Δεν είναι λίγα τα άτομα που αρέσκονται στις ξεροψημένες πατάτες ή στο έντονα φρυγανισμένο ψωμί. Ωστόσο, η κατανάλωση του κρύβει κινδύνους για την υγεία μας τους οποίους δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ!
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, το ξεροψημένο ψωμί, οι ξεροψημένες πατάτες και άλλες τροφές που έχουν μαγειρευτεί περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, περιέχουν μια καρκινογόνη ουσία.
Συγκεκριμένα, η βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων μέτρησε τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται αρκυλαμίδιο (acrylamide) σε δείγματα από ψητές πατάτες, τηγανητές πατάτες και ψωμί που είχαν μαγειρευτεί στο σπίτι.
Αξίζει να σημειωθεί πως το αρκυλαμίδιο αποτελεί διαπιστωμένα καρκινογόνο τοξίνη.
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 50 νοικοκυριά, έδειξαν πως κανένας καταναλωτής δεν ήξερε πως παραψήνοντας τις πατάτες στον φούρνο ή στο τηγάνι και το ψωμί στην τοστιέρα ή την φρυγανιέρα, υπήρχε κίνδυνος για την υγεία του.
Η έκθεση, όμως, αυτών των τροφίμων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί τη δημιουργία ακρυλαμιδίου.
Γι’ αυτό όσο πιο ξεροψημένα είναι τα τρόφιμα τόσο το χειρότερο για την υγεία μας.
Επίσης, οι επιστήμονες λένε πως πρέπει να αποφεύγεται η φύλαξή της πατάτας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, διότι αυτό μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά της σε άμυλο και έτσι να παραχθεί περισσότερο ακρυλαμίδιο όταν την μαγειρέψετε.
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Χωρίς κατηγορία
Πλήρης Απασχόληση
15-03-2024
Αθήνα
Μηχανικοί
Πλήρης Απασχόληση
10-05-2024
Μαρούσι