Χάιδω Πανταζή:
Το neolaia.gr συνάντησε την κα Πανταζή, Υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης, με αφορμή την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Εθνικής Βιβλιοθήκης

20150718_111154

Το neolaia.gr συνάντησε την κα Πανταζή, Υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης, με αφορμή την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Εθνικής Βιβλιοθήκης και απάντησε στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις μας!

Ποιες εκδηλώσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας και με ποιο σκεπτικό φιλοξενείτε στη βιβλιοθήκη σας;

Η δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης, φιλοξενεί όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις που προτάθηκαν για την Καλοκαιρινή εκστρατεία , γιατί μας άρεσαν τόσο πολύ, είναι τόσο καλά δομημένες και οργανωμένες, που ειλικρινά ήταν τόσο δύσκολο να αφήσουμε κάποια έξω από το πρόγραμμα. η βιβλιοθήκη το καλοκαίρι φιλοξενεί πολλά παιδιά κάθε ηλικίας, και οι δράσεις καλύπτουν όλο το φάσμα αυτών των ηλικιών, που απασχολούνται δημιουργικά με αυτές.

Πως κρίνετε μέχρι στιγμής την πορεία των εκδηλώσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας στην πόλη σας; Τι περιμένουμε για τη συνέχεια;

Μέχρι τώρα, τέλη Ιουλίου , οι εκδηλώσεις πηγαίνουν αρκετά καλά και τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά. οι εκδηλώσεις μας άρχισαν αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 22 Αυγούστου. Η ιδιαιτερότητα της Ραψάνης είναι ότι δεν κλείνει καθόλου ως βιβλιοθήκη το καλοκαίρι και αποτελεί ένα στέκι για όλα τα παιδιά του χωριού. Έτσι όλες οι εκδηλώσεις έχουν εξασφαλισμένο το κοινό τους ,ένα κοινό πολύ φανατικό .

Ποιος είναι ο σκοπός της Καλοκαιρινής Εκστρατείας; Σε τι προσπαθείτε να μυήσετε τα παιδιά;

Ο σκοπός της καλοκαιρινής εκστρατείας, είναι προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας στο παιδικό και νεανικό κοινό. Τα παιδιά μυούνται στο κόσμο της βιβλιοθήκης με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτό που είχαν συνηθίσει μέχρι πρότινος , φιλικό, δημιουργικό και παράλληλα εκπαιδευτικό. Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, οι οποίοι θα γίνουν οι αυριανοί αναγνώστες.

Οι δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας έχουν σκοπό να υποστηρίξουν τη φιλαναγνωσία. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Κάθε δράση συνοδεύεται από την αντίστοιχη βιβλιογραφία , έτσι κάθε μέρα τα παιδιά δανείζονται βιβλία. παράλληλα με την δράση «…είναι μια κουφάλα δέντρου» καθιερώσαμε ημερήσια αφήγηση στα πιο μικρά παιδιά , με την δράση «.. γνωριμία με τα βιβλία της βιβλιοθήκης» ανακαλύπτουμε βιβλία που έχουμε καιρό να διαβάσουμε και τα παιδιά ανταποκρίνονται πάρα πολύ σε αυτό , με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού παιδικών βιβλίων.

Πόσο σημαντικό είναι ότι από φέτος την Καλοκαιρινή Εκστρατεία υποστηρίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη;

Πάρα πολύ σημαντικό, γιατί η εθνική βιβλιοθήκη αποτελεί την κορωνίδα όλων των ελληνικών βιβλιοθηκών, και με την οργάνωση της καλοκαιρινής εκστρατείας ουσιαστικά χαράζει μια άλλη πορεία ως προς τον ρόλο των δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών, εκτός των καθιερωμένων υπηρεσιων. Φέτος είναι η πρώτη φόρα και όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε , αλλά σιγά σιγά θα βρούμε τους ρυθμούς μας και θα δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό για να αποτελέσει πλέον θεσμό για κάθε καλοκαίρι.

Ποιος είναι ο σκοπός της Βιβλιοθήκης; Και πως πιστεύετε πως πρέπει να είναι η βιβλιοθήκη του μέλλοντος;

Ο σκοπός της βιβλιοθήκης είναι εκπαιδευτικός, κοινωνικός , πολιτιστικός ψυχαγωγικός .Όσο αναφορά τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες ,κατά την ταπεινή μας γνώμη , θα πρέπει να λειτουργούν ως κέντρο της τοπικής κοινωνίας τους και να ενσωματώσουν και υπηρεσίες στα πρότυπα ενός κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, με την έννοια ότι μπορούν να εξυπηρετούν το κοινό και σε άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικές π.χ. που δεν έχουν πρόσβαση όλοι και κυρίως οι ηλικιωμένοι. Κάπως έτσι , φανταζόμαστε και την βιβλιοθήκη του μέλλοντος. Εμείς στη βιβλιοθήκη Ραψάνης , το προσπαθήσαμε ως ένα βαθμό , να ενσωματώσουμε υπηρεσίες για κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες , οι ηλικιωμένοι και καταφέραμε να τους προσεγγίσουμε και να κάνουμε την έννοια της βιβλιοθήκης ποιο προσιτή σε αυτούς.

Θεωρείτε πως η σύγχρονη γενιά γονέων δίνει τη σημασία που θα έπρεπε στο βιβλίο; Είναι εξοικειωμένη με τις βιβλιοθήκες; Υπάρχει κουλτούρα της βιβλιοθήκης;

Οι νέοι γονείς είναι πιο εξοικειωμένοι στις μέρες μας με τις βιβλιοθήκες, προτρέπουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις, σχεδόν «απαιτούν » να γίνονται δράσεις, και έχουν διαμορφώσει μια κουλτούρα βιβλιοθήκης στα παιδιά του, ζητάνε την γνώμη μας για τα βιβλία. Η τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει αρκετά τα πράγματα στις βιβλιοθήκες ,και είναι ελπιδοφόρο που πρωταγωνιστές σε αυτή την αλλαγή είναι τα παιδιά.

Είναι ο Πολιτισμός η απάντηση στην ερώτηση «τι πιθανή λύση μπορεί να δοθεί στον αξιακό και οικονομικό βούρκο που έχει επέλθει η χώρα;»

Πιστεύω ναι , αλλά όχι με τον αόριστο τρόπο «μόνο ο Πολιτισμός θα μας σώσει» που όλοι προβαίνουμε να δηλώσουμε. Με συντονισμένες προσπάθειες και καλά οργανωμένες, με σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και όχι το άμεσο που απαιτούμε συχνά όλοι, με σταθερά βήματα κα πολύ δουλεία και προσπάθεια από όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Και σαν παράδειγμα θα σας αναφέρω την περίπτωση της βιβλιοθήκης μας , που όταν λειτούργησε, σε ένα ημιορεινό χωριό όπως η Ραψάνη, όλοι την βλέπανε περίεργα, χωρίς να κατανοούν την αναγκαιότητα ύπαρξη της, αλλά με πολύ προσπάθεια και δουλεία χρόνων, πλέον θέλω να πιστεύω ότι έχει γίνει αναγκαία σε όλους όσους παιρνανε το πρόσχαρο κατώφλι της, και έχει καταφέρει να συνδέσει σε ένα μεγάλο βαθμό όλες τις κοινωνικές ομάδες του χωριού, ως κέντρο πολιτισμού .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;