Κριτική Ταινίας | The King's Speech

Η ταινία έχει κάνει την πρεμιέρα της στην Ελλάδα, γύρω στις τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο, δεν είχα δεήσει να πάω να την δω, δεν ξέρω πως γίνεται, δεν ξέρω αν είναι ικανότητα, αμέλεια ή συγκυρία αλλά πάντα την καλύτερη ταινία θα την δω τελευταία. Έτσι και έγινε. «Ο λόγος του βασιλιά» είναι ο ελληνικός τίτλος, είναι από τις λίγες φορές που πετυχαίνουμε μια σωστή μετάφραση του ξένου τίτλου, και ακόμα απορώ πως προέκυψε αυτό το θαύμα.

Τον 20ο αιώνα, ο κόσμος είναι μοιρασμένος στα τρία. Ένα κομμάτι του διεκδικεί ο Χίτλερ στην Γερμάνια, άλλο ένα κομμάτι ο Στάλιν στην Ρωσία και άλλο ένα κομμάτι ο Βασιλιάς Γεώργιος ο V (ο πατέρας) στην Αγγλία. Εδώ συνδέεται και ο γιος του τελευταίου, ο Δούκας Albert του York (Colin Firth). Ο έμπειρος Colin Firth, μας αποδεικνύει πλέον την εμπειρία που έχει αποκτήσει στην υποκριτική τέχνη, είναι τόσο άνετος στον ρολό του που αν και δύσκολος υποκριτικά, για εκείνον φαίνεται να είναι «παιχνιδάκι»! Δεν χρειάζεται να σας πω κάτι άλλο, έχει ήδη ξεκινήσει να σαρώνει τα βραβεία πριν από τα Oscar και η συνέχεια έπεται… O Δούκας Albert λοιπόν, που είναι το δεύτερο παιδί της βασιλικής οικογένειας αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα στην ομιλία του. Είναι τραυλός και δεν μπορεί να ολοκληρώσει με λόγια αυτό που σκέπτεται. Ορισμένες φορές δεν μπορεί να εκφραστεί ούτε στα ίδια του τα παιδιά! Είναι ένα πρόβλημα που του στερεί πολλά.

Του στερεί την επικοινωνία με την γυναίκα του, με τα παιδιά του, με τους γονείς του, με τον λαό του, ενώ αποτελεί σοβαρός λόγος για να στερηθεί τον θρόνο. Είναι χρόνια που προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα του, ενώ διπλά του πάντα στέκεται η αγαπημένη του σύζυγος Εlizabeth (Ηelena Bonham Carter). Η Helena Bonham Carter, είναι μια ηθοποιός που δεν φοβάται τίποτα, έχει αντιμετωπίσει τόσους διαφορετικούς και ασύνδετους ρόλους στην πορεία της και έχει καταφέρει πάντα να κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις, αναμφισβήτητα είναι μέσα στις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς και σίγουρα η πορεία της ακόμη είναι πολύ μεγάλη. Η Elizabeth λοιπόν, καταφέρνει και βρίσκει έναν λογοθεραπευτή τον Geoffrey Rush. Ο Rush, είναι άλλος ένας εκπληκτικός ηθοποιός, έχει κάνει πολλές επιτυχίες συνήθως σε δεύτερους ρόλους, δυστυχώς αν και είναι ένας ηθοποιός της παλιάς καλής σχολής φαίνεται η αξία του να αναγνωρίζετε τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά συνεχίζει να είναι στην δουλειά του επαγγελματίας. Ο Rush με λίγο ανορθόδοξους βέβαια μεθόδους, θα καταφέρει να πείσει τον Δούκα να προσπαθήσει για τελευταία φορά και να ακολουθήσει τις μεθόδους του λογοθεραπευτή του ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει που απ’ότι φαίνεται μπορεί να αντιμετωπιστεί, απλώς χρειάζεται πολύ δουλειά για να βελτιωθεί, όχι στο τέλειο φυσικά! Αλλά θα βελτιωθεί αρκετά ( Είμαι σίγουρος ότι την ταινία αυτή θα την έχει δει και ο Γιωργάκης, δεν είναι ίδιο το πρόβλημα βέβαια, αλλά δεν χάνει να δοκιμάσει. Ελπίζω τουλάχιστον να μην είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως).

Καθώς η ιστορία προχώρα ανακαλύπτουμε τον χαρακτήρα όχι μόνο του Δούκα, αλλά και τον χαρακτήρα ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας. Παρακολουθούμε με πολύ προσοχή και χιούμορ κάποιες φορές, τις προσπάθειες που καταβάλει ο Μπέρτι με τον λογοθεραπευτή να ξεπεράσει τα γλωσσικά του εμπόδια, και μέσα από αυτή την τριβή δημιουργείται μια ισχυρή φιλιά που θα είναι ικανή να αντέξει στο χρόνο, ανάμεσα στον «ηθοποιό – λογοθεραπευτή» και τον Δούκα Μπέρτι. Παράλληλα όμως παρακολουθούμε τις συγκυρίες που συνέπεσαν για να καθοριστεί ως νέος βασιλιάς της Αγγλίας. Η ένταση φορτίζεται περισσότερο όταν αποκαλύπτεται η μυστική ιστορία του βασιλιά, από τα παιδικά του χρόνια που την εκμυστηρεύεται στον φίλο του, έτσι είμαστε στην θέση να διακρίνουμε μια άλλη οπτική από αυτή που έχουμε στο μυαλό μας για τις ζωές των γαλαζοαίματων που είναι γεμάτη με χρήμα, εξουσία και δύναμη. Μια ζωή που δεν κρύβει πάντα χάρες αλλά…και λύπες.

Συντάκτης | Τάσος Αντωνόπουλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Αβλέμονας Κυθήρων

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;