Απίστευτο! Κι όμως, η Γη
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο σεισμικός θόρυβος στη Γη έχει ελαττωθεί αισθητά μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για την αποφυγή της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη έχει φέρει πολλές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και στον πλανήτη. Με την επιβολή των μέτρων αυτών φαίνεται ότι η Γη και το περιβάλλον έχουν αρχίσει να είναι πιο καθαρά και πιο ήσυχα. Μάλιστα, φαίνεται ότι η Γη… τρέμει λιγότερο.

Ναι, καλά διάβασες!

Πέρα από την παρατηρούμενη από τους δορυφόρους μείωση στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω από την Ευρώπη, έχουν και μια άλλη πιο περίεργη παρενέργεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται από το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο και τους Έλληνες επιστήμονες, παρατηρείται λιγότερος σεισμικός θόρυβος. Αυτό έχει παρατηρηθεί και από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο

Η πρωτότυπη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ευθύμιο Σώκο του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Δρα Χρήστο Ευαγγελίδη, κύριο ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και τον σεισμολόγο Δρα Δημήτριο Γιαννόπουλο, εξωτερικό συνεργάτη του ίδιου Ινστιτούτου. Το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, που έχει σεισμολογικούς σταθμούς σε όλη την ελληνική επικράτεια, παρακολουθεί σε 24ωρη βάση την σεισμική δραστηριότητα του ευρύτερου ελληνικού χώρου.

Όλοι αυτοί οι σταθμοί αυτοί καταγράφουν συνεχώς τις μικροδονήσεις και τον θόρυβο από το έδαφος για ένα ευρύ φάσμα καταγραφής συχνοτήτων. Έτσι, μια 24ωρη σεισμική καταγραφή από ένα εγχώριο σταθμό μπορεί να περιέχει πολλούς τοπικούς σεισμούς, μεγάλους μακρινούς σεισμούς σε άλλες ηπείρους, την αλληλεπίδραση θαλάσσιων κυμάτων σε ωκεανούς και γειτονικές θάλασσες και, τέλος, τον υψίσυχνο θόρυβο που σχετίζεται με τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συχνότητες μεταξύ 5 – 25 Hz, σε 24ωρες σεισμικές καταγραφές συνολικής διάρκειας δύο μηνών (Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020). Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν δύο σταθμοί του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, δηλαδή, ο σεισμολογικός σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο και ο σεισμολογικός σταθμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (40 Εκκλησίες).

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τη χρονική μεταβολή των σεισμικών καταγραφών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών. Σε αυτή τη χρονική περίοδο περιλαμβάνεται και η εξαγγελία των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας από την κυβέρνηση. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στις συχνότητες μεταξύ 5 – 25 Hz, καθώς εντός αυτού του εύρους συχνοτήτων περιμένουμε να καταγραφεί και ο θόρυβος που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν αρκετά σημαντικά πράγματα. Αποκαλύπτουν μια σταδιακή μείωση των επιπέδων του σεισμικού θορύβου, η οποία ξεκινά αμέσως μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις 13 Μαρτίου (κλείσιμο χώρων εστίασης και αναψυχής, εμπορικών κέντρων κλπ.) και ακολούθησε το κλείσιμο των σχολείων (11 Μαρτίου). Σύμφωνα με τους ερευνητές:

“Τα επίπεδα του σεισμικού θορύβου εμφανίζουν μια συνεχή μείωση μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων, με τα επίπεδα να φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα αμέσως μετά τη δεύτερη εξαγγελία, που αφορούσε την εφαρμογή μέτρων καθολικού περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών (lockdown) στις 23 Μαρτίου.”

Ο σημαντικός περιορισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού λόγω του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει στη χώρα μας μία χαρακτηριστική μείωση της ισχύος του σεισμικού θορύβου, που κυμαίνεται μεταξύ των τριών έως πέντε Db (ντεσιμπέλ).

Κάτι ανάλογο έχουν κάνει γεωεπιστήμονες και σε άλλες χώρες. Οι έρευνες αυτές έχουν καταλήξει στο συλογικό συμπέρασμα ότι χάρη στη μαζική καραντίνα λόγω πανδημίας η Γη τρέμει λιγότερο!

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, σε όλο τον πλανήτη καταγράφεται μια μείωση του σεισμικού θορύβου. Αυτή η μείωση φαίνεται να αντανακλά τον περιορισμό των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Δες ακόμα: Τι θα συνέβαινε αν γνωρίζαμε πότε θα… «πεθάνει» η Γη;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

11-05-2024

Λυκόβρυση

1.000

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;