Η Ελληνική κεντροαριστερά αναζητά την αποκατάσταση της τιμής της!

4 κόμματα ως άλλοτε συγκλίνουσες και άλλοτε αποκλίνουσες συνιστώσες του νέου προοδευτικού παζλ…

Η… εκκωφαντική πτώση του μεταπολιτευτικά κραταιού δικομματισμού των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, οδήγησε στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Φαινόμενο που, μετά και τις δεύτερες φετινές εκλογές του Ιουνίου, αποδείχτηκε ότι επηρεάζει πρωτίστως τα κόμματα που κινούνται από τα αριστερά ως το κέντρο του πολιτικού φάσματος.

Νέος κυρίαρχος σε αυτό το φάσμα ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας, χωρίς όμως εμφανείς δυνατότητες συμμαχιών. Το φθαρμένο ΠΑΣΟΚ και η προσεκτική ανερχόμενη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, μοιάζουν ιδεολογικά εγγύτερα μεταξύ τους.

Αρκετά στελέχη τους αναζητούν τρόπους περαιτέρω σφυρηλάτησης των συγκλήσεών τους, ενώ θέτουν το ζήτημα και σε άλλους  προοδευτικούς  σχηματισμούς, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η «Ν» αναζήτησε σκέψεις και απόψεις για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς:

Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, ΔΗΜΑΡ

Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, ΔΗΜΑΡ

«Σήμερα η Κεντροαριστερά δείχνει εγκλωβισμένη στην χώρα μας από την εφαρμογή μιας σκληρής φιλελεύθερης πολιτικής. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς πέρα από ρεαλιστική είναι και αναγκαία και αναπόφευκτη. Το κοινωνικό κράτος βάλλεται, τα δικαιώματα καταργούνται, η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα έχει χαθεί. Το μοντέλο της πολιτικής παροχών προς οργανωμένες ομάδες συμφερόντων με δανεικά χρεοκόπησε.

Οι έλληνες πολίτες απαιτούν νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασισμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και δυνατότητες της χώρας. Η Δημοκρατική Αριστερά, ο πλέον αξιόπιστος και ρεαλιστικός εκπρόσωπος των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα σήμερα, πρέπει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Η συμμετοχή της στην Kυβέρνηση Συνεργασίας προτάσσει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν την σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά: Κοινωνική Δικαιοσύνη, παραγωγική ανασυγκρότηση, ρεαλιστικός σχεδιασμός, βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την Δημοκρατική Αριστερά πόλο έλξης για όλες τις δυνάμεις που θέλουν επιτέλους να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος που θα προσφέρει σε όλους τους πολίτες ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής, ένα κράτος αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη που θα επιτελεί τους σκοπούς του στην βάση των πραγματικών μας δυνατοτήτων, στην βάση των δικών μας δυνάμεων.

Εν κατακλείδι, η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς είναι ρεαλιστική, η κοινωνία το απαιτεί, κι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να αναδειχθεί στον κεντρικό πολιτικό φορέα αυτής της ανασυγκρότησης».

Πάνος Τριγάζης, Μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ

Πάνος Τριγάζης, Μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ

«Η βαθειά και πολυδιάστατη κρίση έχει αλλάξει ριζικά τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα.

Το κύριο ζητούμενο σήμερα είναι η δημιουργία μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας στη βάση ενός αριστερού προγράμματος σωτηρίας της ελληνικής κοινωνίας και διεξόδου απ’ την κρίση. Κάνουν μεγάλο λάθος, αν κάποιοι αναζητούν ανασυνθέσεις με παρωχημένα σχήματα, τύπου κεντροαριστεράς».

 Δημήτρης Σαλτούρος, Βουλευτής Ξάνθης, ΠΑΣΟΚ

Δημήτρης Σαλτούρος, Βουλευτής Ξάνθης, ΠΑΣΟΚ

Τώρα και από εμάς!

«Οι αξίες και οι αρχές που πρεσβεύει η κεντροαριστερά καλούνται να επιζήσουν μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν τα νεοφιλελεύθερα δόγματα της παντοκρατορίας των αγορών. Είναι οι αγορές που ορίζουν δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό – αν όχι απόλυτα – τις τύχες λαών και κρατών, ακόμη και των ισχυρότερων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ανασύσταση της κεντροαριστεράς, που για πολλά χρόνια εξέφραζε κυρίαρχα και δυναμικά το ΠΑΣΟΚ, ίσως να ακούγεται ρομαντική και ταυτόχρονα χιλιοειπωμένη πολιτική πρόταση. Για εμάς όμως, που έχουμε βγει μέσα από το λαό, που ζούμε και βιώνουμε τα προβλήματα του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του άνεργου, η ενοποιημένη έκφραση της κεντροαριστεράς μέσα από ένα πολιτικό σχηματισμό είναι πιο επίκαιρή, πιο απαραίτητη από ποτέ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν είναι λοιπόν ερώτημα το εάν είναι ρεαλιστική, ούτε εάν πρόκειται να γίνει. Το ερώτημα είναι πότε και από ποιούς. Κι η απάντηση είναι για εμένα τώρα και από εμάς. Τους ανθρώπους που συναποτελούμε αυτό το χώρο, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς μικρομεγαλισμούς, με μοναδικό στόχο να υπηρετήσουμε τον απλό καθημερινό άνθρωπο και ιδιαίτερα τον κοινωνικά και οικονομικά αδύναμο πολίτη».

Ορέστης Κολοκούρης, Στέλεχος Ο.Π.

 Δημήτρης Σαλτούρος, Βουλευτής Ξάνθης, ΠΑΣΟΚ«Το ερώτημα άρχισε να τίθεται με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και την ως ένα βαθμό υποκατάσταση του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δυστυχώς περιοριστεί ακόμη στο συμβολικό και ψηφοθηρικό επίπεδο, η νίκη του ριζοσπαστικού λόγου έναντι του καθεστωτικού. Για ουσιαστικές αλλαγές θα χρειαστεί τεράστια κινητοποίηση νέων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στη βάση κάποιου νέου προγράμματος.

 Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο ενιαίο αριστερό ή κεντροαριστερό μπλοκ. Οδηγούμαστε σε μια ανασύνθεση της συστημικής κεντροαριστεράς των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η οποία αποτελεί περισσότερο σύμμαχο αντί για εναλλακτικό σχέδιο των υπερσυντηρητικών δυνάμεων, γι’ αυτό κι η πολιτική οικολογία δεν έχει θέση.

 Αντίθετα, σε μια μεγάλη συμμαχία προοδευτικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων τύπου «Λαικού Μετώπου», η πολιτική οικολογία έχει θέση και διακριτό ρόλο, για να εξασφαλιστεί ότι θα γίνουν δομικές αλλαγές για έναν κοινωνικό και οικολογικό ριζικό μετασχηματισμό της χώρας μας και έξοδο από την κρίση.

Στόχος, ένα νέο μοντέλο ευημερίας των πολιτών στη θέση του «παλιού καθεστώτος» εικονικής ευημερίας-καταναλωτισμού, που ακόμα εγκλωβίζει αριστερά και δεξιά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

15-05-2024

Σινδος

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;