Οικολόγοι Πράσινοι | Προϋπολογισμός ύφεσης - ανεργίας

Κριτική και για τον προϋπολογισμό της Βουλής

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορεί να μην κατάφεραν στις φετινές εκλογές να πετύχουν την εκπροσώπησή τους για πρώτη φορά στην πορεία τους στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά με τα κομματικά τους όργανα και εκπροσώπους, έστω και ευρισκόμενοι εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον υπερψηφισθέντα από τις κυβερνητικές δυνάμεις προϋπολογισμό. Θεωρούν ότι ο προϋπολογισμός δεν απαντά και δεν αντιμετωπίζει τα ουσιώδη προβλήματα και ανάγκες της χώρας και των πολιτών, καθώς «υποτιμά ύφεση, ανεργία και δαπάνες ενώ αντίθετα υπερτιμά έσοδα από τα νέα μέτρα», μη προμηνύοντας «το παραμικρό θετικό».

Αναλυτικότερα, η συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, σχετικά με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, δήλωσε:

«Η ψήφιση ενός προϋπολογισμού που υποτιμά ύφεση, ανεργία και δαπάνες ενώ αντίθετα υπερτιμά έσοδα από τα νέα μέτρα, δεν προμηνύει το παραμικρό θετικό! Δαπάνες που είναι απαραίτητες για την κοινωνία, όπως αυτές της εκπαίδευσης, της υγείας και της προνοιακής πολιτικής, περικόπτονται, ενώ άλλες όπως οι εξοπλιστικές και η μισθοδοσία των κληρικών, παραμένουν περίπου ως έχουν και φορτώνονται στην κοινωνία. Τα προσδοκόμενα δε έσοδα από την φοροδιαφυγή όπως φαίνεται, για άλλη μια χρονιά, θα μείνουν στα χαρτιά, αν κρίνουμε από τη βούληση και τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν με την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ…».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό της Βουλής οι Ο.Π. θεωρούν ότι το κόστος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος στη χώρα είναι δυσανάλογα δαπανηρό, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα μονομερές, αφού περιορίζεται μόνο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με την άποψή τους, η Βουλή άμεσα και έμμεσα, αφού υπάρχει και το «κρυφό κόστος» με τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων, διαχειρίζεται υψηλότατο προϋπολογισμό, ενώ στις δυο βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης δεν προβλέπεται το παραμικρό για μια αποδοτικότερη λειτουργία τους.

Για τους Ο.Π., οι αναπόφευκτες μειώσεις στον προϋπολογισμό της είναι εκπληκτικά μικρότερες απ’ αυτές που υφίστανται και οι πλέον ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, ενώ παράλληλα διατηρούνται προνόμια βουλευτών, όπως βουλευτικά αυτοκίνητα, αυτοτελείς βουλευτικές συντάξεις, αποζημιώσεις συνεδριάσεων των θερινών τμημάτων και των διαρκών επιτροπών, υψηλές επιχορηγήσεις κομμάτων, που προκαλούν το κοινό αίσθημα δικαίου. Τονίζουν, ακόμα, ότι τα προνόμια αυτά κάθε άλλο παρά βελτίωσαν τη λειτουργία και την παραγωγικότητα του πολιτικού έργου, κι ότι αντίθετα επέτειναν νοσηρά συμπτώματα, όπως η «εικονική» προσέλευση βουλευτών στις συνεδριάσεις επιτροπών και διάφορα πελατειακά σύνδρομα στην εν γένει λειτουργία τους, αλλά κι ότι η κατ’ αποκοπή αμοιβές για συνήθεις κοινοβουλευτικές εργασίες δημιουργούν στον απλό πολίτη επιπλέον υπόνοιες για αδιαφάνεια ή και για την ίδια την πολιτεία των βουλευτών. Όλα αυτά θα έπρεπε να τα λάβει υπ’όψη ο Πρόεδρος της Βουλής πριν αποφασίσει να «υπερασπιστεί» την υφιστάμενη κατάσταση, υπογραμμίζει το οικολογικό κόμμα.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό της Βουλής, ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι οι αμοιβές των βουλευτών πρέπει να συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων και να καταργηθούν όλα τα άσχετα με το έργο τους προνόμια. Στη βάση αυτή, εφικτή είναι η άμεση μείωση του Προϋπολογισμού της Βουλής κατά 35% και όχι κατά 15% όπως ψήφισε η ολομέλεια του Σώματος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;