Βασίλης Μάγγος: Σήμερα η νεκροτομή του 26χρονου - Το χρονικό της υπόθεσης
Βασίλης Μάγγος: Χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας, μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη για τη νεκροτομή η σορός του νεαρού ακτιβιστή

Βασίλης Μάγγος: Σήμερα, Tετάρτη 15/07, η νεκροτομή του 26χρονου – Το χρονικό της υπόθεσης

Το απόγευμα της Δευτέρας, 13 Ιουλίου, ο 26χρονος φοιτητής και ακτιβιστής κατά της καύσης των σκουπιδιών στον Βόλο, Βασίλης Μάγγος, βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του στον Βόλο από τη μητέρα του.

Ο νεαρός είχε προσφάτως καταγγείλει αστυνομική βία εις βάρος του μετά το συλλαλητήριο στην ΑΓΕΤ έξω από τα δικαστήρια του Βόλου. Η μητέρα του κατέβαλε προσπάθεια να τον επαναφέρει στη ζωή, ενώ κάλεσε και το ΕΚΑΒ, αλλά ο 26χρονος είχε ήδη φύγει από τη ζωή..

Αυθαιρεσία καταγγέλλει η οικογένεια του Βασίλη Μάγγου

Η οικογένεια του 26χρονου καταγγέλλει αυθαιρεσία στη μεταφορά της σορού του στη Θεσσαλονίκη, χωρίς τη συγκατάθεσή των συγγενών, ενώ, όπως αναφέρει ο πατέρας του νεαρού ακτιβιστή, τον οποίο βρήκε νεκρό η μητέρα του προχτές (13/07) στον Βόλο, η οικογένειά δεν είχε ενημερωθεί για το πού θα πραγματοποιηθεί η νεκροτομή.

Πριν από έναν μήνα, ο Βασίλης Μάγγος βρέθηκε στο στόχαστρο αστυνομικής βίας, καταγγέλλοντας κακώσεις σε ζωτικά όργανα από τον ξυλοδαρμό του.

Η αρχική ενημέρωση ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα δεν λειτουργεί νεκροτομείο και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά της σορού στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλονται, ωστόσο, η οικογένεια του νεκρού έψαξε και ενημερώθηκε πως θα υπάρχει ιατροδικαστής διαθέσιμος για να κάνει τη νεκροτομή στη Λάρισα την Πέμπτη, όμως, ο εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η απόφαση είχε ήδη ληφθεί για να μεταφερθεί η σορός άμεσα στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα στις 22:00, καλούμε σε συγκέντρωση μνήμης για τον Βασίλειο Μάγγο, και συμπαράστασης στην οικογένειά του, έξω από…

Δημοσιεύτηκε από Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στη Καύση Σκουπιδιών στις Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

 

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου για τον θάνατο του γιου του – Τι καταγγέλει για την ιατροδικαστική εξέταση

«Μεταφέρουν τη σωρό του παιδιού μας στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία και όχι στη Λάρισα, χωρίς τη συγκατάθεση μας. Έχουμε δικαίωμα σαν οικογένεια να επιλέξουμε και μας το στερούν» κατήγγειλλε χτες, το βράδυ της Τρίτης (14/07) o Γιάννης Μάγγος, πατέρας του 26χρονου Βασίλη, ο οποίος έχασε τη ζωή του.

«Ο γιος μας δεν είναι ένας νέος Γρηγορόπουλος, αλλά εμπιστοσύνη στο υπουργείο δεν έχουμε. Του σπάσανε τα πλευρά και τώρα τον τιμωρούν και μετά θάνατο», δηλώνει ο κ. Μάγγος στο tvxs.gr, εξηγώντας ότι η οικογένεια έμαθε την τελευταία στιγμή ότι η σορός μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, με τη δικαιολογία ότι στη Λάρισα αυτές τις ημέρες δεν λειτουργεί νεκροτομείο.

“Έχει το δικαίωμα η οικογένεια να επιλέξει που θα πάει η σωρός; […] Σε ποιον να έχω εμπιστοσύνη λοιπόν;”

«Εμείς όμως το ψάξαμε και μάθαμε, ότι την Πέμπτη θα υπάρχει εκεί ιατροδικαστής. Έτσι μας είπαν. Πήγαμε στον εισαγγελέα και τον ρωτήσαμε ευθέως: Έχει το δικαίωμα η οικογένεια να επιλέξει που θα πάει η σωρός; Του λέμε εμείς το αντέχουμε ψυχολογικά να περιμένουμε μια μέρα, αφού την Πέμπτη θα υπάρχει εκεί ιατροδικαστής.

