Xειμερινό Ηλιοστάσιο 2018: Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου γιορτάζεται από τη Google!
To χειμερινό ηλιοστάσιο 2018 φέρνει επίσημα τον χειμώνα!

Το χειμερινό ηλιοστάσιο 2018 τιμά σήμερα η Google με ένα χαριτωμένο doodle στα χρώματα του γαλάζιου και του λευκού.

Φέτος, η 21η Δεκεμβρίου ορίζει την επίσημη έναρξη του χειμώνα και έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου.

Αποτελεί τη μικρότερη σε διάρκεια ημέρα (και αντίστοιχα τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα) για το βόρειο ημισφαίριο ενώ  το νότιο ημισφαίριο ζει την έναρξη του καλοκαιριού, με τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται στο ζενίθ της.

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο 2018 είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου!

Γιατί ονομάζεται Χειμερινό ηλιοστάσιο 2018;

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η φάση κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο ψηλότερο ή στο χαμηλότερο σημείο (ετήσιο ) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, από την δική μας οπτική γωνία πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το Καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το Χειμώνα-Χειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.

Η λέξη «ηλιοστάσιο» προέρχεται από τις λέξεις «Ήλιος» και «στέκομαι» (στάση). Στην ουσία, η λέξη περιγράφει τη φαινομενική επιβράδυνση του Ήλιου  προς τα βόρεια ή τα νότια – μια κίνηση που την ημέρα του ηλιοστασίου μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο αλλά και το θερινό, γιορτάζονται σε πολλούς πολιτισμούς  όπως και ο ισημερίες.Το γνωστότερο παράδειγμα για το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι τα Χριστούγεννα. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν  τα Σατουρνάλια από τις 17 ως τις 23 Δεκεμβρίου, ενώ στις 25 Δεκεμβρίου τα Μπρουμάλια . Σε αυτές τις γιορτές , η «ημέρα της γεννήσεως του αήττητου Ήλιου» είχε την τιμητική της  (dies natalis invicti Solis), καθώς ο Ήλιος χαμήλωνε την τροχιά του εκείνες τις ημέρες και άρχιζε να επανέρχεται ψηλά στον ουρανό ως θριαμβευτής για να ξαναφέρει τη ζέστη και τη ζωή στην παγωμένη φύση. Τον 6ο αιώνα, οι Χριστιανοί, αντικατέστησαν τον Ήλιο (ο οποίος ήταν αυτός που γιορτάζονταν μέχρι τότε, και στη θέση του μπήκε ο Ιησούς Χριστός.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;