Πανελλήνιες 2020: Όλες οι αλλαγές που έρχονται φέτος
Πανελλήνιες 2020: Δείτε αναλυτικά!

Διαφορετικό αναμένεται να είναι το τοπίο στις Πανελλήνιες 2020, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Αναλυτικότερα για τις αλλαγές στις Πανελλήνιες 2020:

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται από το Υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλήνιες 2020, αλλά και για την απόκτηση απολυτηρίου Λυκείου, οι οποίες και αφορούν μεγάλο αριθμό μαθητών.

Αρχικά, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αποφασίσει να µην προχωρήσει στη διενέργεια των περιφερειακών εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου, όπως προέβλεπε ο νόμος Γαβρόγλου.

Τον Ιούνιο του 2020, οι µαθητές και μαθήτριες της τρίτης Λυκείου θα εξετασθούν, όπως και τα προηγούµενα χρόνια, ενδοσχολικά, από τους καθηγητές του σχολείου τους.

Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση το προσεχές διάστημα, προκειµένου να ενηµερωθούν µαθητές και εκπαιδευτικοί.

Για τις Πανελλήνιες 2020 συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, θα εξεταστούν φέτος οι υποψήφιοι και υποψήφιες για τα πανεπιστήμια, ενώ παράλληλα αναμένεται να είναι χαμηλότερος ο αριθμός εισακτέων σε σχέση με πέρυσι, καθώς το θέμα θα συναποφασίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και τις διοικήσεις των εκάστοτε Πανεπιστημίων.

Όπως εξηγεί ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, Χρήστος Ταουσάνης, οι υποψήφιοι/ες στις Πανελλήνιες 2020, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τμήματα από ένα επιστημονικό πεδίο, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα παραμένει άγνωστο το πώς θα διαμορφωθούν τα προγράμματα σπουδών των νέων τμημάτων των ΑΕΙ, αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών αποφοίτων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από «Τα Νέα», οι αλλαγές στις φετινές Πανελλήνιες 2020 είναι οι εξής:

1. Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται το νέο σύστημα εισαγωγής όπου σε καθεμία από τις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού αντιστοιχεί σε ένα επιστημονικό πεδίο.

2. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν τμήματα μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο.

3. Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια και τη φετινή χρονιά θα γίνει με τους βαθμούς των Πανελλαδικών.

4. Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου.
Στις εξετάσεις του 2021 θα µετρήσει ο βαθµός των Πανελλαδικών κατά 90% και κατά 10% ο βαθµός του απολυτηρίου.

5. Με το νέο σύστημα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και όσοι απόφοιτοι επιλέξουν το νέο σύστημα, δεδομένου ότι οι παλαιοί απόφοιτοι μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν είτε το νέο είτε το παλαιό σύστημα.

6. Δεν υφίστανται τμήματα ή διαδικασία ελεύθερης πρόσβασης με το ισχύον σύστημα.

7. Ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εκδίδεται έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους ύστερα από γνώμη των τμημάτων και ισχύει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου σχολικού έτους.

8. Η ακριβής κατάταξη των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία εκδίδεται έως τα μέσα Μαΐου του κάθε σχολικού έτους και ισχύει για τις Πανελλαδικές του επόμενου σχολικού έτους.

9. Ειδικά για το σχολικό έτος 2019- 2020, οι απόφοιτοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές υποψηφίων Γενικού Λυκείου μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε αυτές είτε:

α) με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν το σχολικό έτος 2019- 2020, είτε

β) με τους όρους και προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018- 2019.

Η επιλογή θα γίνει κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων – δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου.

10. Ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ’ Τάξης Γενικών Λυκείων θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Πώς θα διενεργηθούν οι Πανελλήνιες 2020

Σύμφωνα µε πληροφορίες του “Έθνους”, με βάση την υπουργική απόφαση για τις Πανελλήνιες 2020 και τον τρόπο εξέτασης των µαθηµάτων, θα ισχύσουν τα εξής:

Τα θέµατα των πανελλαδικά εξεταζόµενων µαθηµάτων λαµβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε µάθηµα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις και περιλαµβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντοµης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης).

Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες µε εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), διατρέχουν όσο το δυνατόν µεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσµα διδακτικών στόχων και είναι κλιµακούµενου βαθµού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέµατα.

Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέµα αναλύεται σε υποερωτήµατα, η βαθµολογία που προβλέπεται γι’ αυτό κατανέµεται ισότιµα στα επιµέρους ερωτήµατα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεµάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθµός για κάθε ένα από αυτά.

Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόµενων µαθηµάτων είναι τρίωρη, εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Κοινωνιολογία:

Όσον αφορά το µάθηµα της Κοινωνιολογίας το οποίο και θα εξετασθεί για πρώτη φορά στις Πανελλήνιες 2020, αυτό περιλαµβάνει δύο οµάδες θεµάτων:

α) Η πρώτη οµάδα αποτελείται από δύο θέµατα µε ερωτήσεις διαφορετικών τύπων, µε τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε θέµα βαθµολογείται µε 25 µονάδες.

β) Η δεύτερη οµάδα αποτελείται από δύο θέµατα ευρείας ανάπτυξης µέσω των οποίων ελέγχονται οι ικανότητες συνθετικής ανάλυσης αλλά και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και διαδικασιών, τις οποίες απέκτησαν οι υποψήφιοι. Το καθένα από τα δύο θέµατα µπορεί να περιλαµβάνει από 2 έως 4 ερωτήσεις και βαθµολογείται µε 25 µονάδες. Η κατανοµή της βαθµολογίας στις επιµέρους ερωτήσεις κάθε θέµατος µπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα µε τον βαθµό δυσκολίας κάθε ερώτησης.

Δείτε ακόμα:

Μαθητές Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου: Τι θα ισχύσει για μαθήματα και εξετάσεις από το νέο σχολικό έτος 2019-2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Marketing

Μερική Απασχόληση

14-05-2024

Αθήνα

560

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;