Neolaia Θέμα | Τι σηματοδοτεί η νίκη Ομπάμα;

Το νόημα της επανεκλογής του μεταρρυθμιστή Αφροαμερικανού εν μέσω κρίσης όπως το αντιλαμβάνονται διεθνολόγοι και αναλυτές

Η νίκη και επανεκλογή Ομπάμα αποτέλεσε εξαιρετικής σημασίας γεγονός για τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Νίκη αυξημένης πολιτικής σημασίας και για την προοδευτική σκέψη γενικότερα. Κι ειδικότερα, επειδή έρχεται σε περίοδο γενικευμένης κρίσης και επαπειλούμενης βαθειάς ύφεσης, σε μια χρονική στιγμή που στη Γηραιά Ήπειρο κυριαρχούν υπερσυντηρητικές απόψεις αντιμετώπισης της ελληνικής και ευρύτερα ευρωπαϊκής, σοβούσας και με δυνητικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πολυδιάστατης κρίσης.

Τα ερωτήματα σε σχέση με το νόημα της επανεκλογής του Αφροαμερικανού μεταρρυθμιστή Προέδρου πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά. Θα αποφευχθεί η επιστροφή στο παρελθόν σε παγκόσμιο επίπεδο και τι ευρύτερα σηματοδοτεί η επικράτηση Ομπάμα για τις Η.Π.Α και τον κόσμο, για την Ευρώπη και την Ελλάδα; Διεθνολόγοι και αναλυτές παρέχουν τα «φώτα» τους και τις εκτιμήσεις τους από τη δική τους οπτική γωνία:

Θόδωρος Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος

Χρήσιμος σύμμαχος

Η επανεκλογή του Ομπάμα θα σημάνει συνέχιση οικονομικής πολιτικής “κεϋνσιανού τύπου” με αμερικανικές ιδιαιτερότητες, όταν η κυρίαρχη σκέψη στην Ευρώπη παραμένει προσκολλημένη στη νομισματική ορθοδοξία. Δηλαδή, κρατικός παρεμβατισμός για διάσωση θέσεων εργασίας, στήριξη της μεταρρύθμισης στην Υγεία, πιο προοδευτική κατανομή της φορολογίας στους πλούσιους, μεγαλύτερη έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία, μέριμνα για τις μειονότητες.

Ο Ομπάμα είναι θιασώτης της διεθνούς συνεργασίας και του σεβασμού των συμμάχων των ΗΠΑ, ιδίως με τους Ευρωπαίους. Δεν προσφεύγει εύκολα σε μονομερείς ενέργειες και στρατιωτική δράση, τουλάχιστον πριν εξαντληθούν οι εναλλακτικές δυνατότητες. Έχει πιο ισορροπημένη θέση στο Μεσανατολικό πρόβλημα, σε σχέση με προηγούμενους προέδρους.

Την στιγμή που η Ελλάδα διέρχεται κρίση, ο σημερινός αμερικανός πρόεδρος έχει παρέμβει δραστικά στην Α. Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για επείγουσα στήριξη της χώρας μας. Αξιοποίησε το μεγάλο ειδικό βάρος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ για σημαντική οικονομική βοήθεια και υπέρβαση των αγκυλώσεων και καθυστερήσεων της συντηρητικής πλειοψηφίας της Ε.Ε.

Σπύρος Καρανικόλας, Δικηγόρος – Δρ. Νομικής Λονδίνου

Προτιμότερη επιλογή από τον ειρωνικό Ρόμνεϋ

Ο Μπαράκ Ομπάμα με το σύνθημα «μπροστά» έπεισε τους Αμερικανούς σε μία πολύ κρίσιμη παγκοσμίως περίοδο και έπειτα από μία αγωνιώδη αναμέτρηση που κράτησε τον πλανήτη με κομμένη ανάσα. Τα φώτα της νίκης βέβαια έχουν ήδη σβήσει.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Η.Π.Α. είναι ήδη αντιμέτωπος με σοβαρότατες προκλήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό στερέωμα.

