AIESEC| Κρίση ή Νέα Πραγματικότητα;

Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ νεολαίας και επιχειρηματικού κόσμου διοργανώθηκε κατά την διάρκεια του εθνικού συνεδρίου του φοιτητικού οργανισμού AIESEC το Youth to Business Forum. Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος φοιτητικός μη κυβερνητικός οργανισμός που οραματίζεται ειρήνη και εκπλήρωση των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Γι’ αυτό το λόγο ενδυναμώνει τους νέους προσφέροντας μία πλατφόρμα αξιών και ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον έτσι ώστε να αναπτύξουν τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά.

Το Youth to Business Forum (YtB) έφερε σε επαφή 9 επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους και περισσότερους από 250 φοιτητές από όλη την Ελλάδα, με σκοπό να διαδράσουν μέσω ενεργού συμμετοχικού διαλόγου, πάνω σε θέματα Βιωσιμότητας, Εκπαίδευσης, Νέων Τεχνολογιών, Κινητικότητας και Επιχειρηματικότητας. Το βασικό ερώτημα της ημέρας: ‘Κρίση ή Νέα Πραγματικότητα;’. Οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές μοιράστηκαν ανησυχίες και προβληματισμούς αλλά παράλληλα πρότειναν ιδέες και λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα.

Στο φλέγων θέμα της βιωσιμότητας οι φοιτητές απάντησαν ότι η κρίση πυροδοτεί την δημιουργία μίας νέας πραγματικότητας. Στις συζητήσεις αναλύθηκαν περιπτώσεις τόσο οικονομικής βιωσιμότητας όσο και ανθρωπίνου δυναμικού. Η βιωσιμότητα αποτελεί την πιο παραγωγική επιλογή για μια επιχείρηση, στοχεύοντας την εκπλήρωση των αναγκών των υπαλλήλων, με σεβασμό τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ίδια την επιχείρηση. Με το συνδυασμό και πρακτική όλων των αξιών της μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός μπορεί να εξασφαλίσει βιωσιμότητα χωρίς να απομακρυνθεί από την αποστολή του. Η αξιοποίηση των πληροφοριών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον μπορούν να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα των μελλοντικών της αποφάσεων.

Στο κομμάτι της εκπαίδευσης οι φοιτητές εξέφρασαν την άποψη πως το ανθρώπινο δυναμικό σε μια επιχείρηση ή οργανισμό αποτελεί την κινητήριο δύναμή του. Για το λόγο αυτό διακρίνουν την ανάγκη τόσο για διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού όσο και την ανάπτυξή του μέσα από διαδικασίες διαχείρισης ταλέντου, όπως trainings, team days, νέες ευκαιρίες και feedback κάτι το οποίο σε μακροχρόνιο επίπεδο αποδεικνύεται πιο οικονομικά συμφέρον από την συνεχή αναζήτηση ταλέντων. Το γενικό motto που αποδόθηκε στην θεματική ήταν: ‘Όλα στρέφονται γύρω από τον άνθρωπο!’.

Παρά τους δύσκολους καιρούς η τεχνολογία συνεχίζει να εκπλήσσει με τον δικό της επαναστατικό τρόπο, καθώς δημιουργεί νέες πιο επικερδείς και πρωτοποριακές λύσεις σε διάφορους τομείς. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές συμπέραναν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα social media, ώστε να εμπλέξουνε τους καταναλωτές στη διαδικασία παραγωγής, προώθησης και αξιολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών, με χαμηλό έως και καθόλου κόστος. Επιπρόσθετα το social media μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μία επιχείρηση σε διαδικασίες πρόσληψης και επαγγελματικής δικτύωσης. Η συνεχής εισχώρηση αυτών των εργαλείων στην ζωή των νέων αποτελούν ένα γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε επιχείρηση.

Η κινητικότητα ορίστηκε ως ανάγκη και όχι πλέον ως επιλογή καθώς δίνει πρόσβαση σε μεγαλύτερα δίκτυα, στρατηγικές συμμαχίες και δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εγχώρια αγορά. Παρέχει την δυνατότητα τοποθέτησης των ανθρώπινων πόρων σε διαφορετικά σημεία ανά τον κόσμο βασισμένα στις εκάστοτε ανάγκες, πράγμα το οποίο αποδεικνύει την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία μιας επιχείρησης. Μια κουλτούρα κινητικότητας μπορεί να προσφέρει επέκταση σε παγκόσμια κλίμακα με περισσότερη ευκολία μέσω της πρόσληψης ανθρώπων, αλλά και της μετακίνησης υπαλλήλων της από και προς νέες αγορές και σημεία ενδιαφέροντος. Με αυτό τον τρόπο παρατηρούμε πως όχι μόνο είναι ανάγκη όπως ειπώθηκε πρωτύτερα, αλλά επιταγή.

Τέλος τα μέλη του οργανισμού κληθήκαν να δημιουργήσουν το δικό τους συνοπτικό επιχειρηματικό πλάνο το οποίο στοχεύει στη δημιουργία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα προσπαθήσουν να επιλύσουν υπάρχοντα προβλήματα της κοινωνίας μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε βιώσιμες λύσεις.

Βλέποντας λοιπόν, συνοπτικά, την πληθώρα των λύσεων που προέκυψαν από τις συζητήσεις, αλλά και όπως άμεσα είπαν στο κλείσιμο συνεργάτες και μέλη του οργανισμού, μπορούμε να πούμε, πως αυτό που ζούμε είναι κρίση για τους απροετοίμαστους, αλλά αποτελεί απλά μια νέα πραγματικότητα για τους προετοιμασμένους και όσους είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν. Με αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα λοιπόν βλέπουμε πως οι νέοι αυτής της χώρας παραμένουν αισιόδοξοι τόσο για την ελληνική όσο και για την παγκόσμια πραγματικότητα.

Κλείνοντας βλέπουμε πως η ύπαρξη μιας πλατφόρμας αξιών που επί 56 χρόνια στη χώρα μας και επί 64 χρόνια παγκοσμίως, που δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά για να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον συμβάλει άμεσα στη επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη της παγκόσμιας κοινωνίας και αυτό είναι η AIESEC.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μας aiesec.gr, κάνετε like! στη σελίδα μας στο Facebook, facebook.com/AIESEC.Greece και τηλεφωνικά στο 2117109047

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;