Που υπερτερούν οι αριστερόχειρες από τους δεξιόχειρες;
Και όμως, οι αριστερόχειρες έχουν περισσότερες ιδιαιτερότητες από τους δεξιόχειρες!

Σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, οι αριστερόχειρες είναι γενικότερα καλύτεροι από τους δεξιόχειρες στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Όσο πιο δύσκολο είναι, μάλιστα, το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερη η υπεροχή των αριστερόχειρων.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον Τζιοβάνι Σάλα του Τμήματος Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα σε πάνω από 2.300 μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου, οι οποίοι κλήθηκαν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα με διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι αριστερόχειρες και οι δεξιόχειρες έχουν σε γενικές γραμμές παρόμοιες επιδόσεις όταν τα προβλήματα είναι απλά. Μόλις, όμως, δυσκολέψουν τα πράγματα, οι αριστερόχειρες υπερτερούν, πράγμα που δίνει παραπάνω πόντους στους αριστερόχειρες.

Ο μέσος αριστερόχειρας είναι αρκετά καλύτερος από τον μέσο δεξιόχειρα στην επίλυση προβλημάτων μαθηματικών.

Ακόμη, οι «ακραίοι» δεξιόχειρες -που χρησιμοποιούν μόνο το δεξί χέρι για να γράψουν, για να λειτουργήσουν, για να σχεδιάσουν, κτλ- πήγαιναν χειρότερα σε όλα τα τεστ μαθηματικών σε σχέση με τους “μετριοπαθείς” δεξιόχειρες και τους αριστερόχειρες.

 

Παγκοσμίως, εκτιμάται ένα ποσοστό 10% έως 13,5% των ανθρώπων δεν είναι αμιγώς δεξιόχειρες. Λίγοι από αυτούς χρησιμοποιούν άνετα και τα δύο χέρια, αλλά οι περισσότεροι είναι καθαρά αριστερόχειρες.

Η νευροεπιστήμονες λένε πως η προτίμηση στο ένα ή στο άλλο χέρι αποτελεί εκδήλωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.  Οι αριστερόχειρες εμφανίζουν κατά μέσο όρο πιο ανεπτυγμένο δεξί ημισφαίριο εγκεφάλου, ενώ οι δεξιόχειρες πιο ανεπτυγμένο αριστερό ημισφαίριο.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως το μεσολόβιο, η δέσμη νευρικών ινών που συνδέει τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια, είναι συνήθως μεγαλύτερη στους αριστερόχειρες, πράγμα που είναι άγνωστο γιατί συμβαίνει.
Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες,  αυτό επιτρέπει στους αριστερόχειρες να διαθέτουν ανώτερη εγκεφαλική επεξεργασία των πληροφοριών.

Έτσι, εξηγείται λογικά η μεγαλύτερη αναλογία αριστερόχειρων μεταξύ των μουσικών, των καλλιτεχνών γενικότερα, των αρχιτεκτόνων, των σκακιστών, των μαθηματικών  κ.α.

Βέβαια, άλλες μελέτες έχουν ισχυρισθεί ότι οι αριστερόχειρες όχι μόνο δεν είναι καλύτεροι, αλλά υστερούν μπροστά στους δεξιόχειρες.

Μια έρευνα βρήκε ότι τα αριστερόχειρα παιδιά έχουν ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις σε μια σειρά από αναπτυξιακά τεστ, ενώ μια άλλη διαπίστωσε ότι το ποσοστό των αριστερόχειρων είναι ελαφρώς μεγαλύτερο μεταξύ των ατόμων με νοητική υστέρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;