Συνταγές Μαγειρικής | Χωριάτικη πίτσα!

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου σήμερα, και σίγουρα όλος ο μπασκετικός κόσμος, ο ελληνικός τουλάχιστον για να μη λέω και υπερβολές, είναι στραμμένος στο μεγάλο αγώνα ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες. Η πρώτη αναμέτρηση για φέτος των δύο αιωνίων θα λάβει χώρα σήμερα το βράδυ και είδη πολλά ακούγονται και άλλα περισσότερα έχουν γραφτεί. Όσοι από τους φίλους του Παναθηναϊκού έχουν προμηθευτεί εισιτήρια θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν από κοντά αυτό το γεγονός, αν δεν καταλήξει βέβαια το γήπεδο σε εμπόλεμη ζώνη. Γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα αυτά τα ματς, κανείς δεν ξέρει εκ των προτέρων πόσο θα διαρκέσουν και αν τελικά θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν.

Αρκετοί όμως είναι εκείνοι που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα από τους δέκτες της τηλεόρασης τους και είδη έχουν αρχίσει να οργανώνουν την αποψινή βραδιά. Τα πρώτα τηλεφωνήματα έχουν πέσει, για να μαζευτεί η παρέα σε κάποιο σπίτι, και το μόνο σίγουρο είναι πως κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαλέπτων η παγωμένη μπύρα θα ρέει άφθονη. Και τι συνοδεύει συνήθως τη μπύρα σε τέτοια αθλητικά γεγονότα? Μα φυσικά τα άδεια κουτιά πίτσας που θα σχηματίσουν ένα λοφίσκο στο πάτωμα. Και έρχομαι τώρα εγώ να θέσω τα εξής ερωτήματα: ξέρετε πόσο έχει πάει η πίτσα? Τώρα με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο έτοιμο φαγητό, το σουβλάκι και η πίτσα θα καταντήσουν γεύμα πολυτελείας. Και πόση ώρα αναμονής θα έχετε στο τηλέφωνο μέχρι να πιάσετε γραμμή στην κοντινή πιτσαρία? Και ποιος θα είναι αυτός ο υπομονετικός που θα προτιμήσει να παρακολουθήσει το μισό αγώνα έχοντας ως προέκταση του αυτιού του το ακουστικό του τηλεφώνου? Και πόση ώρα θα περιμένετε υπομονετικά μέχρι να φτάσουν οι πίτσες σπίτι? Το ενδεχόμενο δε να φτάσουν οι πίτσες κρύες δε θέλω καν να το σκέφτομαι…

Γιατί λοιπόν να χαλάσετε τη διάθεσή σας με όλα αυτά τα μικροπράγματα? Γιατί μπάσκετ είναι αυτό. Κάποια σφυρίγματα θα αδικήσουν την ομάδα σας. Κάποια φάουλ δε θα δοθούν καθόλου. Αξίζει να χάνετε την ψυχραιμία σας και για την πίτσα? Όχι, βέβαια. Γι αυτό όσοι είστε νοικοκύρηδες και δοκιμασμένοι στην κουζίνα ανασκουμπωθείτε και ετοιμαστείτε να φτιάξετε την πιο ονειρεμένη πίτσα που έχετε φάει ποτέ. Όσοι πάλι δεν το πολυκατέχετε το άθλημα, ανασκουμπώστε κάποια φίλη η οποία σας χρωστάει χάρη ή απλά είναι πρόθυμη να σας βγάλει από τον κόπο.

Για τη ζύμη δίνω δύο επιλογές. Αν τελικά ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία και δεν καταφέρατε να πείσετε κάποιον να σας βοηθήσει, αγοράστε μία έτοιμη. Αν πάλι είστε ριψοκίνδυνοι και θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας το βράδυ, φτιάξτε πολύ εύκολα τη δική σας σπιτική ζύμη:

500γρ αλεύρι δυνατό
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό…)

Ανακατέψτε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τα βότανα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Ρίξτε το αλάτι και το αλεύρι σιγά-σιγά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Ζυμώστε για ένα 5λεπτο δυνατά και τοποθετήστε την σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζοντάς τη με μια μεμβράνη. Αφήνετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί κάπου ζεστά. Τζάκι, καλοριφέρ, το πάπλωμά σας, ό,τι σας βρίσκετε εύκολο εκείνη τη στιγμή.

Έπειτα από μία ωρίτσα, που θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο την χωρίζετε σε δύο κομμάτια και βάζετε το κάθε κομμάτι σε ένα καλά λαδωμένο ταψί. Ανοίγετε με τις άκρες των δαχτύλων μας τη ζύμη σε σχήμα πίτσας και οι πίτσες σας είναι έτοιμες να υποδεχτούν τη γέμιση της αρεσκείας σας.

Ως λάτρης των μεσογειακών γεύσεων, και μιας που παίζουν ελληνικές ομάδες απόψε, εγώ στις δικές μου θα βάλω την εξής χωριάτικη γέμιση, την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα: απλώστε στην επιφάνεια της πίτσας κέτσαπ ή οποιαδήποτε άλλη σάλτσα ντομάτας προτιμάτε. Πασπαλίστε με τυριά όπως μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι χαλούμι και φέτα. Έπειτα απλώστε κομματάκια χωριάτικου λουκάνικου, χρωματιστές πιπεριές σε ροδέλες, ροδέλες κρεμμυδιού, ελιές και μανιτάρια. Ψήστε 20 λεπτά πριν ξεκινήσει ο αγώνας σε αντιστάσεις στους 230 βαθμούς, ή μέχρι να ροδοψηθεί η ζύμη.

Παρακολουθήστε λοιπόν τον αγώνα με μια πεντανόστιμη σπιτική πίτσα, η οποία θα συζητιέται και την επόμενη μέρα μαζί με τις καλύτερες φάσεις του παιχνιδιού. Και λίγο πριν αρχίσει η τελευταία περίοδος, ρίξτε άλλη μια πίτσα στο φούρνο για παρηγοριά στους ηττημένους. Και τι άλλο να πω… Ας νικήσει ο καλύτερος!

Συνταγή | Κωνσταντίνα Γαλάνη

Περισσότερες συνταγές, μπορείτε να βρείτε στο Neolaia ΟινοΜαγειρέματα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Αβλέμονας Κυθήρων

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

21-05-2024

Καλαμαρια

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;