Η εκλογή Ομπάμα, αντί του ειρωνικού για την Ελλάδα Ρόμνεϊ, επιφυλάσσει μία καλύτερη προοπτική για τη χώρα μας. Σίγουρο είναι ότι οι δανειστές – Ε.Ε., ΕΚΤ και Δ.Ν.Τ, το οποίο ελέγχεται κατά κύριο λόγο από τις Η.Π.Α – σύντομα θα αποφασίσουν ένα νέο – ελπίζω και γενναίο – “κούρεμα” του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η επανεκλογή του νυν Προέδρου σημαίνει, σε αντίθεση με τη θέληση της Μέρκελ, ότι το Ταμείο θα διεκδικήσει ένα “κούρεμα” που θα αποτρέπει την κατάληξη σε μία μη βιώσιμη Ελλάδα, αποφεύγοντας μια μεγάλη αναταραχή στην περιοχή που μπορεί να αλλάξει συνολικά τα γεωστρατηγικά δεδομένα, ειδικά σε μία εποχή που όλα αλλάζουν…

Σταύρος Μαυρογένης, Διεθνολόγος

«Για ακόμη καλύτερες μέρες…»

Θυμίζοντας το κεντρικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ του 1985 «για ακόμη καλύτερες μέρες» ο Μπαρακ Ομπάμα επανεξελέχθη Πρόεδρος των ΗΠΑ για άλλη μια τετραετία. Απέναντι σε ένα υπερσυντηρητικό υποψήφιο με ατζέντα που απευθυνόταν στο μαλακό υπογάστριο του «Tea Party» νίκησε στα σημεία τον αντίπαλό, αν και στις αμερικανικές εκλογές υποψηφιότητες σαν του Ρόμνεϋ κατατάσσονται στις αδιάφορες πολιτικές προσωπικότητες που υποστηρίζουν τα δύο αμερικανικά κόμματα στις εκλογές για τη δεύτερη θητεία Προέδρων, χωρίς σοβαρές αξιώσεις επικράτησης.

Μια δύσκολη νίκη για τον Ομπάμα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Πιο παρεμβατικός από τον απομονωτιστή Ρόμνεϋ, διαβουλεύεται και απαιτεί από τη Μέρκελ και υποστηρίζει διακριτικά την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Ελπίζω ότι τώρα πια απαλλαγμένος από το άγχος της επανεκλογής θα μπορέσει να διαδραματίσει πιο ουσιαστικό ρόλο προς όφελος της χώρας μας και να επιδιώξει μια συνολική λύση στο θέμα του δημοσίου χρέους.

Μαριλένα Φλέσσα, Διεθνολόγος – Νομικός Περιβάλλοντος

«Υes, We Can»!

Οι αμερικανικές εκλογές ασκούσαν ανέκαθεν μεγάλη γοητεία σε όλο τον κόσμο. Πέραν του απλού ενδιαφέροντος για το «θέαμα» του προεκλογικού αγώνα καθαυτού, ο οποίος στις Η.Π.Α διεξάγεται φαντασμαγορικά και με αξιοζήλευτες επικοινωνιακά στρατηγικές, η εκλογή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έμμεσα συνδεδεμένη και με τις προσδοκίες, τους φόβους, τις τύχες των Ευρωπαίων πολιτών.

Η δεύτερη νίκη Ομπάμα, δηλώνει αναμφίβολα αμετάκλητη αποστροφή μεγάλου μέρους της αμερικανικής κοινωνίας σε συντηρητισμό, μιλιταρισμό, πουριτανισμό, οπισθοδρόμηση. Η νίκη οφείλεται στο τρίπτυχο «Ενότητα- Συμμετοχή- Δημοκρατία» που χρησιμοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα προεκλογικά. Ο εμφατικός ήπιος πολιτικός λόγος υπέρ της συναίνεσης, της δημοκρατίας και της ισότητας, λειτούργησε σαν ανάχωμα κατά του εξτρεμισμού, υπέρ του προοδευτισμού, και θριάμβευσε.

Εύλογα «χαμογελά» και η Ευρώπη. Για τη δεύτερη τετραετία Ομπάμα η ευρωπαϊκή οικογένεια προσβλέπει σε επωφελή διάλογο και στενότερη συνεργασία σε ζητήματα οικονομικά και γεωστρατηγικά. Μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται και παραπαίει, οφείλει να παραδειγματιστεί και κυρίως να εμπνευστεί από τον ενσαρκωτή του “Υes, We Can”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;