Κορωνοϊός: Τι είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Ποια μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ και σε ποιες περιοχές
Ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας από τον κορωνοϊό θα τεθεί σε ισχύ από τις 12 Οκτωβρίου.

Η χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Κυριάκος Πιερακάκης αποκάλυψαν τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τον νέο κορωνοϊό. Ο χάρτης θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε αυτή.

Τα τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων θα είναι τα ακόλουθα:

Πράσινο- Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας,

Κίτρινο- Επίπεδο 2 – Επιτήρησης,

Πορτοκαλί- Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης

Κόκκινο- Επίπεδο 4 – Αυξημένου κινδύνου

Κάθε επίπεδο συνοδεύεται με ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων. Ανάλογα, δηλαδή, με τον χρωματισμό κάθε περιοχής στον χάρτη θα αντιλαμβάνεται κανείς ποιο πακέτο μέτρων είναι σε ισχύ και ποια μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού θα πρέπει να ακολουθήσει.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή
γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Μπορείς, επίσης, να κατεβάσεις τον εν λόγω χάρτη σε μορφή PDF εδώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη μέχρι στιγμής οι περιοχές της χώρας μας χωρίζονται ως εξής:

Στις Πράσινες περιοχές (επίπεδο 1) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα. Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος,  Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά

Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος

Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Ανατολική Αττική, Αχαϊα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα

Μπορείς να βρεις αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν για κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα στο covid19.gov.gr/covid-map/

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες για το τι θα ισχύσει σε κάθε ένα επίπεδο για τη χρήση μάσκας, τις συναθροίσεις, για τη λειτουργία σχολείων και Πανεπιστημίων, αλλά και το πώς θα δουλεύουν οι διάφορες επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr.

Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο και γι’ αυτό αποφασίσθηκε να υπάρχει ένα κεντρικό σημείο όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη.

Δες ακόμα: Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Πόσα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;