Επίδομα 400 ευρώ: Σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές - Ποιοι είναι δικαιούχοι
Επίδομα 400 ευρώ: Δείτε αναλυτικά!

Επίδομα 400 ευρώ:

Σήμερα, Δευτέρα 27/04, ξεκινάει η καταβολή για το επίδομα 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, ο οποίος μίλησε σε εκπομπή της ΕΡΤ για την εν λόγω έκτακτη ενίσχυση και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι.

Αυτό είναι ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων.

Όπως σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, οι πληρωμές θα αρχίσουν τη Δευτέρα 27 Απριλίου, ενώ η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ σημείωσε ότι μόνο όσοι δικαιούχοι έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα του Οργανισμού μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το IBAN τους. Τέλος, διευκρίνισε ότι όσοι δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια αλλά έχουν ΙΒΑΝ στον ΟΑΕΔ θα πληρωθούν μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πρωτοψάλτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δώσαμε προτεραιότητα και καλύπτουμε το 1/3 των μακροχρόνια ανέργων, όσων είναι άνεργοι από 12 έως 24,5 μήνες. Αν υπολογίσουμε και όσους έληγε το επίδομα ανεργίας τους τον Απρίλιο και πήραν δίμηνη παράταση, μιλάμε για επίδομα σε 400 χιλιάδες ανέργους.»

Επίδομα 400 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται;

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η πληρωμή στο επίδομα 400 ευρώ θα γίνει αυτόματα, ενώ καθορίζεται αναλυτικά ποιοι θα πρέπει να κάνουν δήλωση του IBAN τους για να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Με βάση την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, λοιπόν, ισχύουν τα εξής:

Στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, αποφασίστηκε η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Το επίδομα των 400 ευρώ αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απόκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1 Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των 400 ευρώ, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ:

– Οι περίπου 90.000 δικαιούχοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ), θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ, μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ θα καταβληθούν, μετά τις 3 Μαΐου, στο ΙΒΑΝ που είναι ήδη καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ.

– Οι περίπου 78.000 δικαιούχοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους, μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί στους δικαιούχους (Vid)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;