Πρώτη μέρα στη σχολή: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας πρωτοετής φοιτητής!

uni

Κακά τα ψέματα, αλλά η πρώτη μέρα στη σχολή σου, όποια και αν είναι αυτή, θα είναι αναμφίβολα μία από τις πιο περίεργες και αγχώδεις που θα βιώσεις στη ζωή σου. Και ο λόγος; Γιατί πολύ απλά θα είσαι “ψαρωμένος” με το τι θα συναντήσεις εκεί πέρα, πως θα είναι οι καθηγητές σου, και αν θα βρεις να κάνεις καινούριες παρέες.

Μπαίνοντας στο Πανεπιστήμιο λοιπόν, θα κοιτάς δεξιά και αριστερά, προσπαθώντας να κατανοήσεις το που βρίσκεσαι, όντας συγκλονισμένος από το μέγεθος της νέας κοινότητας στην οποία εντάσσεσαι τώρα. Και φυσικά θα τσεκάρεις και τους συνομηλίκους σου, για να βρεις με ποιον από αυτούς ταιριάζεις καλύτερα. Μία σημαντική λεπτομέρεια όμως που δεν πρέπει να ξεχνάς, είναι να μην αγχώνεσαι! Όλοι εκεί πέρα βρίσκονται στην ίδια φάση με σένα, και αναζητούν ότι αναζητάς και εσύ! Το μόνο που θα πρέπει να κάνεις, είναι να είσαι πρόσχαρος και να πιάνεις φιλικά τη συζήτηση με κάποια άτομα, και το ένα, θα φέρει το άλλο, και όλα θα μπουν στη θέση τους, προτού το καταλάβεις.

Βέβαια, πέρα από τους cool τύπους, θα συναντήσεις και πολλά παιδιά που δεν έχουν αποβάλλει ακόμη από επάνω τους την νοοτροπία του Λυκείου. Μείνε μακριά από αυτά τα άτομα, γιατί το μόνο που μπορούν να σου προσφέρουν απλόχερα είναι το άγχος για τα πάντα: από τους βαθμούς που ενδεχομένως θα γράφετε στα μαθήματα, μέχρι τις προθεσμίες για διάφορες δηλώσεις μαθημάτων ή συγγραμάτων. Α, και επί τη ευκαιρία, να ξέρετε ότι τα συγκεκριμένα άτομα δεν βγαίνουν ποτέ, παρά μόνο ελάχιστες φορές, γιατί το διάβασμα αποτελεί γι’ αυτούς την μία και μοναδική υποχρέωση στα φοιτητικά χρόνια. Οπότε, για το καλό σας, απομακρυνθείτε όσο είναι νωρίς!

Από την άλλη, 100% θα πέσεις πάνω στα κομματόσκυλα, που τρέχουν μανιωδώς την πρώτη μέρα των εγγραφών για να προσυλητίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Αλλά πρόσεχε! Όσο εξυπηρετικοί και πρόσχαροι δείχνουν εκείνη την ημέρα, άλλο τόσο περίεργα και συμφεροντολογικά θα συμπεριφέρονται το υπόλοιπο διάστημα. Οπότε, καλό θα ήταν να μην μπλεχτείς από τόσο νωρίς με τις κομματικές παρατάξεις. Είναι προτιμότερο να κοιτάς τα διαβάσματά σου.

Και μιας και είπαμε την μαγική λέξη “διάβασμα”, έχουμε να σου δώσουμε και σχετική συμβουλή: μην κάθεσαι να αποστηθίζεις σελίδες επί σελίδων προσπαθώντας να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του εκάστοτε μαθήματος. Κάνε σωστό και εποικοδομητικό διάβασμα, κράτησε καλές σημειώσεις την ώρα της παράδοσης (πράγμα που προϋποθέτει να παρακολουθείς όλα τα μαθήματα), και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Α, και όσον αφορά τα παιδάκια που φωνάζουν με περηφάνια μέσα στο αμφιθέατρο πόσες φορές έβγαλαν την επανάληψη, και πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι, “γράψτε” τους λίγο στα α…..κια σας για να βρείτε την ηρεμία σας. Η στάση τους άλλωστε θα είναι ίδια μέχρι να πάρουν πτυχίο…

Και τώρα ερχόμαστε στο θέμα “παρέα”, που αναμφίβολα απασχολεί τους περισσότερους για να μην πούμε όλους εκείνη την πρώτη ξεχωριστή ημέρα. Πρόκειται για ένα κοινωνικό “ξεπαρθένιασμα”, όπου έρχεσαι σε επαφή με νέα πρόσωπα, περίεργους και διαφορετικούς χαρακτήρες και ιδιοτροπίες κάθε λογής. Μέσα σε λίγους μήνες θα έχεις γίνει “μανίτσα” στην διάκριση των συμφοιτητών σου, ανάλογα με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Κάνε όμως όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους μπορείς! Γιατί σίγουρα μέσα στην χρονιά θα χρειαστείς κάποιους συμφοιτητές πιο ενημερωμένους από εσένα στην ύλη, και το σημαντικότερο θα χρειαστείς μια παρέα μέσα στην ώρα της διδασκαλίας, για να ανταλλάξετε μια κουβέντα βρε παιδί μου. Γιατί πιστέψτε με, χωρίς παρέα δεν αντέχεται το μάθημα στο αμφιθέατρο. Όσοι το κατορθώνουν και δεν αποκτούν ψυχολογικά είναι ήρωες!

Καταληκτικά, αυτό που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, τόσο την πρώτη μέσα, όσο και κατά την διάρκεια της φοίτησής σου, είναι να αρπάζεις την εκάστοτε ευκαιρία (είτε αυτή είναι ένα σεμινάριο, είτε ERASMUS) και να την αξιοποιείς προς όφελός σου, και να έχεις τα μάτια σου ορθάνοιχτα! Και να θυμάσαι: όσο έχεις το μυαλό μέσα στο κεφάλι, όλα θα πηγαίνουν καλά… Μη δρας παρορμητικά και ενστικτωδώς, σκέψου καλά, και πάρε τις κατάλληλες αποφάσεις. Και αν αποφασίσεις να κάνεις κοπάνα από κανά μάθημα για να πας για καφέ, μην αισθανθείς τύψεις, γιατί δεν θα βγάλει πουθενά. Να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου, και να αναλαμβάνεις το χρέος των ευθυνών σου. Δεν είσαι παιδάκι πια, είσαι ένας ενήλικας πολίτης με τα όλα του. Καλή σταδιοδρομία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
9'
4 - 0
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 7 
 1 
 1 
  
 0