Χειμερινό Ηλιοστάσιο 2017: Η Google γιορτάζει τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου!
Χειμερινό Ηλιοστάσιο 2017: Μπήκαμε και επίσημα στον Χειμώνα!

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο 2017 είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και παράλληλα η πρώτη επίσημη μέρα του χειμώνα. Αυτό γιορτάζει η και η Google με το χαριτωμένο doodle της.

Γιατί ονομάζεται Χειμερινό Ηλιοστάσιο 2017

Ηλιοστάσιο, έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος στον μέγιστο βαθμό προς ή μακριά από τον Ήλιο, φαινόμενο που συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο ψηλότερο ή στο χαμηλότερο σημείο (ετήσιο) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το Καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το Χειμώνα-Χειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του χρόνου, και ισχύει για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.

Τα πλέον συνηθισμένα ονόματα είναι θερινό ηλιοστάσιο και χειμερινό ηλιοστάσιο. Ωστόσο, αυτά τα ονόματα δεν ορίζουν μονοσήμαντα τα ηλιοστάσια, αφού όπως και οι εποχές του έτους, το θερινό ηλιοστάσιο για το βόρειο ημισφαίριο είναι το χειμερινό για το νότιο (Ιούνιος) και αντιστρόφως.

Η λέξη “ηλιοστάσιο” είναι σύνθετη. Προέρχεται από το “Ήλιος” και το ρήμα “στέκομαι” (στάση), καθώς λίγες μέρες πριν ή μετά τα ηλιοστάσια, ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει την φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, κίνηση που την ημέρα του ηλιοστασίου μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2017

Αποτελεί τη μικρότερη σε διάρκεια ημέρα (και αντίστοιχα τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα) για το βόρειο ημισφαίριο. Η χώρα μας είδε τον ήλιο να ανατέλλει στις 7.38 το πρωί της Πέμπτης και να τον «αποχαιρέτησε» μετά από μόλις 9 ώρες και 31 λεπτά, στις 17.09. Αντίστροφα, το νότιο ημισφαίριο ζει την έναρξη του καλοκαιριού, με τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται στο ζενίθ της.

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο 2017 είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, με διάρκεια 14 ώρες και 29 λεπτά!

Χειμερινό Ηλιοστάσιο 2017- Ιστορική πορεία και Πολιτιστικές Επιρροές

Από χιλιάδες ανθρώπους έχει γιορταστεί ή και γιορτάζεται ακόμα το χειμερινό ηλιοστάσιο. Γεγονός που είναι εμφανές από τον εαορτασμό μεγάλων θρησκευτικών εορτών σε κοντινές ημερομηνίες. Το γνωστότερο παράδειγμα για το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι τα Χριστούγεννα. Από τις 17 ως τις 23 Δεκεμβρίου, οι αρχαίοι Ρωμαίοι εόρταζαν τα Σατουρνάλια και στις 25 Δεκεμβρίου τα Μπρουμάλια (η λέξη υποδηλώνει τη μικρότερη ημέρα του χρόνου, dies brevissima > brevma > bruma, με άλλα λόγια το χειμερινό ηλιοστάσιο). Σε αυτά τιμούσαν την «ημέρα της γεννήσεως του αήττητου Ήλιου», αφού ο Ήλιος από εκείνες τις ημέρες έπαυε να χαμηλώνει την τροχιά του και άρχιζε να επανέρχεται ψηλά στον ουρανό ως θριαμβευτής για να ξαναφέρει τη ζέστη και τη ζωή στην παγωμένη φύση. Ο Χριστιανισμός λοιπόν καθιέρωσε την ημερομηνία αλλάζοντας ωστόσο το “τιμώμενο πρόσωπο”. Έτσι, αντί για τον «Ήλιο της Δικαιοσύνης», η ημέρα δοξάζει τον Ιησού Χριστό, οπότε ο λαός δεν δυσκολεύθηκε να αλλάξει και πολύ τις εορταστικές του συνήθειες.

Βέβαια αυτό δεν ισχύει μόνο για τον χριστιανισμό, αφού λαοί άλλων θρησκειών γιορτάζουν τις ίδιες μέρες. Για παράδειγμα οι εορτές Γιάλντα, Καρατσούν, Χανουκκά, Κουάντζα κλπ. εορτάζονταν επίσης πολύ κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

16-01-2024

Χαλκιδα

Marketing

Μερική Απασχόληση

14-05-2024

Αθήνα

560

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;