Προς ανασχηματισμό μετά την κυβερνητική κρίση

samaras antonis 1

Με κυβέρνηση δύο κομματικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βαδίζει πλέον η χώρα, μετά την απόφαση αποχώρησης του Φ. Κουβέλη από τη μέχρι πρότινος τρικομματική κυβέρνηση. Η απήχησή της νέας κυβέρνησης υπολογίζεται στους 155-156 Βουλευτές, κάτι που όμως θα εξακριβωθεί μόνο αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τον Πρωθυπουργό ή κατατεθεί πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση, ενώ διεργασίες άμεσου ανασχηματισμού μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, μετά την απόσυρση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ και την ανατολή της νέας κυβερνητικής και πολιτικής πραγματικότητας της χώρας.

Μαζί με τον ανασχηματισμό θα συμφωνηθεί και ανακοινωθεί και το επικαιροποιημένο κυβερνητικό προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο επεξεργάζονται συνεργάτες των δύο προέδρων. Σε ό,τι αφορά στα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την εκτελεστική εξουσία, ενδιαφέρον παρουσιάζει η φημολογία που θέλει τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο να ορίζεται αντιπρόεδρος και υπουργός των Εξωτερικών, ενώ αναμένονται και επιστροφές από το… παρελθόν, όπως αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ούτως ή άλλως διατηρεί καλές σχέσεις και με την πλευρά Σαμαρά, αν και στη ΝΔ εκφράζονται επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα «πράσινης αναπαλαίωσης» του κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος τα σενάρια του επικείμενου ανασχηματισμού έχουν ως εξής:

Στο οικονομικό επιτελείο, αμετακίνητος θεωρείται ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος από σήμερα θα πρέπει να διαχειριστεί και τις δύσκολες σχέσεις που έχει με τον Ευ. Βενιζέλο Πιθανή θεωρείται η παραμονή του Χρ. Σταικούρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους”, νέο μέλος της πολιτικής ηγεσίας δεν αποκλειόταν να οριστεί ο Φ. Σαχινίδης ο οποίος θα τοποθετηθεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού. Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας με τον Γ. Βρούτση να βρίσκεται υπ’ ατμόν.

Στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρ. Λυκουρέντζος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του ίσως στη Φ. Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται και για το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο θα αποχωρήσει ο Ευρ. Στυλιανίδης. Ο Κ. Μουσουρούλης αποχωρεί επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη θέση του θα αναλάβει κάποιος εκ των Μ. Βαρβιτσιώτη ή Γ. Πλακιωτάκη. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστό ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα διαχειριστεί και το “αγκάθι” του αντιρατσιστικού. Η ΝΔ προκρίνει τον Χ. Αθανασίου για τη θέση αυτή, αλλά συναντά αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ. Πιθανόν είναι να προκριθεί πρόσωπο που δεν φέρει κομματική “σφραγίδα”, όπως για παράδειγμα είναι ο καθηγητής, Χ. Αλιβιζάτος.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από τη ΝΔ είναι είτε να αναλάβει ο Δημ. Σταμάτης, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας Μανιτάκη, είτε να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο Μ. Βολουδάκης.

Πιθανό σενάριο είναι να “σπάσουν” τα υπερυπουργεία Ανάπτυξης – Υποδομών και Παιδείας – Πολιτισμού. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο κ. Χατζηδάκης θα διατηρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στο Υποδομών θα τοποθετηθεί κάποιος εκ των Μ. Βορίδη ή Κυρ. Μητσοτάκη, με αναπληρωτή υπουργό στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Παραμένει στο Παιδείας ο Κων. Αρβανιτόπουλος αποκτώντας και αναπληρωτή υπουργό την κυρία Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Τζαβάρας θα παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιο του σε στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Μανιάτης φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τον κ. Λιβιεράτο στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ αμετακίνητοι θα είναι ο Ν. Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού. Τέλος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν παραμείνει ο κ. Τσαυτάρης στη θέση του υπουργού, όλα δείχνουν ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης ο κ. Χρακόπουλος.

Αλλαγή είναι πιθανό να υπάρξει και στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς στη θέση του κ. Κεδίκογλου είναι να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Από τη ΝΔ πιθανότητες συμμετοχής στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν οι κ. Κικίλιας, Κοντογιάννης, Γεωργιάδης και Βούλτεψη. Από το ΠΑΣΟΚ ακούγονται έντονα τα ονόματα των Χρυσοχοϊδη, Κουκουλόπουλου και Μωραΐτης.

Μέσα στο Σ/Κ αναμένεται να συναντηθούν, μάλιστα, οι δύο αρχηγοί για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες, με τον κ. Βενιζέλο να ακυρώνει χθες προγραμματισμένο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη για το σκοπό αυτό.

Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;