Βάσω Παπαδημητρίου:
Με αφορμή το Ecotrophelia 2016, η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ μιλάει στο neolaia.gr

02e0b564-8299-4e6d-afff-6efbd1e689cc

Με αφορμή το Ecotrophelia 2016, η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ μιλάει στο neolaia.gr

 

  • Ποιος είναι ο κύριος στόχος του Ecotrophelia 2016;

Ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε φέτος για 6η συνεχή χρονιά το Διαγωνισμό ECOTROPHELIA, που αποτελεί θεσμό σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία νέων οικολογικών και καινοτομικών προϊόντων διατροφής. Με την πρωτοβουλία μας αυτή επιβεβαιώνουμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων στηρίζει τη νέα γενιά, τους νέους έλληνες φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και που θα γίνουν τα αυριανά στελέχη της. Μέσα από τον Διαγωνισμό αυτό, τους δίνουμε τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για καινοτόμα προϊόντα, που εκτός από τη γεύση τους ξεχωρίζουν και για τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους. Από το 2011 που ξεκίνησε στη χώρα μας ο Διαγωνισμός αποτελεί φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων έχοντας συμβάλλει στην ανάπτυξη περισσότερων από 50 προϊόντων από ομάδες φοιτητών κάποια από τα οποία, έχουν βρει ήδη το δρόμο τους στην αγορά αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων τροφίμων.

 

  • Ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του θεσμού Ecotrophelia;

Ήδη από την πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε ο Διαγωνισμός η ελληνική συμμετοχή ξεχώρισε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού αναδείχτηκε πρώτη με το προϊόν “Da Vero – Eco Seafood Cold Cuts” που είχε δημιουργήσει η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ το 2014 κερδίσαμε την τρίτη θέση με το προϊόν “Carobites” που είχε αναπτύξει η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι διακρίσεις μας λοιπόν και σε ευρωπαικό Επίπεδο αναδεικνύουν το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Επιστημόνων και τη δυναμική του κλάδου αλλά και οι αυξημένες κάθε χρόνο συμμετοχές, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και καινοτομία, αλλά και δίψα από τη νέα γενιά για πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις ιδέες της. Επίσης με τον διαγωνισμό καταφέραμε να κάνουμε πράξη κάτι που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο αλλά πριν λίγα χρόνια ήταν το ζητούμενο.  Καταφέραμε δηλαδή να συνδέσουμε την  ακαδημαική κοινότητα με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, καταφέραμε οι δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου να συναντηθούν και να συνεργαστούν εποικοδομητικά δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο.

  • Είστε αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου των τροφίμων στη χώρα μας;

Βλέποντας το υψηλό επίπεδο, τη δουλειά και το πάθος των νέων αυτών παιδιών, ναι, είμαι πολύ αισιόδοξη.  Είμαστε σίγουροι ότι η Βιομηχανία Τροφίμων θα μπορέσει να απορροφήσει τα νέα αυτά ταλέντα προς όφελος του κλάδου και της χώρας μας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Βιομηχανία μας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους, με κύριο ρόλο  στην οικονομία. Με την έντονη επενδυτική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Αμερική αποτελεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η Βιομηχανία Τροφίμων δραστηριοποιείται  μέσα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται από τις διαρκώς εξελισσόμενες τεχνολογίες, τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες. Απαιτείται λοιπόν από την πλευρά της συνεχής εγρήγορση, για να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις που  τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς. Για αυτό οι επιχειρήσεις του κλάδου, αποκτούν όλο και περισσότερο κουλτούρα καινοτομίας προκειμένου να προσαρμόζονται και να ανταποκρίνονται με επιτυχία στα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό συμβάλουν και οι πρωτοβουλίες μας στον ΣΕΒΤ, όπως ο Διαγωνισμός ECOTROPHELIA αλλά και τα ΒROKERAGE EVENTS που διοργανώνουμε, όπου ως στόχο έχουν να προωθήσουν τον διάλογο και την συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και της επιστημονικής κοινότητας, υπογραμμίζοντας την πεποίθησή μας ότι η χώρα μας, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να ισχυροποιήσει την κοινωνία της γνώσης, να ενισχύσει την έρευνα σε εθνικό επίπεδο και να προωθήσει την καινοτομία με στόχο την τεχνολογική πρόοδο.

  • Αν έπρεπε να γίνουν 2-3 συγκεκριμένες αλλαγές για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, ποιες θα ήταν αυτές;

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών χρειάζεται μια σοβαρή βιομηχανική πολιτική για τον κλάδο που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη και ένα απλό και σταθερό οικονομικό, διοικητικό και φορολογικό πλαίσιο για να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές και να προβάλουμε την εξωστρεφή και παραγωγική εικόνα της χώρας μας..Μόνο έτσι η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών θα μπορεί να  διατηρήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προσφέροντάς τους προϊόντα, ποιοτικά, ασφαλή και στην καλύτερη δυνατή τιμή, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις τους.

Εμείς στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης. Με το σθένος, τη διάθεση για εντατική δουλειά και το πάθος για δημιουργία που μας διακατέχουν, ατενίζουμε το μέλλον του κλάδου μας και της οικονομίας μας με αισιοδοξία.

 

  • Τι θα συμβουλεύατε τους νέους; Να βγουν στο εξωτερικό και να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο που μπορούν ατομικά ή να μείνουν στην Ελλάδα και να παλέψουν για τη “διόρθωση” της εγχώριας κατάστασης;

Αυτή είναι μια πολύ προσωπική ερώτηση. Ο κάθε άνθρωπος έχει την τύχη του στα χέρια του και πρέπει να ακολουθήσει αυτό που του λέει το ένστικτό του. Ως εκπρόσωπος της Βιομηχανίας Τροφίμων όμως, μπορώ να πω ότι εμείς οφείλουμε να δώσουμε στα νέα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους. Στη ζωή το στοίχημα της διάκρισης αποτελεί προσωπική υπόθεση του καθενός ενώ ευκαιρίες διάκρισης υπάρχουν και στη Χώρα μας σήμερα. Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό ECOTROPHELIA δίνει τη δυνατότητα στους νέους φοιτητές της Επιστήμης των Τροφίμων να αποδείξουν ότι όχι μόνο μπορούν να είναι μέσα στους λίγους που θα διακριθούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά μπορούν και να το κάνουν σε ένα Κλάδο ζωτικής σημασίας, τη Βιομηχανία Τροφίμων, χτίζοντας έτσι τη μελλοντική τους καριέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;