Πάσχα 2013 και χρόνια μας πολλά

 Follow-the-sun

Πάσχα σημαίνει μεταμόρφωση και αλλαγή…

Από την Λίλιαν Σίμου

Κάθε τέτοια εποχή, εν μέσω Άνοιξης και νέας περιόδου της δημιουργίας στην φύση, το Πάσχα συμβολίζει -μεταξύ άλλων -τον τρόπο να ξεπεράσουμε πάθη και λάθη… Να περάσουμε σε μία νέα διάσταση και να κάνουμε μία νέα αρχή. Η αναγέννηση, μετά από ένα συμβολικό θάνατο, απελευθερώνει και μας οδηγεί σε ένα νέο στάδιο ζωής.

Σκοπός είναι η αποτίναξη των φθαρμένων μας καταστάσεων, συνηθειών, προβλημάτων, με σκοπό να αναγεννηθούμε, μέσα από την ταλαιπωρία και τον πόνο. Η Ανάσταση, είναι η ελπίδα για το πέρασμα στην νέα εποχή.

Το πέρασμα αυτό, μέσα από τον συμβολικό θάνατο, υπήρξε σε πολλές δοξασίες, πολλούς λαούς και σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από το αραμαϊκό πασ’ά και το εβραϊκό πέσαχ που σημαίνουν «πέρασμα», κατά την οποία γιόρταζαν την απελευθέρωση των Ιουδαίων από τους Αιγυπτίους. Κάποιοι έχουν προτείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου ξένη ετυμολογία, όπως η ασσυριακή πασαχού (πραύνω) ή η αιγυπτιακή πασ’(ανάμνηση) ή πεσ’αχ (πλήγμα). Η Βίβλος συσχετίζει το πέσαχ με το ρήμα πάσαχ που σημαίνει είτε «χωλαίνω», είτε «εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω από τη θυσία», είτε μεταφορικά, «εκφεύγω», «διέρχομαι», «απαλλάσσω». Ίσως και από το ελληνικό ρήμα «πάσχειν» προς τιμή των παθών του Ιησού Χριστού.

Συναντάμε το Πάσχα στην αρχαία Αίγυπτο, ως ανοιξιάτικη γιορτή «Πισάχ», δηλ. την είσοδο του Ήλιου στην εαρινή ισημερία. Από τους Αιγύπτιους πήραν οι Εβραίοι διάφορα έθιμα, μεταξύ αυτών, το έθιμο του Πάσχα, κατά την περίοδο της σκλαβιάς τους από τους Αιγυπτίους.

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία, στην αρχαία Ελλάδα έχουμε τα Αδώνια, όπου ο Άδωνις, ηλιακός ήρωας, πέθαινε και ανασταινόταν κάθε χρόνο, την εποχή της αναγέννησης της Φύσης, δηλαδή την Άνοιξη.

Στην αρχαία Ελλάδα έχουμε τον θάνατο και την ανάσταση του θεού Διονύσου Ζαγρέα για να αναστηθεί σαν Διόνυσος Ελευθερέας, σωτήρας και ελευθερωτής των ώριμων ψυχών. Στην Κρήτη, έχουμε τον συμβολικό θάνατο του Ιδαίου Δία της Κρήτης, όπου κάθε χρόνο γιορταζόταν ο θάνατος και η ανάστασή του στα Κρητικά μυστήρια.

Στην Ινδία, ο Κρίσνα και ο Βούδας Σακία, είχαν ανάλογη διαδρομή.

Τον συμβολισμό της σταύρωσης συναντάμε επίσης σε άλλους λαούς: Ταμμούζ της Συρίας, Βιτόμπα του Τελιγκονέζε, Ιάω του Νεπάλ, Χεσούς των Κελτών Δρυιδών, Κετσακοάλτ του Μεξικό, Κουιρίνους της Ρώμης, ο Θούλις της Αιγύπτου, ο Ίντρα του Θιβέτ, ο Άττις της Φρυγίας, ο Κρίτε της Χαλδαίας, ο Μπάλι της ασιατικής Ορίσσα, ο Μίθρα της Περσίας.

