Μάρσαλ Μακ Λούαν: 7+1 πράγματα που δεν ήξερες για τον
Η Google γιορτάζει τα 106 χρόνια από την γέννηση του Μάρσαλ Μακ Λούαν με ένα doodle!

Νομίζεις πως δεν τον είχες ακούσει ποτέ;

Η φράση «Το μέσο είναι το μήνυμα» σου “λέει” κάτι; Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν την έχει πει πριν μερικές δεκαετίας, ανατρέποντας όσα γνώριζε τότε ο κόσμος για τα ΜΜΕ και την επικοινωνία.

Ο Μακ Λούαν καθιέρωσε τον όρο “media” όπως τον γνωρίζουμε και τον χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα. Έχει μείνει στην ιστορία ως ο “αρχιερέας της μαζικής κουλτούρας” και “μεταφυσικός των media”. Γιατί;

Κατά κάποιο περίεργο τρόπο κατάφερε να προβλέψει την επικράτηση των media στην ζωή των ανθρώπων αλλά και την κατακόρυφη άνοδο των ριάλιτι σόου.

Ο Καναδός θεωρητικός υποστήριζε ήδη από τη δεκαετία του ’60 ότι «σήμερα ο καθένας μας ζει εκατοντάδες χρόνια μέσα σε μια δεκαετία».

Για να δούμε, όμως, μερικά ακόμη πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις γι΄αυτόν!

1. Ο Χέρμπερρτ Μάρσαλ Μακ Λούαν γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1911. Ήταν Καναδός καθηγητής, φιλόσοφος και διανοούμενος.

2. Το έργο του θεωρείται ένας από τους θεμέλιους λίθους της θεωρίας των media, ενώ έχει εφαρμοστεί πολλές φορές πρακτικά στην διαφήμιση και την βιομηχανία της τηλεόρασης.

3. Ο Μακ Λούαν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και στο Κέιμπριζ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής Αγγλικών σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προτου εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του.

4. Έγινε ένα μαύρο πρόβατο του ακαδημαϊσμού, θεωρήθηκε προβοκάτορας χάρη σε εμφατικές διακηρύξεις όπως ότι «οι διαφημίσεις είναι η τέχνη του 20ού αιώνα».

5. Ήταν αρκετά δημοφιλης την δεκαετία του ’60, ωστόσο, η επιρροή του άρχισε να μειώνεται στις αρχές του ’70.

6. Το 1979 υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, που επηρέασε καθοριστικά την ικανότητα ανάγνωσης και ομιλίας, γεγονός που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τα διδακτικά του καθήκοντα.

7. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1980, ο μεγάλος διανοητής έφυγε από τη ζωή, πεθαίνοντας στον ύπνο του.

8. Στην ταφόπλακά του είναι χαραγμένο το μήνυμα «Η αλήθεια θα σε απελευθερώσει» (The truth shall set you free), μια αρκετά ειρωνική επιγραφή αν σκεφτεί κανείς την αναγνώριση του έργου του τόσες δεκαετίες μετά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πρακτική Άσκηση

22-05-2024

Αιγάλεω

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1