Κατάθεση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από τον Α. Ρουπακιώτη

roupakiotis2

Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, φυλάκιση έως 6 χρόνια, πρόστιμα έως 20.000 ευρώ και διακοπή κρατικής χρηματοδότησης για φιλορατσιστικά κόμματα

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αυτά είπε ο υπουργός για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου του που προβλέπει ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ρατσιστικού χαρακτήρα βιαιοπραγίες, είναι κατά βάση έτοιμο και μέχρι την Παρασκευή θα έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ακόμα πως «μόνο με το να επιβάλουμε αυστηρές ποινές θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», ενώ παρατήρησε και πως με το νομοσχέδιο αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά βουλευτών κομμάτων, και «να είναι υψηλή η αποτελεσματική η λειτουργία του κοινοβουλίου, αλλά και να υπάρχουν και συνέπειες για όσους παραβιάζουν το νόμο, τον κανονισμό, τη λειτουργικότητα του κοινοβουλίου και εκπέμπουν προς τα έξω μια θεσμική απαξία».

Από τη δική του πλευρά, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι έτοιμο να δώσει καθαρή και σκληρή απάντηση στους ξενόφοβους και ρατσιστές», προσθέτοντας πως «οι ποινές θα είναι τέτοιες που χωρίς υπεκφυγές και εξαιρέσεις θα αποτρέπουν εκδηλώσεις ρατσισμού και θα θέτουν οριστικά στο περιθώριο όλους όσοι εκμεταλλευόμενοι το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο δρούσαν ανενόχλητα όλα αυτά τα χρόνια… Αποτελεί ιερή υποχρέωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας και σε αυτή την πρόκληση το υπουργείο θα ανταποκριθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα παρουσιαστεί την προσεχή εβδομάδα.

Μεταξύ των ποινών που θα προβλέπονται για όσους μιλούν εγκωμιαστικά για εγκλήματα πολέμου, το ναζισμό ή το φασισμό, είναι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, φυλάκιση από 3 μήνες έως 6 χρόνια, πρόστιμα έως 20 χιλιάδες ευρώ και διακοπή κρατικής χρηματοδότησης εάν πρόκειται για κόμμα. Τέλος, και το ΠΑΣΟΚ ζητά να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση η πρόταση νόμου που κατέθεσε για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας., ενώ η Χρυσή Αυγή σχολίασε για το θέμα ότι «Η κατάρτιση του νομοσχεδίου υπαγορεύεται από τον πανικό που έχει προκαλέσει στα εγχώρια ανδρείκελα η ραγδαία άνοδος του κόμματος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

16-01-2024

Χαλκιδα

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;