Έμμα Μοράνο: Ο τελευταίος άνθρωπος που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα!
Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1899 και είναι η μεγαλύτερη γυναίκα στον πλανήτη. Η Έμμα Μοράνο έγινε 117 και γιόρτασε τα γενέθλιά της στο μικρό της διαμέρισμα στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.

ITALY-facebookJumbo-v2

Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1899 και είναι η μεγαλύτερη γυναίκα στον πλανήτη. Η Έμμα Μοράνο έγινε 117 και γιόρτασε τα γενέθλιά της στο μικρό της διαμέρισμα στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.

Η ‘Έμμα είναι ένα από τα οκτώ παιδιά -πέντε κορίτσια, τρία αγόρια- μιας οικογένειας που ζούσε στο χωριό Σιβιάσκο στο Πεδεμόντιο. Ο πρώτος της έρωτας χάθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χώρισε από έναν βίαιο σύζυγο το 1938, λίγο μετά τον θάνατο του μοναδικού παιδιού της σε ηλικία επτά μηνών, μόλις πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έκτοτε, εργάστηκε για αρκετό καιρό σε μια βιοτεχνία κατασκευής πάνινων σακιδίων από γιούτα και στη συνέχεια ως μαγείρισσα, έως τα 75 της.

Εντύπωση προκαλεί ότι η διατροφή της βασίζεται στα αυγά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές που της είχε δώσει ένας γιατρός όταν 20χρονη πλέον είχε διαγνωστεί με αναιμία, η Έμα τρέφεται επί σχεδόν έναν αιώνα με τρία αυγά ημερησίως -εκ των οποίων τα δύο ωμά- τα οποία συνοδεύει με λίγο κρέας και ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.

Πίνει λίγο κρασί, δεν καπνίζει, τρελαίνεται για μπισκότα και σε συνέντευξή της στο AFP στα τέλη Οκτωβρίου δήλωσε ότι δεν ήξερε αν θα άγγιζε από την τούρτα των γενεθλίων της, γιατί η τούρτα πέρυσι την είχε αρρωστήσει.

«Ο κόσμος έρχεται. Εγώ δεν καλώ κανέναν, αλλά έρχονται. Από την Αμερική, την Ελβετία, την Αυστρία, το Τορίνο, το Μιλάνο… Έρχονται από παντού για να με δουν» ανέφερε εντυπωσιασμένη.

392999-49a6c0a4-5a3e-11e3-b7ab-c407036b0b36

Η Έμμα ήταν ανεξάρτητη μέχρι τα 115 της, ακόμα και αν δεν έβγαινε τα τελευταία 20 χρόνια από το διαμέρισμά της των δύο δωματίων.

Από πέρυσι αφήνει δύσκολα το κρεβάτι της και χρειάζεται 24 ώρες το 24ωρο μια γυναίκα να την προσέχει. Η κοινωνική της ζωή είναι περιορισμένη όχι λόγω της αδύνατης ακοής και όρασής της αλλά γιατί όλοι οι σύγχρονοί της έχουν πεθάνει.

«Οι φίλοι της είναι δυστυχώς όλοι στο νεκροταφείο» είπε η 72χρονη Ρόζι Σαντόνι, συγγενής της Έμμα.

Παρότι που το μυαλό της δουλεύει απίστευτα καλά, η Έμμα αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή και την ομιλία, η όρασή της δεν τη βοηθά για να δει τηλεόραση και κοιμάται ένα μεγάλο μέρος της ημέρας.

Την ημέρα των γενεθλίων της περιμένει να της ευχηθούν συγγενείς, μερικούς δημοσιογράφους και τη δήμαρχο της Βερμπάνια Σίλβια Μαρτσιονίνι. Προς τιμήν της θα δοθεί συναυλία «ένα μουσικό ταξίδι διαμέσου τριών αιώνων» στο θέατρο της πόλης όπου ζει, στις όχθες της λίμνης Ματζόρε, ενώ θα προβληθεί σε αβάν-πρεμιέρ η ταινία «Η γυναίκα που είδε τρεις αιώνες» της Ρενέ Πάπας.

becker-ruth-image

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ιστορία της ζωής της, από τους δύο παγκόσμιους πολέμους έως τη δουλειά της στη βιοτεχνία και τη γενναία απόφαση της να χωρίσει σε μια εποχή που το διαζύγιο ήταν αδιανόητο.

Το 1899 όταν γεννήθηκε, ο Ιταλός Γουλιέλμο Μαρκόνι εξέπεμψε πρώτος ραδιοκύματα διαμέσου της θάλασσας της Μάγχης και η Βρετανία ήταν σε πόλεμο με τους Μπόερς στη Νότια Αφρική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;