Προεκλογική «πράσινη πινελιά» στο προφίλ της ΔΗΜ.ΑΡ.

Προεκλογική «πράσινη πινελιά» στο προφίλ της Δημοκρατικής Αριστεράς

Το οικολογικό προφίλ της επιχειρεί να τονίσει η ΔΗΜΑΡ με την ένταξη προσωπικοτήτων του «πράσινου» χώρου και εκπρόσωπων μικρότερης απήχησης σχημάτων της πολιτικής οικολογίας. Κεντρικό γεγονός στην προσπάθεια φιλοτέχνησης της ΔΗΜΑΡ «κοκκινο-πράσινου» πολιτικού φορέα της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, αποτέλεσε η κοινή συνέντευξη τύπου της περασμένης Τρίτης στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, του Φώτη Κουβέλη και δύο σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού οικολογικού χώρου, του Ηλία Ευθυμιούπουλου και του Μιχάλη Μοδινού.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερης διαδικασίας διαλόγου για την οικολογία στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ. Τη συζήτηση παρουσίασης της ένταξης των δύο προσωπικοτήτων της οικολογίας και των πολιτικών τους φίλων στη ΔΗΜΑΡ άνοιξε ο υπεύθυνος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σταύρος Λιβαδάς. Αμέσως μετά, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της προώθησης των προτύπων της βιώσιμης ανάπτυξης στις σύγχρονες κοινωνίες, κι ειδικότερα στην ελληνική εν μέσω κρίσης.

Το καλωσόρισμα Κουβέλη

Ο κ. Κουβέλης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους του ευρύτερου οικολογικού χώρου στη ΔΗΜΑΡ, τόνισε: «Είμαστε η αριστερά που έχει ενσωματώσει στον πυρήνα της την πεποίθηση ότι αριστερά και οικολογία μπορούν να συνθέσουν μία προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες». Σημείωσε παράλληλα την ανάγκη για «πράσινη στροφή», η οποία αποτελεί ώριμη δυνατότητα για την οικονομία και, ταυτόχρονα, χαίρει ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ακόμα ότι η συμπόρευση με δυνάμεις από τον χώρο της οικολογίας μπορεί να ενθαρρύνει και υπηρετήσει τον «μεταρρυθμισμό» που προωθεί η ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον, είπε ότι: «Προωθούμε και αναδεικνύουμε τις ισχυρές μεταρρυθμιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για το κλίμα, το νέο ενεργειακό πρότυπο, τις ΑΠΕ, τις καινοτομίες μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο οργάνωσης του χώρου, των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων».

«Μνημόνιο Οικολογίας»

Από την πλευρά τους, ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ιδρυτικό μέλος της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος και ο γνωστός περιβαλλοντολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των απαραίτητων όρων πολιτικής σύγκλησης με τη ΔΗΜΑΡ και κατάθεσαν κείμενο θέσεων, υπό τον τίτλο «Μνημόνιο Οικολογίας».

Στο κείμενο των εκφραστών του οικολογικού χώρου γίνεται αναφορά στην ανάγκη εμπέδωσης νέων προτύπων ανάπτυξης, τα οποία βασίζονται στις αρχές της βιωσιμότητας και στην πλήρη αναδιάρθρωση της υφιστάμενης κοινωνική οργάνωσης. Από τους «πράσινους» της ΔΗΜΑΡ, πλέον, υποστηρίχθηκε ότι αντίθετα με όσα ακούγονται, η παρούσα κρίση αποτελεί κρίσιμη ευκαιρία για τη δημιουργία μιας αποδοτικής αειφορικής οικονομίας στον τόπο. Τονίστηκε, δε, ότι μια σύγχρονη «κοκκινο-πράσινη» πρόταση φέρει την ιστορική ευθύνη της νέας προοδευτικής πολιτικής σύνθεσης, που αποτυγχάνει να προσδιορίσει τα τελευταία χρόνια ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στη χώρα μας.

Εκτός από τα δύο επιφανή στελέχη της οικολογίας έγινε γνωστό ότι το κείμενο που συντάχθηκε για την προσχώρηση δυνάμεων της οικολογίας στη ΔΗΜΑΡ συνδιαμορφώθηκε με τη συνδρομή και άλλων στελεχών της οικολογίας, όπως οι Φ. Μερτζάνης, Γ. Τσεκούρας, Δ. Σαρηγιάννης, Σ. Γιαννακοπούλου, Δ. Τσαντίλη, Χ. Ζαμπίρας και Χ. Τσούτσου.

Πλήρης απομάκρυνση από τους Οικολόγους Πράσινους

Η συμπόρευση αυτή εξηγήθηκε διεξοδικά ως άμεσο παράγωγο της πολιτικής σύγκλισης της ΔΗΜΑΡ και των εν λόγω προσωπικοτήτων της οικολογίας. Ρόλο παίζει, βέβαια, κι η πορεία προς τις εκλογές, δεδομένης και της αναφοράς του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς περί της μόνης υπαρκτής και ευοδωθείσας συνεργασίας, μετά το διάλογο που προηγήθηκε και τις μεμονωμένες προσεγγίσεις με οικολογικά σχήμάτα, συμπεριλαμβανομένων και των Οικολόγων Πράσινων.

Σε ερώτηση που απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς για τους διαύλους επικοινωνίας που είχαν ανοιχθεί με τους Ο.Π., μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και την από κοινού στήριξη του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι από τότε κι έπειτα δε δημιουργήθηκαν οι όροι εμβάθυνσης της συνεννόησης των δύο πλευρών. Στάθηκε, δε, στην αξία του γεγονότος της συμπόρευσης της ΔΗΜΑΡ με τις «πράσινες» δυνάμεις, που τελούν υπό τη σκέπη των κ.κ. Ευθυμιόπουλου και Μοδινού.

Ηγετικό στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων σημείωσε ότι πρόκειται για αναμενόμενη προεκλογική κίνηση από τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε ό,τι αφορά τα στελέχη της οικολογίας που προσχώρησαν στη ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι αποτελούν πράγματι σημαντικά και καταρτισμένα πρόσωπα της θεσμικής-συστημικής οικολογίας, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθούν εκφραστές του χώρου της ριζοσπαστικής πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα. Παρατήρησε, ακόμα, πως πράγματι από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και ύστερα δεν υπήρξε εμβάθυνση του διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, καθώς οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν συνεδριακά και από χρόνια δεσμευθεί για αυτόνομη πορεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;