Διασκευές ταινιών του '80 και η σύγκριση με τα πρωτότυπα

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει την εμμονή του Hollywood να διασκευάζει ταινίες της δεκαετίας των Wham! Μήπως τώρα αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει; Μα φυσικά και όχι. Τρεις νέες ταινίες έρχονται να προστεθούν στον υπάρχοντα σωρό (Robocop, About Last Night, και Endless Love) και οι φήμες για την διασκευή και άλλων ταινιών, όπως τα “Teenage Mutant Ninja Turtles”, παίρνουν και δίνουν, με τον κόσμο να περιμένει αγωνιωδώς τις σύγχρονες εκδοχές τους. Το Hollywood πάντως μας απόδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι είναι ασυναγώνιστο στο… “αναμάσημα” ταινιών για χάρη του κέρδους αλλά και της ψυχαγωγίας του κοινού.

Δείτε ποιες ταινίες της δεκαετίας του 1980 διασκευάστηκαν και πως τα πήγαν συγκριτικά με τα πρωτότυπα.

1. Robocop (1987, 2014).

#robocop-remake-movies-action

Γιατί μας άρεσε το πρωτότυπο;

Επειδή έδειχνε μια σκοτεινή και δυσοίωνη πλευρά της ανθρωπότητας και τρελή βία! Ήταν επίσης ένα σχόλιο σχετικά με την πορεία του πολιτισμού μας, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας σχετικά με την κατάχρηση της τεχνολογίας για αρνητικούς σκοπούς και την αυξανόμενη δύναμη των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων.

Η νέα έκδοση λειτούργησε;

Αυτή η νέα εκδοχή της ταινίας πραγματεύεται τους αυξανόμενους φόβους μας, από την εισβολή της τεχνολογίας στις ζωές μας. Το μεγαλύτερο πιθανό μειονέκτημά της είναι πιθανώς η PG-13 βαθμολογία της. Η πρώτη ταινία ήταν τόσο βίαιη, που έπρεπε να περάσει από πολλές περικοπές για να πάρει μια βαθμολογία R.Ελπίζουμε αυτή η διασκευή του Robocop να μην απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε εφηβικό κοινό, έχοντας αλλοιώσει εντελώς το αρχικό πρότυπο.

2. Tron, Tron: Legacy (1982, 2010).

#tron-legacy-remake-movies-action

Γιατί μας άρεσε το πρωτότυπο;

Ο Tron ήταν κατά κάποιον τρόπο ο Matrix της δεκαετίας του ’80. Μέχρι και το 1982, όπου οι υπολογιστές και οι κονσόλες των video games άρχισαν να παίρνουν θέση στα σπίτια, αναδύονταν φιλοσοφικές ερωτήσεις, για το που τελειώνει η ανθρωπιά μας και που αρχίζει η τεχνολογία.

Η νέα έκδοση λειτούργησε;

Η ταινία Tron: Legacy ήταν οπτικά φοβερή, αλλά συγκρίνοντάς τη με το πρωτότυπο μπορούμε να πούμε ότι ήταν πιο επίπεδη και λιγότερο ενδιαφέρουσα (παρά το γεγονός ότι αποτελεί συνέχεια της πρώτης και όχι νέα εκδοχή της). Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το “τεχνολογικό” λεξιλόγιο του μέσου θεατή έχει πια αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με το 1982! Η ιδέα επομένως ενός ατόμου που εξαφανίζεται στον υπολογιστή του, δεν είναι πολύ επιστημονικής φαντασίας, αναλογιζόμενοι τον τρόπο με τον οποίο περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας (κολλημένοι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή).

3. 21 Jump Street (1987-1991, 2012).

#21-jump-street-remake-movies-action

Γιατί μας άρεσε το πρωτότυπο;

Αν αγαπούσαμε την αρχική και πρωτότυπη εκδοχή της ταινίας, δεν θα ήταν μόνο λόγω της ακόρεστης δίψας μας για γελοίες καταστάσεις, με πρωταγωνιστές δύο ντετέκτιβ. Κυρίως μας άρεσε λόγω της ερμηνείας του Johnny Depp.

