Τα απίστευτα οφέλη της μουσικής στην υγεία μας και όχι μόνο!
Τα οφέλη της μουσικής είναι πολλά, όχι μόνο για τη διάθεση μας αλλά και για την υγεία μας!

biglebowski12_610_407shar_s_c1 tumblr_o1ksbjo0UX1rdwbnqo1_500

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μπορεί να μας προσφέρει πολλά παραπάνω από απλή ευχαρίστηση. Αυτά είναι λοιπόν τα οφέλη της:

Η μουσική συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου: 

Η επιστήμη έχει αναφέρει ότι όταν τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν μουσική, ο εγκέφαλός τους ξεκινά να ακούει και να επεξεργάζεται ήχους, που διαφορετικά δε θα μπορούσαν ν’ ακούσουν.

Τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα για όσους “δημιουργούν μουσική”.

Η μουσική βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

Όταν μαθαίνεις ένα νέο όργανο ωφελείσαι και με έναν ακόμη τρόπο, μπορείς να μάθεις πιο εύκολα μια ξένη γλώσσα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης. Στο πλαίσιο της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 9 με 10 ετών που είχαν διδαχτεί μουσική, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα σε σχέση με όσα δεν είχαν παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής.

giphy

 

 

Η μουσική βοηθάει στη καλή μνήμη

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Μπρέντα Χάνα-Πλέιντι του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Frontiers of Human Neuroscience”, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος των μουσικών -επαγγελματιών και ερασιτεχνών- είναι καλύτερα προστατευμένος από τις συνέπειες των γηρατειών και της άνοιας.

Βέβαια αυτό ισχύει για όσους ασχολούνται με κάποιο μουσικό όργανο τουλάχιστον 10 χρόνια και η δραστηριότητα είναι συνεχής, χωρίς φυσικά να είστε απαραίτητα επαγγελματίας.

 

“Ανεβαστική” μουσική για πνευματική εγρήγορση

Η «ανεβαστική» μουσική μπορεί να ενισχύσει την πνευματική μας εγρήγορση και τη συγκέντρωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση των τεσσάρων εποχών του Βιβάλντι στον εγκέφαλο. Στη μελέτη συμμετείχαν 14 νέοι εθελοντές που άκουσαν τα κοντσέρτα, ενώ εκτελούσαν παράλληλα μια δύσκολη πνευματικά εργασία. Παράλληλα, οι επιστήμονες μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων. Από τα αποτελέσματα προέκυψε  ότι οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν την εργασία που τους υπέδειξαν οι ειδικοί πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια ακούγοντας Βιβάλντι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για να υπάρξουν αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις του συγκεκριμένου κλασικού κομματιού πρέπει να προέρχεται από ζωντανή ηχογράφηση.

Τις ίδιες ευεργετικές επιδράσεις έχουν και τα υπόλοιπα είδη μουσικής.

2-a-Bronx-Tale-quotes

Η μουσική κάνει καλό και στη μνήμη

Οι άνθρωποι με προβλήματα μνήμης από τραυματισμό στο κεφάλι που άκουγαν δημοφιλή τραγούδια πέτυχαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον ίδιο αριθμό αναμνήσεων με συνομηλίκους τους που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη μνήμη τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Newcastle στην Αυστραλία, και το Πανεπιστήμιο Lille, στη βόρεια Γαλλία.

tumblr_o1ksbjo0UX1rdwbnqo1_500

Σύμφωνα με έρευνες, άλλα οφέλη της μουσικής:

  • Τρόπος αντιμετώπισης έντονου άγχους
  • Ανακούφιση σωματικού πόνου
  • Μείωση της υψηλής πίεσης
  • Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσλεξίας

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2