SMS στο 13033: Τι κωδικό θα στείλεις για αγορές από εποχικά καταστήματα
Αυτός είναι ο κωδικός στο 13033 για μετακινήσεις σε εποχικά καταστήματα

Σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, κλείνουμε ακριβώς ένα μήνα από την επιβολή του καθολικού lockdown, ενώ ανοίγουν επίσης με αυστηρά μέτρα και αποστάσεις, 110 εποχικά καταστήματα για τις αγορές των Χριστουγέννων, ξεκλειδώνοντας και την πώληση εποχικών ειδών και στα σούπερ μάρκετ.

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα στην άρση του lockdown θα ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας, ενώ πιθανόν από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 να λειτουργήσουν ξανά τα κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών.

Άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα – Ωράριο

Τα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη θα είναι ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου 2021, από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, προκειμένου οι καταναλωτές εν μέσω lockdown να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τα εποχικά καταστήματα, όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, θα είναι ανοικτά από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ.

Κανόνες λειτουργίας

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, και έχουν ως εξής:

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:

-Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

-Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

-Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

-Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

SMS στο 13033: Τι κωδικό θα στείλεις για αγορές από εποχικά καταστήματα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού εμπορίου, για να μπορεί κάποιος να πάει στο κατάστημα, θα πρέπει να στέλνει sms στ0 13003 με τον κωδικό 2.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ελληνική Κυβέρνηση, σε συνέχεια της εισηγήσεως του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισε την περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη ως προς την διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης, διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων και τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47595616.

-Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656702.
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656706.
-Και λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656707.

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών. Ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..»

“Διχασμένοι” οι λοιμωξιολόγοι

Την ίδια στιγμή, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι σχετικά με τον τρόπο επιστροφής της αγοράς στους καθημερινούς ρυθμούς.

«Το να ανοίξουμε ξαφνικά δεν γίνεται, θα είναι πάρα πολύ βαρύ για το Σύστημα Υγείας, δεν το αντέχουμε», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Σύστημα Υγείας».

Απέναντι στο κλιμακωτό άνοιγμα, ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε, ωστόσο, πως:

«δεν θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα».

«Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», σημείωσε ο ίδιος.

Έκτακτες ανακοινώσεις Πέτσα για lockdown & άνοιγμα αγοράς

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 στις 13:30 το μεσημέρι, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Οι σημερινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου εκτιμάται πως θα συνδέονται με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, καθώς από τις 14 Δεκεμβρίου (Δευτέρα) είναι πιθανό ότι θα λειτουργήσουν ξανά κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέλιος Πέτσας αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τι θα γίνει με τα μπαρ και τη νυκτερινή διασκέδαση, καθώς και με τα σχολεία.

Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι η εστίαση θα παραμείνει κλειστή.

Επίσης, στις 19:00, σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;