Η νέα έκδοση λειτούργησε;

Και όμως, πήγε απρόσμενα καλά και το όλο εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία, πράγμα που οφείλεται όχι μόνο στην υποκριτική δεινότητα των δύο πρωταγωνιστών του (Jonah Hill και Channing Tatum) αλλά και την σωστή μετάβαση της ιστορίας στο σήμερα. Πρόκειται για μία ταινία με αστεία υπόθεση και ξεχωριστή διαπραγμάτευση της καθημερινότητας δύο ντετέκτιβ, που κατόρθωσε να διατηρήσει την ίδια δυναμική με το πρωτότυπο έργο της δεκαετίας του ’80.

4. The A-Team (1983-1987, 2010).

#the-a-team-remake-movies-action

Γιατί μας άρεσε το πρωτότυπο;

Νοσταλγία. Η δεκαετία του ’80 ήταν γεμάτη από τέτοιου είδους διασκεδάσεις, και ο μόνος λόγος που την έβλεπαν τότε τα παιδιά, ήταν γιατί δεν είχαν και πολύ ώριμη κρίση. Αλλά, όταν είσαι παιδί το 1983 και έρχεται μια υπόθεση του τύπου: μια ομάδα καταδρομών απεστάλη στη φυλακή από το στρατιωτικό δικαστήριο, για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ, ήταν πολύ ενδιαφέρον για τους τότε μικρούς, που τρελένονταν να περνούν την μέρα τους ακούγοντας τέτοιες ιστορίες και παρακολουθώντας ανάλογες υποθέσεις.

Η νέα έκδοση λειτούργησε;

Η άποψη που επικρατεί για την νέα εκδοχή της ταινίας, είναι ότι ίσως δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από το πρωτότυπο. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα, όταν η νοσταλγία χρησιμοποιείται ως παράγοντας για επιτυχία: γιατί έχουμε την τάση να θυμόμαστε τα πράγματα καλύτερα απ’ ότι ήταν. Η πλοκή της ταινίας είναι σε μεγάλο βαθμό ασυνάρτητη, και οι σύγχρονες προσθήκες φαίνεται να μην καλύπτουν τις απαιτήσεις των θεατών.

5. The Dukes of Hazzard (1979-1985, 2005).

#the-dukes-of-hazzard-remake-movies-action

Γιατί μας άρεσε το πρωτότυπο;

Και τι δεν μας άρεσε στο πρωτότυπο έργο! Ακολούθησε με επιτυχία μια δοκιμασμένη νόρμα: καταδιώξεις αυτοκινήτων, άλματα και πάει λέγοντας… Με άλλα λόγια διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον με την δράση και την πλοκή του.

Η νέα έκδοση λειτούργησε;

Σύμφωνα με τους κριτικούς δεν πήγε καλά, γιατί φιλτραρίστηκε σε υπερβολικό βαθμό, χάνοντας το αρχικό της στίγμα. Και η αποτυχία της ίσως να οφείλεται και στον κωμικό παραλογισμό των ταινιών του ’80. Δηλαδή η νέα ταινία προορίζονταν να γίνει μια κωμωδία δράσης, αλλά φαίνεται ότι δεν κατάφερε εν τέλει να ανταποκριθεί στις αρχικές προσδοκίες και να αποτελέσει άξιο συνεχιστή της αρχικής…

6. Transformers (1984-1993, 2007).

#transformers-remake-movies-action

Γιατί μας άρεσε το πρωτότυπο;

Η πραγματικότητα των Transformers είναι ότι ήταν περίπου ως μισθοφόροι για μια τακτική ψυχαγωγία. Η παράσταση δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο με την πρόθεση της πώλησης παιχνιδιών. Προσέφερε ωστόσο κάτι πρωτότυπο και φρέσκο. Εξωγήινα ρομπότ που μεταμορφώνονται σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη, ανελκυστήρες, δεινόσαυρους, και λίγο πολύ κάθε συσκευή στο σπίτι που μπορείτε να φανταστείτε.

Η νέα έκδοση λειτούργησε;

Παραδόξως, ναι. Το τεράστιο ποσό των 900.000.000 δολαρίων σε έσοδα, είναι ίσως ο καλύτερος δείκτης για την επιτυχία του εγχειρήματος και ο πιο αντικειμενικός δικαστής. Ο Michael Bay, οι εκρήξεις, μια χιονοστιβάδα από CGI, και η εκρηκτική Μέγκαν Φοξ ήταν η συνταγή της επιτυχίας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;