Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Καθολικό lockdown στην Ελλάδα για έναν μήνα 
Γενικό lockdown σε όλη τη χώρα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι - Τι ανέφερε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο Βασίλης Κικίλιας - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε, σήμερα πριν από λίγο, ότι στα χέρια του πρωθυπουργού είναι η εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, για ένα γενικευμένο, καθολικό lockdown 1 μήνα , παραπέμποντας ουσιαστικά στις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό – Τι ώρα την Πέμπτη

Ωστόσο, σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Νίκου Χατζηνικολάου, σχετικά με το αν η χώρα πάει σε δεύτερο lockdown, εκείνος απάντησε καταφατικά, με τον κ. Χατζηνικολάου μάλιστα, να ρωτάει γιατί καταφεύγει τώρα σε αυτή τη λύση η κυβέρνηση, ενώ αρχικά ήθελε να το αποφύγει.

«Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών», σημείωσαν νωρίτερα σήμερα (04/11) κυβερνητικές πηγές. 

Υπενθυμίζουμε ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις αύριο, Πέμπτη 05/11, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας. 

O πρωθυπουργός είχε νωρίτερα διάσκεψη με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους, διερευνώντας πιθανά νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, αναλύοντας τα νέα δεδομένα με την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και την κάλυψη του 70% των ΜΕΘ, εισηγήθηκε lockdown στα πρότυπα της περασμένης άνοιξης. 

Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Καθολικό lockdown στην Ελλάδα για έναν μήνα

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έκαναν δεκτή την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων. «Η εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολόγων στην Κυβέρνηση είναι lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο ένα μήνα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Επικαλούμενος τα συμπεράσματα Ευρωπαίων εταίρων του, ανέφερε πως όποια χώρα πρόλαβε να “κλείσει” νωρίτερα, εκτός από τις ζωές που σώθηκαν, είχε μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο και βγήκε νωρίτερα από το lockdown.

Κληθείς να διευκρινίσει από πότε θα ισχύσει το καθολικό lockdown, ο Υπουργός Υγείας αρκέστηκε να πει “το ταχύτερο δυνατόν” και ότι τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η εισήγηση των ειδικών ειναι να κλείσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια και να συνεχίσουν την λειτουργία τους κανονικά τα Δημοτικά Σχολεία σε όλη την χώρα.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Κικίλιας, τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του πως τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα επιδεινώνονται, καθώς ο ιός είναι πολύ πιο επιθετικός πλέον.

Υπογραμμίζοντας πως η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι έντονη, ανέφερε ενδεικτικά αριθμούς: 1.013 είναι οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αυτές που δεν αφορούν την COVID-19 είναι 665, ενώ οι ΜΕΘ COVID είναι 348. Περίπου 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες.

Στη Β. Ελλάδα φθάσαμε σε οριακό σημείο και ανοίξαμε εκτάκτως κι άλλες κλίνες ΜΕΘ, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως στην Αττική έχει καλυφθεί το 72% των κλινών ΜΕΘ.

Θέλοντας να καταδείξει τον ραγδαίο ρυθμό εξάπλωσης του ιού, ο κ. Κικίλιας, είπε πως πριν από 12 ημέρες ήταν καλυμμένο το 20% των κλινών ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα και τώρα το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν 80%.

Ορισμένοι, ειδικά κάποιο νεότεροι σε ηλικία, δεν τήρησαν τα μέτρα και η αύξηση των κρουσμάτων ήταν ραγδαία, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν αποδίδει την έξαρση αυτή στο άνοιγμα του Τουρισμού, ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου επεσήμανε στον Υπουργό Υγείας τις επικρίσεις πως ενδεχομένως να «χάθηκε ο έλεγχος», επικαλούμενος τη συγκέντρωση στο Εφετείο (Δίκη Χρυσής Αυγής), συγκεντρώσεις οπαδών, τα πάρτι στα Πανεπιστήμια και τον συνωστισμό στις πλατείες.

Ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε πως δεν είχε κρύψει την ανησυχία του και συμπλήρωσε πως η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα.

Απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε σωστά για τη δεύτερη φάση της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας πως πέραν της κριτικής, δεν έχει δει συγκεκριμένες προτάσεις και έκανε λόγο για «μικροπολιτική πολιτική».

Κορωνοϊός: Περισσότερα από 2.600 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ ήρθε σήμερα για να καταρρίψει τα χθεσινά 2.166 κρούσματα. Σήμερα, λοιπόν, τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.600 και απ’ ότι φαίνεται αυστηρότερα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και το Σωτήρη Τσιόδρα.

Ακολουθεί ολόκληρη η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46892, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες.

4271 (9.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14427 (30.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 42 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. 259 (38.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Δείτε το απόσπασμα της τηλεοπτικής συνέντευξης στο https://www.ant1news.gr/Politics/article/585127/koronoios-kikilias-ston-ant1-katholiko-lockdown-stin-ellada-gia-enan-mina

Με πληροφορίες από ANT1 & ΣΚΑΙ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορωνοϊός: Τρομακτική αύξηση κρουσμάτων – Ξεπέρασαν τα 2.600 σήμερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;