Επιστροφή στα σχολεία: Τι ισχύει με τις απουσίες, τις αποστάσεις ασφαλείας και τα φροντιστήρια
Επιστροφή στα σχολεία: Δείτε αναλυτικά τους κανόνες που θα ισχύσουν από σήμερα!

Σήμερα ξεκινάει η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και μαζί με τις επιχειρήσεις που επιστρέφουν στα σχολεία και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού φέρνει μεν τους μαθητές πίσω στο σχολείο, αλλά με νέους κανόνες.

Επιστροφή στα σχολεία: Τι θα συμβεί με τις απουσίες των μαθητών και εκπαιδευτικών;

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπάρχει πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ θα συνεχιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).

Όσοι μαθητές δεν παρακολουθήσουν το μάθημα με φυσική παρουσία λόγω κάποιου ειδικού σκοπού, έχει προβλεφθεί ώστε να υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος, επικαλούμενες θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Τέλος, για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι στο σχολείο, προβλέπεται να υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι.

Επιστροφή στα σχολεία: Ποιοι είναι οι κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν;

Είσοδος και έξοδος από τον χώρο του σχολείου

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη των μαθημάτων και οι μαθητές θα πηγαίνουν απ’ ευθείαν στην αίθουσα του τμήματός τους.

Δεκαπέντε μαθητές ανά αίθουσα, με ανοικτά παράθυρα

Από σήμερα και μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) άτομα και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο . Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που αφορά τη διαρρύθμιση των θρανίων, αυτά πρόκειται να έχουν κοινό προσανατολισμό, με στόχο τη μέγιστη δυνατή μείωση της  έκθεσης των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε μικρές αίθουσες. Οι μαθητές  θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου και όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Χωριστά στα διαλείμματα

Από σήμερα και μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, το διάλειμμα του σχολείου θα  διαφέρει, αφού οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα, προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά ενώ κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.

Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Αντισηπτικά, προαιρετική η χρήση μάσκας

α σχολεία έχουν ήδη εφοδιαστεί με αντισηπτικά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο θα εφοδιάσει ξανά τα σχολεία με αντισηπτικά. Ήδη σε κάθε σχολείο έχει γίνει σχολαστικός καθαρισμός, ενώ καθαρίστριες θα βρίσκονται στο χώρο του σχολείου και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων

Οι διευθυντές των σχολείων θα έχουν τη δυνατότητα να καλούν τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεδρίαση σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των εκπαιδευτικών, ακόμη και αν αυτό απαιτεί τη μετακίνηση της συνεδρίασης του Συλλόγου σε άλλο χώρο από εκείνο που συνήθως χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

Για τους καθηγητές γυμνασίων

Η παρουσία των καθηγητών του γυμνασίου στα σχολεία τους κατά την ερχόμενη εβδομάδα, πριν την επανέναρξη της λειτουργίας των γυμνασίων καθορίζεται από τον διευθυντή, ανάλογα με τις εκάστοτε διοικητικές ανάγκες.

Πρωτόκολλο ΕΟΔΥ και πιθανά κρούσματα

Το σχολείο δε θα κλείνει σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος. Αντιθέτως, προκειμένου να διαχειριστεί η εκάστοτε σχολική μονάδα το κρούσμα θα ή τα κρούσματα που μπορεί να εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέλος της σχολικής κοινότητάς της, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Τέλος σχολικής χρονιάς

Υπενθυμίζεται ότι η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου με τη διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων 2020 να ξεκινάει στις 15 και 16 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ αντίστοιχα. Για τα Γυμνάσια και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου εξαιρώντας τη Γ’ Λυκείου δε θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις, ενώ όσον αφορά τα τα Ειδικά Σχολεία έχει παραταθεί η αναστολή λειτουργίας τους.

Επιστροφή στα σχολεία και τα φροντιστήρια

Όσον αφορά τη λειτουργία των φροντιστηρίων, θα ακολουθηθεί η σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών βαθμίδων όπως ισχύει και για τα σχολεία, τηρώντας απαραιτήτως τα μέτρα πρόληψης που συνίστανται και για τα σχολεία (απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και 15 μαθητές ανά τμήμα). Τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου, καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών θα ξεκινήσουν ξανά στις 18 Μαΐου, όταν θα επαναλειτουργήσουν τα μαθήματα των συγκεκριμένων τάξεων και στα σχολεία. Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο συνιστά της συνέχιση της διδασκαλίας μέσω τηλεκπαίδευσης.

Δείτε επίσης: Επιστροφή στα σχολεία: Κανόνες και οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
FT
3 - 0
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;