Δεν αντέχουμε το οικονομικό κόστος της μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους επιλέγουμε τη Λάρισα. Ο εισαγγελέας μας απάντησε πως ναι, έχουμε λόγο ως οικογένεια, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί. Ποιος πήρε την απόφαση ρωτήσαμε; Μας κοιτούσε ο εισαγγελέας χωρίς να μιλάει. Δεχτήκατε πιέσεις του είπα. Μας κοιτούσε και δεν μιλούσε, ομολογώντας με τον τρόπο του ότι δεν μπορούσε να αλλάξει την απόφαση. Μετά μάθαμε, ότι άλλαξαν τα δεδομένα και στη Λάρισα δεν θα έχει ιατροδικαστή για τις επόμενες 15 ημέρες! Σε ποιον να έχω εμπιστοσύνη λοιπόν;» 

Βασίλης Μάγγος: Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Βασίλης Μάγγος, ο οποίος έφυγε από την ζωή τη Δευτέρα στις 13 Ιουλίου, είχε καταγγείλει πριν από ένα μήνα, στις 14 Ιουνίου 2020, ότι είχε δεχθεί απρόκλητη χρήση αστυνομικής βίας, όπως προκύπτει και από βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο εν λόγω βίντεο, ο Βασίλης Μάγγος φαίνεται να ξυλοκοπείται από δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την μαρτυρία του πατέρα του σε ημερήσια εφημερίδα, οι παριστάμενοι αστυνομικοί τού φόρεσαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, συνεχίζοντας να τον ξυλοκοπούν και να τον υβρίζουν, υποβάλλοντάς τον σε βασανιστήρια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο νεαρός φοιτητής αφέθηκε ελεύθερος, προκειμένου να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, καθώς τα σωματικά τραύματα που του προκλήθηκαν έχρηζαν άμεσης θεραπείας.

Βασίλης Μάγγος: Το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε για τη συμπαράσταση του κόσμου

Από την πλευρά του, ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος, μετά το εξιτήριο που πήρε από το νοσοκομείο, έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσω facebook, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον του κόσμου.

Στην ανάρτηση που έκανε ο Βασίλης Μάγγος στις 18 Ιουνίου, αναγράφονταν τα παρακάτω:

«Επειδή πολύς κόσμος ρώτησε, κοινοποίησε, ενδιαφέρθηκε, νομίζω πως οφείλω να ενημερώσω πως πήρα εξιτήριο προχθές το βράδυ, μετά από 4 ημέρες νοσηλείας. Σήμερα πήγα για επαναληπτικές, τα ζωτικά μου όργανα φέρουν βέβαια κακώσεις ακόμα, παρ’ όλα αυτά είναι σε σταθερή κατάσταση και δείχνουν σημάδια βελτίωσης».

«Να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που δεν άφησε άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παραμείνει στη σιωπή και το σκοτάδι και να υπενθυμίσω πως οφείλουμε όλοι μας να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μην αφήνουμε ποτέ τον διπλανό μας έρμαιο καμίας ανάλογης κατάστασης. Επίσης, να ευχαριστήσω το ιατρικό προσωπικό που στη συντριπτική του πλειοψηφία καταρχάς με ανέχτηκε και κατά δεύτερον στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κρατώντας θέση ενάντια στη βαναυσότητα του κράτους.

Η τελευταία μου φωτό, λοιπόν, από το νοσοκομείο και η πρώτη μου απ’ το σπίτι… Και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν… 2-3 μήνες αποθεραπεία και ποιός ξέρει πόσα χρόνια και αν θα βρω το δίκιο μου… …Όμως… Χαμογέλα, ρε… Τί σου ζητάνε;»

Στην ίδια ανάρτηση, πρόσθεσε ότι απαιτούνται 2-3 μήνες αποθεραπεία των σωματικών κακώσεων και βλαβών τις οποίες υπέστη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Δυστυχώς, εκείνος βρέθηκε τελικά νεκρός στο σπίτι του στο κέντρο του Βόλου από τη μητέρα του, ενώ οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έφθασαν δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν, αφού ο νεαρός είχε ήδη χάσεις τις αισθήσεις του. Η εγκληματική ενέργεια αποκλείσθηκε από τους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας.

