Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα ανακοινωθεί για το lockdown & τα Χριστούγεννα
Διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε αναμένεται το νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού - Τι θα ανακοινώσει για γιορτές & παράταση του lockdown

Σε 6 μέρες από σήμερα, δηλαδή τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, είναι η καταλυτική ημέρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Kυριάκος Μητσοτάκης, για τη λήξη του δεύτερου lockdown.

Ωστόσο, παρότι έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία της λήξης του lockdown, όλο αυτό το διάστημα συζητιέται και θεωρείται σχεδόν σίγουρη η παράταση της καραντίνας για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα ανακοινωθεί για το lockdown & τα Χριστούγεννα

Με βάση, λοιπόν, τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να μιλήσει στους πολίτες μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέσω νέου τηλεοπτικού διαγγέλματος-μηνύματος, και πιθανότατα την 26η Νοεμβρίου 2020 ή την Παρασκευή, 27/11/2020, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει παράταση του lockdown.

Εκτός από τη διατήρηση των μέτρων και μετά τις 30 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επόμενη ημέρα.

Lockdown & Αισιοδοξία για την επιδημιολογική καμπύλη στα κρούσματα

Παρότι, λοιπόν, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης σε ό,τι αφορά τα ημερήσια κρούσματα, σε καμία περίπτωση, δεν προοιωνίζεται λήξη της καραντίνας στα τέλη του μήνα.

Τι προτείνει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Αντίθετα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown, πιθανότατα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Και αυτό, γιατί μπορεί να διαγράφεται μία μικρή υποχώρηση των νέων κρουσμάτων, αλλά ο ρυθμός της ημερήσιας πτώσης τους, όπως εκτιμούν, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα ή και τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Στη βάση όλων των παραπάνω, από την κυβέρνηση προετοιμάζουν ήδη την κοινή γνώμη για την παράταση του lockdown και σε αυτό το πλαίσιο εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ένα ακόμα τηλεοπτικό μήνυμα.

«Για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι κατανοητή η προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά η ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν», τονίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικές πηγές, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την παράταση της καραντίνας.

Η ανακοίνωση της παράτασης, ωστόσο, δεν αναμένεται πριν από τα τέλη της εβδομάδας, καθώς τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την χρονική ισχύ της παράτασης.

Η πλειονότητα των επιστημόνων εισηγείται παράταση δύο με τρεις εβδομάδες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν τις επόμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την πιθανότητα να λήξει το lockdown στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Τότε, την Πέμπτη δηλαδή, θα «κλειδώσει» πιθανότατα και το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση της γενικής καραντίνας.

Αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνήσει, θα απευθύνει το τηλεοπτικό μήνυμα – διάγγελμα, το απόγευμα της Παρασκευής 27/11/2020.

Διάγγελμα Μητοτάκη – Τι θα πει για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους σε στενούς του συνεργάτες ότι, δεν θα αρθούν οι περιορισμοί αν δεν υποχωρήσουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων.

Είναι ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός θέλει να είναι βέβαιος όταν θα λάβει τις αποφάσεις πως η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα έχει μειωθεί, αλλά και πως δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί νέα καραντίνα μετά τις γιορτές, εφόσον αρθεί το lockdown, αφού κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε τις αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και την αγορά γενικότερα.

Ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του, αναμένεται να είναι επιφυλακτικός και για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δίνοντας κάποιες χαραμάδες ελπίδας, αλλά δεν θα βάλει τον πήχη και τις προσδοκίες ψηλά, αφού τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από την μια στιγμή στην άλλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφήσει να εννοηθεί ότι το θέμα των εορτών θα εξεταστεί ξανά, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, πάντα σε απόλυτη συνεννόηση με τους επιστήμονες. 

Πως θα κάνουμε ρεβεγιόν – Τι θα γίνει με τα καταστήματα

Σχετικά με τα ρεβεγιόν, το πλάνο της κυβέρνησης είναι κάθε τραπέζι να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Με λίγα λόγια, σε κάθε σπίτι θα επιτρέπονται 9 με 10 άτομα.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα τον καταστημάτων, η πρόθεση των αρχών είναι να ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Αναλυτικότερα, τα μικρά καταστήματα λιανικού εμπορείου αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους στις 14 Δεκεμβρίου.

Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι τι θα γίνει με την εστίαση. Πρέπει να θυμίζουμε ότι τα καταστήματα της εστίασης ήταν τα πρώτα που έβαλαν λουκέτο λίγο πριν την έναρξη του γενικού lockdown.

Αν τα πράγματα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση τότε στις 21 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν και πάλι τα εστιατόρια, αλλά με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Δεν αποκλείεται το ίδιο να γίνει και με τις καφετέριες.

Φυσικά, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές θα παραμείνουν κλειστά τα μπαρ και οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης στον χώρο της διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

Άνοιγμα σχολείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου 2020, ενώ θα αναφερθεί και στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Όπως όλα στην περίοδο του κορωνοϊού θα γίνουν με προσοχή και με μέτρα.

Για παράδειγμα, αναμένεται να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός νομού, ενώ θα παραμείνουν κλειστά χειμερινά τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα κλπ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Click away: Τι είναι & πώς θα εφαρμοστεί τα φετινά Χριστούγεννα

Ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τα Χριστούγεννα του 2020, θα είναι τα ψώνια και οι αγορές με τη μέθοδο του click away, δηλαδή, όπως εξήγησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα.

Η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας, έτσι, στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή.

Με το μέτρο αυτό θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

11-05-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;