Οι νέοι της Ευρώπης δεν έχουν πρόβλημα με τα προϊόντα
Πώς η αναζήτηση μιας προσιτής οικονομικά αγοράς έχει επηρεάσει τις επιλογές των νέων!

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Εναρμόνισης της‭‭ ‬Εσωτερικής ‬Αγοράς ‬(ΓΕΕΑ-EUIPO),‭ η‭ ‬μεγαλύτερη ‬υπηρεσία Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ‭,  οι νέοι εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη ανοχή στην αγορά παραποιημένων προϊόντων.

Συγκεκριμένα, το 15% των ‬ατόμων ‬ηλικίας 15-24 ‭‬ετών ανέφερε πως αγόρασε σκόπιμα ένα προϊόν “μαϊμού” τους τελευταίους 12 μήνες, ποσοστό που βρίσκεται 9 μονάδες πάνω από το 2013.

 

‭Στην έρευνα απάντησαν ‭26.555‬ άτομα ηλικίας από 15‬ ετών ‬και‭ ‬πάνω‭ ‬σε‭ ‬όλη‭ ‬την‭ ‬ΕΕ‭,‭ ‬‬σχετικά‭ ‬με‭ ‬τις αντιλήψεις τους ‬στη Διανοητική Ιδιοκτησία.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να προσθέσει στα συμπεράσματα παρόμοιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2013 από το EUIPO.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, το 70% των ερωτηθέντων ανέφερε πως τίποτα δεν δικαιολογεί την αγορά παραποιημένων προϊόντων ενώ το 78% υποστήριξε πως η αγορά τους έχει  ‬αρνητικές‭‬‭ ‬επιπτώσεις‭ ‬για‭‭ ‬τις επιχειρήσεις‭ ‬‬και‭ ‬‬την‭ ‬απασχόληση

Οι νέοι, όμως, φάνηκε να είναι πιο ανεκτικοί απέναντι στην αγορά “μαϊμού” προϊόντων.

Το 41% των νέων ανέφερε‭ ‬πως‭ ‭ ‬αισθάνθηκε‭ πως η αγορά ενός παραποιημένου προϊόντος είναι αποδεκτή όταν το κανονικό είναι υπερβολικά ακριβό.

Ωστόδο, τα 3/4 των ατόμων που ρωτήθηκαν ανέφεραν πως θα σταματούσαν την αγορά παραποιημένων αγαθών εάν υπήρχε κάποια προσιτή εναλλακτική λύση.

Το 83%, μάλιστα, είπε πως προτιμά να κάνει τις αγορές του μέσω‭‭ ‬νόμιμων‭ ‭‬ή‭  ‬εξουσιοδοτημένων‭ ‭‬υπηρεσιών/καταστημάτων ενώ το 71% αυτών παραδέχεται ότι επέλεξε παράνομες πηγές, ενώ θα σταματούσε να τις χρησιμοποιεί αν είχε μια προσιτή εναλλακτική.

 

Το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε, ακόμη, πως είχε πληρώσει για ψηφιακό περιεχόμενο από νόμιμες σελίδες, 7 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο ποσοστό‭ ‬ ‭από‭ ‬ το‭ ‬2013, με το 69% να ‭πιστεύει ότι οι νόμιμες‭ ‬ πηγές ‭είναι καλύτερης ποιότητας.

Όσον αφορά τα άτομα από 15 μέχρι 24 ετών, το 41% είπε πως πλήρωσε για να έχει πρόσβαση σε σελίδες με νόμιμο περιεχόμενο, ποσοστό 8 μονάδες υψηλότερο από το 2013.

Από την άλλη, το ποσοστό όσων είχαν πρόσβαση εν γνώσει τους σε σελίδες πειρατικού περιεχομένου δεν έχει αλλάξει από το 2013 (27% ‭ ‬των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών και 10% όλων των ερωτηθέντων).

Στο κομμάτι της νομιμότητας μιας ιστοσελίδας, βέβαια, επικρατεί μια σύγχυση.

Πέρυσι, το 24% όσων ερωτήθηκαν, πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2013, αναρωτήθηκε αν μια online πηγή ήταν νόμιμη, που σημειώνει μία αύξηση 41%‭ ‬‬μεταξύ‭ ‬των‭ ‬νέων.‭ ‬ ‭

Ακόμη, το‭ ‬10%‭ ‬των‭ ‬ ‬ερωτηθέντων‭ ‬ ‭δήλωσε‭ ‬ ‭ότι παραπλανήθηκαν όταν αγόρασαν κάποια προϊόντα.

Επιπλέον, ‭το 97% των πολιτών της‬ ΕΕ πιστεύουν ότι είναι σημαντικό εφευρέτες, δημιουργοί και καλλιτέχνες να μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και να πληρώνονται για την εργασία τους.

Ο‭ ‬ EUIPO ‭ ‬ευαισθητοποιείται σχετικά με την οικονομική αξία που φέρουν τα δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, όσον αφορά στη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ, μέσω μιας σειράς μελετών. ‭ ‬

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

11-05-2024

Αιγάλεω

1

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
79'
1 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
79'
2 - 1
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
0'
66 - 50
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;