Βασίλης Μάγγος: Σήμερα, Τετάρτη, η νεκροτομή του 26χρονου ακτιβιστή

Παρουσία εισαγγελέα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, η νεκροψία – νεκροτομή που ζήτησε η Αστυνομία για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του 26χρονου Βασίλη Μάγγου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Δευτέρας στο σπίτι του, στο Βόλο από τη μητέρα του.

Σύμφωνα με το magnisianews, οι γονείς του 26χρονου βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου και ζήτησαν από τον εισαγγελέα υπηρεσίας, η ιατροδικαστική εξέταση να γίνει στη Λάρισα, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα μεγαλύτερα έξοδα που απαιτούνται για τη μεταφορά της σορού στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος ιστότοπος, επικαλούμενους τους γονείς, ο εισαγγελέας τους απάντησε ότι ήδη η διαδικασία έχει δρομολογηθεί, στην ιατροδικαστική εξέταση θα παραστεί και εισαγγελέας από τη συμπρωτεύουσα και αυτό γίνεται για το άμεσο της υπόθεσης.

Παρουσία εισαγγελέα η ιατροδικαστική εξέταση

Την διενέργεια νεκροψίας/νεκροτομής στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα παρουσία εισαγγελέα γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της την Τρίτη η Ελληνική Αστυνομία.

Όπως αναφέρεται, παραγγέλθηκε νεκροψία- νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου, ενώ παρών θα βρίσκεται και Εισαγγελέας.

«Βραδινές ώρες χθες (13-07-2020) βρέθηκε, από συγγενικό του πρόσωπο, νεκρός εντός του υπνοδωματίου της οικίας του στο Βόλο, 26χρονος ημεδαπός. Από τα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει εγκληματική ενέργεια. Διενεργείται προανάκριση από την αρμόδια Υπηρεσία.

Παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Με αίτημα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στη νεκροψία – νεκροτομή θα παραστεί και Εισαγγελέας. Σεβόμενοι τη μνήμη του νεκρού παιδιού και την θλίψη της οικογένειας του δεν θα επεκταθούμε στο θέμα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Υπουργείο Προστασίας Πολίτη: Ψέμα τα περί σύνδεσης του θανάτου με αστυνομική βία – Θα αποδειχθεί στην νεκροτομή

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε για το περιστατικό τα εξής, με ανακοίνωσή του:

«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος 26 χρονών στο Βόλο. Σε ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο γίνεται προσπάθεια ή ακόμη χειρότερα συνδέεται ευθέως ο θάνατος με προ μηνός καταγγελία του για αστυνομική βία.

Πρόκειται για αθλιότητα, ασύστολο ψέμα, ακόμη μία, ακόμη ένα. Είναι ανεύθυνοι και αδίστακτοι.

Τα αίτια θανάτου θα αποδειχθούν από την νεκροψία-νεκροτομή που έχει διαταχθεί.

Ας αφήσουμε τη μνήμη του παιδιού στην ησυχία του και τους οικείους του στην θλίψη τους».

Γιάννης Ραγκούσης: Στο Υπουργείο έχουν χάσει την ψυχραιμία τους

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σημειώνει ότι: «σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ουσιαστικά έσπευσε να προκαταλάβει το πόρισμα των ιατροδικαστών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έκανε ουδεμία επίσημη δήλωση για τον τραγικό θάνατο του νέου στον Βόλο, περιμένοντας τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα τοποθετηθούμε. Προφανώς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Κατανοητοί οι λόγοι. Παρά τη γενικευμένη κατακραυγή για τον χουντονόμο τους, συνεχίζουν να πορεύονται στον κατήφορο ενός νεογκεμπελικού τύπου προπαγάνδας.

Διαρκώς κατασκευάζουν προβοκάτσιες εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο τη συκοφάντηση. Και αυτήν τη φορά θα αποτύχουν οικτρά».

Καμίνης: Άμεση διερεύνηση των αιτιών θανάτου

Με ερώτησή του προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, ζητάει απαντήσεις για μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν, τόσο την προ μηνός καταγγελία του νεαρού για αστυνομική βία, όσο και τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν τελικά στον θάνατό του.

