Μητσοτάκης: Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι δύσκολες [vid]
Τι είπε για το lockdown και τις γιορτές

Για κρίσιμη μάχη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής για να ενημερώσει το Σώμα για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και τα μελλοντικά σχέδια.

«Προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν νηφάλιο ειλικρινή διάλογο για την κατάσταση στη χώρα. Η κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τους πολίτες για την κατάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ανοίγοντας τη συζήτηση για την πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε «να σεβαστούμε ως προς τον τόνο της συζήτησης την κρισιμότητα της κατάστασης», ενώ υπογράμμισε πως οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι μέρες δύσκολες, μέρες εξαιρετικά κρίσιμες και «πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

«Η χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μια κοινή προσπάθεια. Η κυβέρνηση ουδέποτε διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται, σημείωσε αναφερόμενος στις ΜΕΘ και στην κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ δήλωσε ακόμη ότι η χώρα τους τελευταίους 8 μήνες αύξησε κατακόρυφα τα τεστ που διεξάγει. «Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test».

«Εγώ προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε. Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα, την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες».

«Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η καθηγήτρια εντατικολογίας και πνευμονολογίας κα Κοτανίδου» […] «Δεν την γνώριζα, την γνώρισα στα πλαίσια της τακτικής μας συνεργασίας. Είναι εξαιρετικά καταξιωμένη επιστήμων και γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ».

«Από το τέλος του 1ου απαγορευτικού, στόχος ήταν η αποφυγή ενός μεγάλου, δρακόντειου lockdown. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία τη δημόσιας υγείας και την στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε τις τοπικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επισήμανε ακόμη, «όλοι [οι χώρες της ΕΕ] προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις δύσκολες εστίες του ιού ώστε να αποφύγουμε την εκθετική αύξηση που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Υπογράμμισε ακόμα ότι κανένα σύστημα υγείας δεν αντέχει αν δεν αντιμετωπιστεί η αρχή της αλυσίδας, που είναι η αποφυγή της διασποράς του ιού, ενώ επισήμανε πως δεν συγκρατήθηκαν οι δύσκολες εστίες του ιού.

Διαβεβαίωσε δε ότι «έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια», ώστε στο μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα έως και το δεύτερο, να ενισχυθούν με κρεβάτια και προσωπικό οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Απευθύνω σε όλη την εθνική αντιπροσωπεία υποθετικό ερώτημα: αν είχαμε 3.000-5.000 ΜΕΘ, θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης; Αν αυτό υπονοείτε, τότε πρέπει να σας πω ότι, αν γέμιζαν από αυτούς, περίπου οι 1.500 θα κατέληγαν».

Για τον τουρισμό

Αναφερόμενος στον τουρισμό και την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για 2 μήνες βλέπαμε μια λελογισμένη, ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων. Η οποία δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Αν συνδεόταν θα έπρεπε να την είχαμε δει Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας ρωτούσε γιατί δεν το κάναμε ακόμα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων. Αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε».

Τη συζήτηση στη Βουλή για την έξαρση της πανδημίας άνοιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά”

«Να συζητήσουμε τι κάναμε σωστά και τι όχι. Δεν υπάρχει ένα βράδυ που να μην γυρίσω σπίτι μου και να μην σκεφτώ τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Και δεν δέχομαι να ακυρώνει κανείς αυτή την προσπάθεια. θα παρακαλούσα ειλικρινά μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κε Τσίπρα να επαναλάβετε τα στοιχεία με τους θανάτους. Μην το κάνετε.

Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν δικούς της ανθρώπους. Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών, δεν θέλω να το κάνω. Μην με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή την μακάβρια σύγκρουση. Μην το κάνετε γιατί είναι προσβολή στη μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά;

Να είχαμε βάλει καθολική χρήση μασκών νωρίτερα

Να περιορίσουμε τη διασκέδαση νωρίτερα.

Στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να κλείσουμε τη διασκέδαση νωρίτερα

Αλλά δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να το ζητάει. Γιατί το μονά ζυγά δικά μου είναι εύκολη τακτική. Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο. Δεν ενοχοποιείται ο κορονοϊος αλλά η κυβέρνηση. Γιατί αυτό ισχυρίζεστε όταν λέτε ότι το απαγορευτικό επέβαλε η κυβέρνηση…. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνηνόνιο.

Πριν από μερικές ημέρες μίλησα στους Έλληνες έχοντας δίπλα μου τον κο Τσιόδρα. Ανέλυσα τις επιλογές μας, απάντησα σε ερωτήσεις και πιστεύω ότι αντιπροσωπεύουμε την εμπιστοσύνη απέναντι στους ειδικούς. Και διαχωρίζουμε τους ρόλους. Είναι ένας τρόπος πολιτικής λογοδοσίας».

Μητσοτάκης για lockdown και γιορτές

Σχετικά με το lockdown, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρώτος σταθμός» θα είναι οι γιορτές:

«Αν πετύχουμε, μπορούμε να τις κάνουμε σε καλύτερες συνθήκες. «Δεν πρέπει να μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία σωματικής άσκησης και να συναντάμε ανθρώπους.»

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «τι θα μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικά η κυβέρνηση», λέγοντας πως θα μπορούσε να έχει επιβληθεί νωρίτερα η χρήση μάσκας παντού, το «λουκέτο» στη διασκέδαση και η επιβολή μέτρων στη Θεσσαλονίκη.

Εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στην αντιπολίτευση, με πολλά από τα «πυρά» να κατευθύνονται ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε πως η αντιπολίτευση δεν ζήτησε την άμεση λήψη πιο αυστηρών μέτρων ή το κλείσιμο της οικονομίας.

«Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το ότι υπήρξαν φωνές από την παράταξή σας που προσπάθησαν να μειώσουν τη φωνή των επιστημόνων […] Σας σκανδάλισε που απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Εχει αναπτυχθεί ένας βαθμός οικειότητας μεταξύ μας. Επειδή δεν έχετε σχέδιο προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας είπατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να συγκυβερνήσετε – η Ελλάδα έχει κυβέρνηση κύριε Τσίπρα, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει.

Ζητήσατε παραίτηση Κεραμέως, επειδή έπεσε ο σέρβερ της Cisco.

Σε λίγο κ. Τσίπρα θα μας ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να αναλάβει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.» Όσο για την πορεία, κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε πορεία και θα γίνει μόνο μία μικρή τελετή κατάθεσης στεφάνου.

«Όπως πήραμε απόφαση για να μην γίνουν οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου, δεν θα γίνουν και οι εορτασμοί του Πολυτεχνείου».

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο

Κλείνοντας, είπε για το εμβόλιο πως θα είναι δωρεάν για όλους τους Έλληνες πολίτες, εκτιμώντας πως τα εμβόλια θα είναι ενδεχομένως διαθέσιμα στη χώρα από τον Ιανουάριο.

«Πρέπει όμως να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid». 

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του neolaia.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Υπάλληλοι γραφείου

Πρακτική Άσκηση

16-05-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;