Τα 5 πιο συχνά λάθη που ΟΛΟΙ κάνουν στο βιογραφικό τους!
Δες τα 5 πράγματα που πρέπει να αποφύγεις σαν την χολέρα όταν συντάσσεις το βιογραφικό σου!

Πολλά είναι εκείνα που οφείλεις να προσέξεις κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σου σημειώματος αλλά μόνο ένα δεν πρέπει να ξεχάσεις ποτέ: Χρειάζονται μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για να απορρίψουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων το βιογραφικό σου! Τσέκαρε τα 5 πιο κοινά λάθη που γίνονται όταν συντάσσεις βιογραφικό και διορθωσέ τα!

1. Πρόσεξε την γραμματοσειρά σου. Και προς θεού μην είναι Times New Roman.

Η αισθητική παίζει τεράστιο ρόλο στο πως θα προσεγγίσει ο άλλος το βιογραφικό σου. Καθώς το μάτι του υπεύθυνου «σκανάρει» το βιογραφικό πρέπει να πέφτει στη σημαντική πληροφορία η οποία δεν πρέπει να χάνεται επειδή ξεχάσατε τη στοίχιση και τα bullets, επειδή έχετε διπλά space ή άσχετες παραγράφους. Το χειρότερο ωστόσο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι όταν χρησιμοποιείς Times New Roman. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων το θεωρούν εξίσου τραγελαφικό με τη γραμματοσειρά Comic Sans. Και όλοι ξέρουμε πόσο χάλια είναι τα Comic Sans.

 

2. Σταμάτα να γράφεις σε τρίτο πρόσωπο. Δείχνει αστείο. Γίνεσαι αστείος.

Πρωτίστως, είναι πολύ tryhard και cheesy όσο πάει. Και δέυτερον, δεν γράφεις συστατική επιστολή, για τον εαυτό σου μιλάς! Ειναι το βιογραφικό ΣΟΥ. Μπορεί αναφερόμενος στον εαυτό σου να γράψεις κάτι σαν «Είναι απόφοιτος του LSE και έχει εργαστεί σε σημαντικές θέσεις…», και μετά να παρακολουθήσεις τον υπεύθυνο να γελάει με την πάρτη σου. Και δικαίως! Αν, όχι, δε θα τον δεις. “Δεν θα τον καλέσει ποτέ”. Άν είναι όλο σου το βιογραφικό έτσι, ξύλωσε το έτσι όπως είναι.

 

3. Γράφεις βιογραφικό, ΟΧΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ.

Αν έχεις κάνει αρκετά πράγματα όσο ήσουν στη σχολή ή και μετά από αυτή, είναι λογικό να θές να τα συμπεριλάβεις όλα στο βιογραφικό σου. Μέγα σφάλμα. Δεν θα χωρέσουν όλα αυτά σε μια σελίδα που είναι το προαπαιτούμενο. Αν η λογική σου δεν σου επιτρέπει να το δεχθείς, απλά σκέψου ότι υπάρχει μία καθολική σύμβαση όλων αυτών η οποία αναφέρει ότι τα βιογραφικά που δέχονται πρέπει να είναι μιας σελίδας. Ο λόγος είναι απλός.

Γιατί αυτός που θα το διαβάσει, πέραν του ότι είναι άνθρωπος και θα κοιμηθεί μέχρι να φτάσει στο ζουμί, έχει ενδεχομένως άλλα 50 και βάλε τέτοια να κοιτάξει μέσα στην μέρα του. Θα το κοιτάξει για 6 δέυτερα και αν εσύ μέσα σε αυτά τα 6 δέυτερα δεν έχεις τοποθετήσει σωστά τα “κατορθώματά” σου και τις γνώσεις σου, να είσαι σίγουρος οτι θα καταλήξει κάδο στο 7ο δευτερόλεπτο. Γι΄αυτό φροντίζουμε να κρατάμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες καθαρά γραμμένες και στην κορυφή της σελίδας.

 

4. Big no no σε ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Και μετά με θράσος θα τους πείς και grammar nazi.

Μα δεν είναι αυτοί το πρόβλημα. Εσυ είσαι το πρόβλημα στην προκειμένη που δεν αφιερώνεις λίγο χρόνο παραπάνω στο να προσέξεις το βιογραφικό σου! Και αυτό δεν διαπραγματέυεται, για την ακρίβεια δεν χρειάζεται καν ανάλυση. Απλώς απαγορεύονται. Ειδικά όταν κάπου στο cover letter γράφετε ότι δίνετε «προσοχή στη λεπτομέρεια». Ο αρμόδιος θα κλαίει απο το γέλιο. Αυτό θέλεις;

 

5. Γράφεις γενικευμένα πράγματα και παραλείπεις ενεργητικά ρήματα. Πφφφ….

Δεν γράφουμε «βοήθησα σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων», αλλά «πέτυχα 25% αύξηση των πωλήσεων μαζί με την ομάδα μου». Επίσης, άλλο να γράψετε «γνώσεις Excel» και άλλο «άριστη χρήση των pivot tables και των conditional formulas». Think smart. Κάποιες λέξεις προσδίδουν δυναμική, κάποιες άλλες το κάνουν να μοιάζει με ημερολόγιο δημοτικού. Συμπεριέλαβε ενεργητικά ρήματα ώστε να μην αδικήσεις τη δουλειά που έχεις κάνει.

Για παράδειγμα, έστω ότι έχεις συμμετέχει σε κάποιο project, δεν αναφέρεις “βοήθησα” αλλά είσαι περισσότερος περιγραφικός και… “λόγιος”. “Σύλλεξες, ανέλυσες, μετέφρασες, κατασκεύασες, σύνταξες κλπ” Χρησιμοποιώντας λέξεις σαν τις παραπάνω, δίνεις περισσότερο νόημα σε κάθε γραμμή του βιογραφικού σου σε αντίθεση με αδιάφορες λέξεις που θα περάσουν απαρατήρητες στο γρήγορο “σκανάρισμα” του recruiter.

 

Αφού τα κατάφερες με το βιογραφικό, δες το επόμενο βήμα! 5 υπέρ-χρήσιμες συμβουλές για την πρώτη σου συνέντευξη για δουλεία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;