Καθαρά Δευτέρα 2020: Επιτέλους μάθαμε γιατί τρώμα λαγάνα και χαλβά την ημέρα αυτή
Το μυστήριο, επιτέλους, λύθηκε! Ορίστε γιατί τρώμε χαλβά και λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα 2020!

Η Καθαρά Δευτέρα 2020 είναι αυτή την Δευτέρα και εσύ έχεις αρχίσει, ήδη, να προετοιμάζεις το τραπέζι για την ημέρα αυτή. Ντολμαδάκια γιαλατζί, χαλβάς, ταραμάς, χταποδάκι και λαγάνα είναι μερικά από τα πιο κλασσικά εδέσματα της ημέρας αυτής. Ξέρεις, όμως, γιατί τρώμε χαλβά την Καθαρά Δευτέρα; Σου έχουμε την απάντηση!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι απαρχή μιας σημαντικότατης περιόδου για την Ορθόδοξη Εκκλησία, της Σαρακοστής. δηλαδή Σαρακοστής. Δηλαδή, της προετοιμασίας για το Πάσχα που συνδυάζεται με νηστεία τροφών και παθών. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Καθαρά Εβδομάδα και δίνει το χρόνο στο πιστό να εξαγνιστεί και να καθαριστεί και να προετοιμαστεί για το Πάσχα.

Έτσι, οι πιστοί την Καθαρά Δευτέρα τρέφονται με λαγάνα. Η λαγάνα είναι ένας τρόπος για να θυμηθούμε τη βοήθεια που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα “άζυμα” και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο. Πέρα από τη λαγάνα, όμως, τα υπόλοιπα “κλασσικά” φαγητά της ημέρας αυτής τι συμβολίζουν;

Ο χαλβάς

Ο χαλβάς στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα αρκετά απλό γλυκό. Η πιο κοινή παρασκευή του προϋποθέτει ψήσιμο σιμιγδαλιού και το ζαχαρώνουν είτε με μέλι είτε με “πετιμέζι” σιρόπι από μούστο σταφυλιού. Για τους Έλληνες ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά. Πιο συγκεκριμένα, η εκδοχή του χαλβά που παρασκευάζεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου. Το είδος αυτό του χαλβά ονομάζεται Μακεδονικός Χαλβάς.

Παρά του ότι ο χαλβάς συναντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα, φαίνεται ότι η καταγωγή του χαλβά είναι τουρκικά.

Ταραμάς

Ταραμάς είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αναφερόμενοι στους κόκκους από ερυθρό χαβιάρι που βγαίνει από τον μπακαλιάρο ή τον κυπρίνο. Μάλιστα, το έδεσμα αυτό θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα είδη αυγοτάραχου.

Δες ακόμα: Καθαρά Δευτέρα 2020: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το έθιμο αυτό!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;