ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία: Η απόφαση για το πρόγραμμα ανέργων με μισθό 569 ευρώ - Ποιοι μένουν εκτός
ΟΑΕΔ Κοινωφελής εργασία: Ανοίγει ο δρόμος για το πρόγραμμα με αυξημένο μισθό για τους 25.000 ωφελούμενους - Πότε ξεκινάει - Αναλυτικά οι αιτήσεις και η διαδικασία - Δείτε το ΦΕΚ

Βγήκε η απόφαση σε ΦΕΚ για το πρόγραμμα ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία!

Με αυξημένο μισθό για τους 25.000 ωφελούμενους αναμένεται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία στις αρχές του 2022, όπως ορίζει η απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), το νέο πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων, προβλέπει αποδοχές με βάση τον νέο κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα, από 1-1-2022 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο σε 29,62 ευρώ.

Δεδομένου ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ, δημοσίευσης και πρόσληψης των ωφελούμενων ανέργων, πρόκειται να ακολουθήσει ένα σημαντικό διάστημα στο οποίο παρεμβάλλονται και τα Χριστούγεννα, το νέο προσωπικό αναμένεται να τοποθετηθεί στους φορείς στις αρχές του 2022.

Έτσι, οι νέοι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στους μισθούς που θα λάβουν σε σχέση με όσους συμμετείχαν στις προηγούμενες δράσεις Κοινωφελούς Εργασίας.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι καθαρές ημερήσιες αμοιβές των ωφελούμενων στην Κοινωφελή του ΟΑΕΔ ορίζονται στο 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μηναίου μισθού και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού.

ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία; Διαδικασία, Αιτήσεις, Ωφελούμενοι

ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία

Εν αναμονή της προκήρυξης του ΟΑΕΔ για την ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία, μέσω της υπουργικής απόφασης ορίζονται τα εξής για τη διαδικασία προσλήψεων:

O ΟΑΕΔ υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ωφελουμένων, καταρτίζει πίνακα κατάταξης ανέργων, προβαίνει στη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων και των υπηρεσιών τοποθέτησης σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, καταβάλλει μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος στους ωφελουμένους και τους επιβλέποντες φορείς αντιστοίχως και διενεργεί δειγματοληπτικούς επιτόπιους ελέγχους στους επιβλέποντες φορείς ή και τις υπηρεσίες τοποθέτησης.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι:

Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας ούτε η συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες: α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, δ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα, ε) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, στ) εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και ζ) άνεργοι δικαιούχοι «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, η) άνεργοι ενήλικες που συνεχίζουν να διαμένουν (μετά την ενηλικίωσή τους) σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ν. 4538/2018), εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων κατόπιν χορήγησης της συναφούς βεβαίωσης από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), 3. Για την εφαρμογή της παρούσας, ως μέλη οικογενειών των περ. α και β νοούνται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σύζυγοι της περ. α και ο εγγεγραμμένος άνεργος αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας της περ. β. 4. Ωφελούμενος είναι ένας εκ των δύο εγγεγραμμένων ανέργων συζύγων, εκτός εάν εμπίπτει στις περ. γ (για τους μακροχρόνια ανέργους 12 μηνών και άνω), ε, στ και ζ. Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση δεν έχουν οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις υπ’ αρ. 9/2017, 16/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018, 3/2019 και 4/2020 Δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ.

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης:

α) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες: ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών,

β) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα,

γ) αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια,

δ) ετήσιο δηλωθέν εισόδημα (συμπεριλαμβανομένου και του αυτοτελούς εισοδήματος) του φορολογικού έτους 2020, ατομικό ή οικογενειακό, ως εξής:

στ) αριθμός ανηλίκων τέκνων: δέκα (10) μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο,

ζ) γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: δέκα (10) μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων, η) δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: σαράντα (40) μόρια. θ) άνεργοι ενήλικες που συνεχίζουν να διαμένουν (μετά την ενηλικίωσή τους) σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ν. 4538/2018), εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων κατόπιν χορήγησης της συναφούς βεβαίωσης από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ): δέκα (10) μόρια. ι) Οι ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020: είκοσι (20) μόρια.

Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται στη Δημόσια Πρόσκληση του ΟΑΕΔ, η οποία εκδίδεται κατόπιν έγκρισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το ΑΣΕΠ εγκρίνει ή τροποποιεί τη σχετική Δημόσια Πρόσκληση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την περιέλευση του αντίστοιχου σχεδίου σε αυτό.

ΟΑΕΔ Κοινωφελής εργασία: Ποιοι μένουν εκτός

Σε κάθε περίπτωση, στο νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι υπήρξαν ωφελούμενοι στα προηγούμενα προγράμματα από το 2017 έως και το 2020.

Η βασική «δομή» του προγράμματος πάντως θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Από τους 8 μήνες απασχόλησης, οι 7 θα είναι εργασία στους φορείς που θα γίνει η τελική επιλογή και ο ένας θα είναι κατάρτιση.

Ξεχωριστή κατανομή στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί για το Υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συνολικά, μόνο για εκεί, θα προκηρυχθούν 2.260 θέσεις (1.560 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και 700 στο υπουργείο Περιβάλλοντος).

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ

 

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 6 
 5 
  
 1