Κορωνοϊός - Κικίλιας: Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για την πανδημία - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι
Κικίλιας: Ανακοίνωσε το σχέδιο εμβολιασμού για την πανδημία του κορωνοϊού.

Στην ενημέρωση, που πραγματοποίησε πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, λέγοντας πως όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο κόκκινο κάνοντας λόγο κυρίως για τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο.

Ο κ. Κικίλιας ξεκίνησε τη σημερινή ενημέρωση ως εξής:

«Σημαντική και κρίσιμη η κατάσταση που βιώνει η χώρα με τη διασπορά του κορωνοϊού και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία»

Όσον αφορά το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, ανέφερε πως τα εμβόλια σώζουν ζωές και θα είναι δωρεάν.

Η χρονική περίοδο παράδοσης του εμβολίου θα είναι ίδια για κάθε κράτος – μέλος, θα έχει  ίδια τιμή και η ποσότητα θα δοθεί ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Στην τιμή θα συμβάλλει και η ΕΕ, που σημαίνει ότι θα είναι φθηνότερο.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η ΕΕ έχει ήδη διαπραγματευτεί με 6 εταιρείες, ενώ με τις 4 έχει υπογράψει. Όσον αφορά την αποθήκευση και τη διανομή είπε πως τα εμβόλια θα φτάσουν σε αποθήκες και έπειτα σε εμβολιαστικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer/Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Τι θα ισχύσει με τα εμβολιαστικά κέντρα

Συνολικά στη χώρα μας θα λειτουργούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, με 2 βάρδιες, που θα είναι πρωινή και βραδινή. Οι μέρες εργασίας θα είναι έξι με ένα ρεπό, το οποίο θα δίνεται την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κικίλιας χρειάζονται 10 λεπτά για κάθε άνθρωπο να εμβολιαστεί, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού, με μήνυμα (SMS) ή διαδικτυακά είτε από τηλεφωνικά κέντρα. Για οίκους ευγηρίας είπε θα υπάρχουν 65 κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη κάνοντας ειδική μνεία, μάλιστα, στις νοσηλεύτριες που είναι ειδικευμένες στις ΜΕΘ και φθάνουν εθελοντικά στην Θεσσαλονίκη από την Κρήτη.

«Είμαι βέβαιος ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα τα καταφέρουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Κικίλιας: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Αρχικά, θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι υγειονομικοί. Έπειτα, θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και τέλος, θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός. Τέλος, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός.

Δείτε το το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό εδώ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;