότητα) μπόρεσε να “μας” δει τόσο καθαρά. Να καταλάβει τα πάθη, τα προβλήματα, τους προβληματισμούς, την καθημερινότητά και αυτά που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες. Οι χαρακτήρες της έχουν κάτι το βαθιά ελληνικό, που ποτέ δεν είναι καρικατούρα, αλλά αληθινό και ανθρώπινο.

Σίγουρα σε αυτό βοήθησαν και οι συγγραφείς Νίκος Απειρανθίτης, Αλεξάνδρα Κατσαρού (Αλεξάνδρα Κ*), Δώρα Μασκλαβάνου και Παναγιώτης Χριστόπουλος, που επιμελήθηκαν τις επιμέρους ιστορίες και τις μετέφεραν στην μικρή οθόνη. Η πένα τους πρέπει να έφερε περισσότερο στο προσκήνιο την “ελληνικότητα” του όλου εγχειρήματος.

Ωστόσο, παρόλο που είναι τόσο ελληνικό το τελικό προϊόν, μιλάει για κάτι που μπορεί να ταυτιστεί όλος ο κόσμος. Για την αγάπη! (Ελπίζουμε ότι θα δούμε τη σειρά να ταξιδεύει στο εξωτερικό, καθώς θα βρεθεί στην αγορά του Φεστιβάλ των Καννών)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καρτ Ποστάλ – ΕΡΤ (@cartespostales_ert)

Το συμπέρασμα

Έχω μιλήσει με διθυραμβικά λόγια παραπάνω για τη σειρά και ήρθε η ώρα να εξηγήσω τον λόγο…

Πολλές φορές μία σειρά (ή ταινία) σε αγγίζει σε ένα βαθύτερο επίπεδο ή τη βλέπεις την εποχή που περνάς κάτι παρόμοιο και για αυτό ταυτίζεσαι λίγο παραπάνω. Και αυτός είναι ο στόχος της τέχνης, να σε αγγίξει, να σε κάνει να δεις τον εαυτό σου, να σε προβληματίσει και, έτσι, θα την αγαπήσεις.

Το “Καρτ Ποστάλ” κατάφερε ακριβώς αυτό για μένα… Να με αγγίξει. Να με κάνει να ανοίξω τα αυτιά μου και να ακούσω τις ιστορίες των άλλων, των γύρων μου. Να πάω μία βόλτα και να παρατηρήσω τον περιβάλλοντα χώρο χωρίς να χάνομαι μόνο στη σκέψη μου. Να μπω στη θέση του άλλου. Να ξεπεράσω και εγώ μερικά από τα θέματα που με απασχολούσαν. Και αυτό ακριβώς είναι η καλή μυθοπλασία!

Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε και άλλες τέτοιες σειρές στην ελληνική τηλεόραση γιατί, όπως διάβασα και σε ένα άρθρο για τη μοναδική αυτή μίνι σειρά της ΕΡΤ:

Το “Καρτ Ποστάλ” είναι η μυθοπλασία που μας αξίζει

Υ.Γ. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα μοναδικά τοπία που βλέπουμε σε κάθε πλάνο από την Κρήτη και, συγκεκριμένα, από τον Άγιο Νικόλαο. Λέω να φτιάξω έναν χάρτη με όλα τα μέρη που διαδραματίζεται η σειρά και να τα επισκεφθώ σε ένα ξεχωριστό road trip όταν καταφέρω να επισκεφθώ το νησί αυτό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καρτ Ποστάλ – ΕΡΤ (@cartespostales_ert)

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 5 
 22