18 Νοεμβρίου || Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τη χρήση των Αντιβιοτικών ||
Κάθε χρόνο, τη 18η Νοεμβρίου πραγματοποιούνται δράσεις με σκοπό ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στην κοινότητα και στον νοσοκομειακό χώρο.

European_Antibiotic_Awareness_Day

Κάθε χρόνο, τη 18η Νοεμβρίου πραγματοποιούνται δράσεις με σκοπό ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στην κοινότητα και στον νοσοκομειακό χώρο.

Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελιδα του ΚΕΕΛΠΝΟ,  κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την δημιουργία της μικροβιακής αντοχής. Η επίδραση των αντιβιοτικών στις φυσιολογικές χλωρίδες του ανθρώπινου οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αλλά και επικράτηση για μακρό χρονικό διάστημα ανθεκτικών μικροβίων.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά είναι ευάλωτοι στο να αποικιστούν ή να εμφανίσουν λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα.

Επίσης αποτελούν την δεξαμενή από την οποία πιθανότατα θα μεταδοθούν ανθεκτικά μικρόβια στο οικείο περιβάλλον ή στους συν-νοσηλευόμενους με αυτούς ασθενείς.
Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα φάρμακα αλλά χαρακτηρίζονται πολλές φορές από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Γι αυτό, η χρήση αντιβιοτικών που περίσσεψαν στο σπίτι ή που λαμβάνονται κατά την γνώμη και εμπειρία του οικείου περιβάλλοντος, συγγενών και φίλων, είναι επικίνδυνη πρακτική και θέτει σε κίνδυνο την ατομική υγεία.

addiction-71538_960_720

«Η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η μικροβιακή αντοχή έχει αναγνωριστεί πλέον από τη διεθνή κοινότητα ως η διαχρονικότερη και σημαντικότερη κρίση δημόσιας υγείας ακόμη και στον ανεπτυγμένο κόσμο, εφόσον διανύουμε την εποχή της Παν-αντοχής», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επιπλέον, εξηγεί πως: «Η μικροβιακή αντοχή αναπτύσσεται από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών και από τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες η κατανάλωση των αντιβιοτικών για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού αυξάνεται ραγδαία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού προκαλούνται από ιούς στους οποίους δεν δρουν τα αντιβιοτικά. Για αυτό το λόγο συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και μη λαμβάνετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική γνωμάτευση.
Η διασπορά όμως των ανθεκτικών βακτηρίων πραγματοποιείται κυρίως με τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής- και πιο συγκεκριμένα της υγιεινής των χεριών.

Η καλύτερη πρόληψη, για να αποφευχθεί η μετάδοση των ιογενών λοιμώξεων μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικό, είναι η εφαρμογή των απλών κανόνων υγιεινής όπως αυτοί έχουν προωθηθεί επανειλημμένα από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Η συμβολή όλων μπορεί να διασώσει τα πολύτιμα αυτά φάρμακα που σώζουν εκατομμύρια ζωές θεραπεύοντας ιάσιμα δυνητικά νοσήματα όπως είναι οι λοιμώξεις!».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;