Και από την οπτική της αστρολογίας…

Κάθε φορά με εκπλήσσει το εσωτερικό μήνυμα και είναι σημαντικό να μπορεί να το ανιχνεύσει κάποιος, αν γνωρίζει την πνευματική πτυχή της αστρολογικής γνώσης.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν το εσωτερικό μήνυμα των ημερών, με βάση τους αστρολογικούς αποσυμβολισμούς, στον χάρτη της Ανάστασης, οδεύοντας προς το Πάσχα.

Ο Ωροσκόπος του χάρτη είναι στην αρχή του Αιγόκερου, ζώδιο που συμβολίζει την σοφία μέσα από μία επίπονη διαδρομή αυτογνωσίας.

Ο Ήλιος στον Ταύρο σε σύνοδο με τον Ν. Δεσμό, τον Ερμή και την Αφροδίτη. Η αντίληψη μέσω των πέντε αισθήσεων της επιθυμίας και των απολαύσεων, όπως συνέβησαν ως σήμερα στον καθένα μας, γίνεται η αφορμή να προβληματιστούμε. Τι σημαίνει «έχω» και «κατέχω», τι σημαίνει κάθε χαρά, ικανοποίηση, άνεση, ασφάλεια… Επιδιώξεις που ανήκουν στο παρελθόν και οδήγησαν μέσα από τις επιλογές μας στο παρόν.

Εν μέσω εκλείψεων που συμβαίνουν στον άξονα του Ταύρου και του Σκορπιού, η αποσύνδεση από τα υλικά αγαθά και τις επιθυμίες που οδηγούν σε εύκολες λύσεις, χαλαρότητα και απραξία, απελευθερώνει τον δρόμο για την μεταλλαγή και την μεταμόρφωσή μας. Μέσα από απώλειες αγαθών και της σταθερότητας της ζωής μας, έρχεται η ανάγκη για πλήρη μεταστροφή σε αξίες και αξιώσεις. Η ανασφάλεια οδηγεί στο να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες και τα ταλέντα μας. Να απαλλαγούμε από φοβίες και αδυναμίες, για να επικρατήσουμε στη νέα εποχή.

Πολύ σημαντικό είναι το ταυ τετράγωνο του Πλούτωνα, του Ουρανού και της Δήμητρας, σε γωνιακούς οίκους. Η καλλιέργεια γαλουχεί τις σχέσεις και δομεί συνεργασίες, μέσα από μία ανατροπή των σταθερών που είχαμε ως τώρα. Η ανάγκη στη μετάβαση προς τη νέα μορφή σχέσεων, διαμορφώνει προσωπικότητες. Για να αποφύγουμε την ροπή προς την σκληρότητα και την αναλγησία, οφείλουμε να θρέψουμε με αξίες τις σχέσεις αυτές. Η τρυφερότητα, το ενδιαφέρον, η στοργή, η γόνιμη συνύπαρξη με τους άλλους, θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από την αρνητική κατάσταση που βιώνουμε.

Η Σελήνη στους Ιχθείς σε σύνοδο με τον Χείρωνα, προσφέρει την κατάνυξη και την πνευματική διάσταση που χρειάζεται, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μία εσωτερική γαλήνη, θεραπεία και ανάταση. Σε τετράγωνο προς τον Δία, ενισχύεται η μεταφυσική αίσθηση των ημερών.

Ας έχουμε ο καθένας το μήνυμα που χρειάζεται, προκειμένου να γαληνέψει η ψυχή και να έρθει η πραγματική μεταμόρφωση στους τομείς που μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.

Μία περίοδος εσωτερικής αλλά και εξωτερικής κάθαρσης είναι απαραίτητη, για να γίνουμε περισσότερο γόνιμοι και να παλέψουμε για ένα καλύτερο «αύριο». Ο χαρταετός με κορυφή στον πλανήτη Κρόνο και στον Β. Δεσμό της Σελήνης, υπογραμμίζει την ανοδική πορεία που είναι χρέος και επιταγή για μας. Ας μην χάσουμε την ευκαιρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;