Εύκολες συνταγές: Τέλειο κριθαρότο γαρίδας
Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο φαγητό. Τέλειο κριθαρότο με γαρίδα να πλαισιώνεται από δυο ειδών πιπεριές, πράσο και ζωμό ντομάτας και μπύρα αντί κρασιού στο μαγείρεμα. 

Υλικά συνταγής
20 φρέσκες γαρίδες Νο. 3-4 των 8-10 εκ.
1 φλιτζάνι κριθαράκι ή risoni Barilla
1.3 λίτρα ζεστό ζωμό από τα κεφάλια των γαρίδων
1 πράσο μεσαίου μεγέθους κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
8 ντοματάκια για ντεκόρ (προαιρετικά)
500 γρ. τριμμένη ντομάτα
100 ml μπύρα ή λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
70 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες το πράσο και τις πιπεριές. Καθαρίζετε τις φρέσκες γαρίδες ως εξής: Με ένα αιχμηρό μαχαιράκι κάνετε μια τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς. Βλέποντας την κάθε γαρίδα από πάνω, με το κεφάλι της προς εσάς, βάζετε την άκρη του μαχαιριού σας ανάμεσα στην άκρη του κεφαλιού και στο σώμα και αφαιρείτε το εντεράκι με μια οδοντογλυφίδα.
Ετοιμάζετε το ζωμό: Κόβετε όλα τα κεφάλια απ’ τα σώματα των γαρίδων με μαχαίρι και τα κρατάτε σε ένα ξεχωριστό μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1.3 λίτρα νερού και μόλις πάρει βράση, προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, 1 κ.γ. αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λ. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά, τα σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και κρατάτε το ζωμό για το κριθαρότο.
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε wok, σε μέτρια φωτιά, βάζετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να κάψουν για 1 λ. Προσθέτετε όλα μαζί τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές) και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 3 λ μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
Προσθέτετε το κριθαράκι στο μείγμα, ανεβάζετε τη φωτιά στο μέγιστο και ανακατεύετε συνεχώς για 1 λ. Προσθέτετε μια κουτάλα με ζωμό και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Μόλις “πιεί” το μείγμα, προσθέτετε την επόμενη κουταλιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις.
Σε 3-4 λ προσθέτετε τη μπύρα ή το λευκό κρασί και συνεχίζετε μετά την ίδια διαδικασία με 1 κουτάλα από το ζωμό. Ανακατεύετε για 2 λ και προσθέτετε τη τριμμένη ντομάτα και τα ντοματάκια. Συνεχίζετε την σταδιακή πρόσθεση ζωμού γαρίδας μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο το κριθαράκι ( Υπολογίστε ότι το κριθαρότο θα είναι έτοιμο στο 18º περίπου λεπτό από τότε που ξεκινήσατε ή στο 14º από τότε που μπήκε το κριθαράκι μέσα).
Ρίχνετε τις γαρίδες μέσα στο κριθαρότο, και τις βράζετε μαζί με το κριθαράκι για 2 ΜΟΝΟ λ Οι γαρίδες αυτού του μεγέθους σε μέτρια συνταγή θέλουν αυστηρά 2 λ μαγείρεμα. Αν τις αφήσετε περισσότερο χρόνο οι γαρίδες θα σκληρύνουν. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 3 λ. Οι γαρίδες θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται ελαφρά απ’ τη θερμότητα του κριθαρότου και όταν σερβιριστούν θα είναι τέλειες.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, πιπέρι και ανακατεύετε. Στο κριθαρότο μπορείτε (προαιρετικά) να προσθέσετε 1-2 κ.σ. βούτυρο ή μαλακό τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε στο τελείωμα, μαζί με μια κουταλιά απ’ το ζωμό και να τ’ ανακατέψετε μαζί. Σερβίρετε ζεστό το κριθαρότο σας και το απολαμβάνετε.

Πηγή: sintayes.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;