Erasmus+: Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για όλα τα προγράμματα!
Σε αυτό το άρθρο θα βρεις ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τα προγράμματα Erasmus+ και τις διαφορετικές δυνατότητες που μπορείς να βρεις μέσα από αυτά.

erasmus_

Το Erasmus+ είναι ένα πρόγραμμα “ομπρέλα” που δεν απευθύνεται μόνο σε φοιτητές.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τα προγράμματα Erasmus+ και τις διαφορετικές δυνατότητες που μπορείς να βρεις μέσα από αυτά.

Συνοπτικά τα προγράμματα που υπάρχουν είναι:

  • για φοιτητές
  • για νεολαία άνω των 15
  • Eυρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία 18-30
  • για Νέους Επιχειρηματίες

Το Πρόγραμμα Erasmus+ πήρε το όνομά του από την αναγνωρισιμότητα του Προγράμματος Erasmus στο πλαίσιο των προηγουμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Για φοιτητές

Το Erasmus+ εκτός από το κλασικό Erasmus που όλοι ξέρουμε και αγαπήσαμε (συγκεκριμένα 65.000 περίπου φοιτητές Ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν ζήσει την εμπειρία του Erasmus από το 1987 μέχρι και σήμερα) ανοίγει και άλλους- λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό- δρόμους. Κάποιες από αυτές τις ευκαιρίες είναι οι εξής:

Πρακτική άσκηση σε εταιρείες/ οργανισμούς έως και 12 μήνες μετά το πτυχίο (με δεδομένο ότι η αίτηση θα γίνει ενώ είστε ακόμη φοιτητής)

Erasmus+ σε όλο τον κόσμο! Πλέον μπορείτε να κάνετε το Erasmus σας στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στην Κίνα ακόμη και στο Σουρινάμ!

Για νεολαία άνω των 15

Το Erasmus+ όμως σου δίνει τη δυνατότητα για σεμινάρια, ανταλλαγές νέων και εθελοντισμό στο εξωτερικό, μια δυνατότητα που δεν είναι ευρύτερα γνωστή!

Οι ανταλλαγές νέων για παράδειγμα δίνουν τη δυνατότητα σε ομάδες νέων από διαφορετικές χώρες να συναντώνται και να μαθαίνουν ο ένας για τον πολιτισμό του άλλου, μέσα από μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης.

Για ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων, έχετε την δυνατότητα να ζήσετε μαζί με πολλούς νέους από την Ευρώπη και όχι μόνο, να μάθετε νέες κουλτούρες, να βελτιώσετε τις ξένες γλώσσες ενώ θα δημιουργήσετε φιλίες και δικτύωση που θα κρατήσουν για μια ζωή!

Μάθε εδώ όλα τα προγράμματα Erasmus+ νεολαία

Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία 18-30

Μια άλλη ευκαιρία που προσφέρεις το Erasmus+ σε νέους 18-30 είναι η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (European Voluntary Service – EVS).

Η δράση αυτή προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους 18-30 να ζήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα προσφέροντας εθελοντική εργασία, από 2 ως 12 μήνες σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι τέχνες, η κοινωνική πολιτική για νέους, η πληροφόρηση νέων και άλλα.
Erasmus+ για εκπαιδευτικούς, μαθητές και σπουδαστές

Το Erasmus+, ως πρόγραμμα ομπρέλα που είναι, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες να συμμετέχουν.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσαν να λείψουν εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Είτε είστε εκπαιδευτικός σε κάποιο σχολείο, είτε είστε μαθητής σε κάποιο ΕΠΑΛ είτε σπουδαστής σε κάποιο ΙΕΚ έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μια κινητικότητα σε μια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ είτε για επιμόρφωση, job shadowing ή διδασκαλία (εκπαιδευτικοί) είτε στο πλαίσιο κάποιας σύμπραξης με άλλα σχολεία του εξωτερικού!

Για Νέους Επιχειρηματίες

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής για επιχειρηματίες!
Το Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής το οποίο προσφέρει σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε κάποια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες.
Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παραμονής κοντά στον έμπειρο επιχειρηματία, γεγονός που βοηθά το νέο επιχειρηματία να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διοίκησης μίας μικρής επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας υποδοχής ωφελείται από τις νέες προοπτικές που παρέχονται για την επιχείρησή του/ της και αποκτά την ευκαιρία να συνεργαστεί με εταίρους από άλλες χώρες ή να ενημερωθεί για νέες αγορές.

Έχεις απορίες;

Ο Δημήτρης Μαραγκός μέλος του Δικτύου Team Europe Greece με εξειδίκευση στην Εκπαίδευση, την Κατάρτιση και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και υπεύθυνος Επικοινωνίας στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών- Εθνικό Μονάδα Συντονισμού για το Πρόγραμμα Erasmus+ στην Ελλάδα μπορεί να σε βοηθήσει.

Μπορείς να βρεις την σελίδα του στο Facebook εδώ και να του στείλεις μήνυμα για extra πληροφορίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;