Κορωνοϊός: Κλείνουν εστίαση, κινηματογράφοι, θέατρα και γυμναστήρια - Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν
Τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού που αναμένεται να ανακοινώσει στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αναμένεται να ανακοινωθούν από στιγμή σε στιγμή. Το διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά εξαιτίας του φονικού σεισμού στη Σάμο, ακυρώθηκε. Το διάγγελμα αναμένεται να γίνει σήμερα, Σάββατο 31/10.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο τολμηρά μέτρα από αυτά που είχαν σχεδιαστεί αρχικά. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να παρουσιάσει “μοντέλο Γερμανίας” με κλείσιμο όλων των καταστημάτων εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 9:00 ή τις 10:00 το βράδυ, όπως είχε προταθεί αρχικά.

Τα  νέα αυτά μέτρα θα αφορούν τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές. Ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και στην φάση του πρώτου κύματος της πανδημίας τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μόνο για takeaway.

Τι θα ισχύσει με την απαγόρευση κυκλοφορίας;

Η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας θα ισχύει πλέον από τις 10:00 ή τις 11:00 το βράδυ αντί τις 12:30 που ήταν σήμερα. Από την άλλη, το ενδεχόμενο περιορισμού της κυκλοφορίας από νομό σε νομό φαίνεται να απομακρύνεται διότι μάλλον μοιάζει περιττό με τη γενίκευση της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ και το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ποιες επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν; – Τι θα γίνει με την τηλεργασία;

Πέρα από τα καταστήματα εστίασης, κλειστά θα είναι στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές γυμναστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα και γενικότερα κλειστοί χώροι που θεωρούνται εστίες μετάδοσης του ιού λόγω συγχρωτισμού.

Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, η καθολική χρήση της μάσκας θα γίνεται ανεξαρτήτως σε ποιον βαθμό επικινδυνότητας βρίσκεται η περιοχή με βάση το χάρτη της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι και στις «πράσινες» περιοχές θα γίνεται καθολική χρήση μάσκας.

Τέλος, θα ανακοινωθεί η αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού της τηλεργασίας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το ποσοστό αυτό να φτάσει ακόμη και το 80%.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τη σκυτάλη θα πάρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα παρουσιάσει τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα έχουν ισχύ για έναν μήνα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Στόχος της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών είναι να ανασχεθεί η διασπορά του ιού έως τα τέλη του Νοεμβρίου και να διαμορφωθούν θετικότερες προοπτικές για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα τελευταίο πακέτο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας προκειμένου να αποφευχθεί η προοπτική ενός καθολικού lockdown. Εάν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε συγκρίση με αυτό του Μαρτίου και Απριλίου. Αν γίνει ένα γενικευμένο lockdown αυτό θα ακολουθήσει τα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας όπου είναι ανοιχτά σχολεία, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες και τα λοιπά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

11-05-2024

Αιγάλεω

1

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1