Στην ερώτηση ο κ. Καμίνης επισημαίνει το παράδοξο να σπεύδει να αποσυνδέσει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο τον θάνατο του 26χρονου από τις καταγγελίες, προκαταλαμβάνοντας την ιατροδικαστική έρευνα, καταλήγοντας στο ότι: “Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το υπουργείο οφείλει να έχει ως πρώτιστο μέλημα την αναζήτηση της αλήθειας και όχι την εμπλοκή σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις”.

Στην ερώτησή του, ο Γιώργος Καμίνης διατυπώνει τα ακόλουθα ερωτήματα:

– Προέβη η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη του 27χρονου στις 14 Ιουνίου 2020;

– Εαν ναι, με ποιες κατηγορίες; Κατεγράφη ή όχι το περιστατικό στο Βιβλίο Συμβάντων; Αφέθηκε ή όχι ελεύθερος ο 27χρονος προκειμένου να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου;

– Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στο ως άνω βίντεο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Θα αναθέσετε την υπόθεση στον Συνήγορο του Πολίτη;

– Που οφείλεται η βεβαιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως εκφράστηκε από την επίσημη ανακοίνωση, ότι είναι “ψέμα και αθλιότητα” η σύνδεση του θανάτου του νεαρού με τον προ μηνός ξυλοδαρμό του;

Αντιδράσεις και από το ΜέΡΑ25:

Στον ίδιο τόνο κινείται και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, το οποίο, από την πλευρά του, κατηγορεί τον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι περιφρονεί τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία και προσπαθεί να προκαταλάβει το πόρισμα της έρευνας.

«Η είδηση για το θάνατο του Βασίλη Μάγγου, ενός νέου ανθρώπου που στις 13 Ιουνίου είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE/ΑΓΕΤ, σκόρπισε ρίγος στη ραχοκοκαλιά κάθε δημοκρατικού πολίτη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει το κόμμα ότι «τηρεί την αυτονόητη υπεύθυνη στάση της αναμονής για το επίσημο πόρισμα προτού τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τις πτυχές αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης».

«Δε συμβαίνει το ίδιο με τον υπουργό ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έσπευσε με ανακοίνωσή του να προκαταβάλει το πόρισμα της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του» […] «δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο κ. Χρυσοχοϊδης, πράγμα που σημαίνει ότι το λάθος μήνυμα που εκπέμπει προς τους υφισταμένους του για ασυλία και πολιτική κάλυψη, ανεξαρτήτως των πράξεων ή των παραλείψεών τους, είναι πάγια πολιτική επιλογή με την κάλυψη του Πρωθυπουργού».

Λαϊκή Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών – «Τον χτύπησαν αλύπητα σπάζοντας τα πλευρά του»

Η Λαϊκή Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο είχε καταγραφεί η επίθεση στον Βασίλη Μάγγο από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την ανάρτηση: «Ο νεαρός χτυπήθηκε άγρια μπροστά στα μάτια περαστικών στο κέντρο του Βόλου και οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Μέσα στο αμάξι που τον μετέφερε σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα του οι αστυνομικοί συνέχιζαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν. Το ξύλο συνεχίστηκε στο κτήριο της αστυνομικής διεύθυνσης, όπως και οι βωμολοχίες.

Τον χτύπησαν αλύπητα σπάζοντας τα πλευρά του μέχρις σημείου ο νεαρός να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Και κορυφώνοντας τις βιαιότητες οι αστυνομικοί τον υπέβαλλαν σε βασανιστήριο. Όταν ζήτησε νερό, τον οδήγησαν σε καταψύκτη και του το έδιναν σταγόνα, σταγόνα. Στο τέλος τον άφησαν ελεύθερο για να μην τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο, γιατί έχρηζε άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Οι γιατροί παρακολουθούν την κατάστασή του προκειμένου τα σπασμένα κόκαλα να μην αγγίξουν ζωτικά όργανα».

Λίγα λόγια με αφορμή τα όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες ημέρες.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά και…

Δημοσιεύτηκε από Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών στις Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Βασίλης Μάγγος: Βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του ο 27χρονος που είχε καταγγείλει αστυνομική βία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;