Κίεβο: Το πριν και το μετά σε μία φωτογραφία

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τι συμβαίνει στο Κίεβο αυτήν τη στιγμή σε ζωντανή μετάδοση, ενώ η φωτογραφία που ακολουθεί προέρχεται από ανάρτηση στο Τwitter από τον χρήστη Experience και κάνει σήμερα τον γύρο του διαδικτύου.

Η φωτογραφία δείχνει την κεντρική πλατεία του Κιέβου, χωρισμένη στα δύο, όπως είναι και η Ουκρανία, πριν και μετά το σκηνικό εμφυλίου που συνταράσσει τη χώρα.

kievo1

Πιο συγκεκριμένα, στη μέση φαίνεται το μνημείο που δεσπόζει στην πλατεία, ενώ δεξιά φαίνεται η εικόνα της πλατείας, όπως είναι από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και αριστερά, όπως ήταν το ίδιο σημείο, πριν ξεκινήσουν οι ταραχές που κόστισαν 28 μέχρι στιγμής ζωές και χιλιάδες τραυματίες.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας μαίνονταν οι φωτιές στο κεντρικό «στρατόπεδο» των διαδηλωτών, Μαϊντάν, αλλά χωρίς να αναφερθούν περιστατικά βίας. Τα περισσότερα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κοντά στο κτήριο της Βουλής και στη συνέχεια κατά τις προσπάθειες της αστυνομίας να καθαρίσουν την Μαϊντάν.

Η σημερινή μέρα είναι ημέρα πένθους στην Ουκρανία.

Μάλιστα, νέα επεισόδια ξέσπασαν το πρωί στο Κίεβο, παρά την ανακωχή που συμφώνησαν το βράδυ της Τετάρτης κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Μόνο σήμερα το πρωί έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το rt, διαδηλωτές έχουν φτάσει έξω από το κοινοβούλιο της χώρας, πετούν βόμβες και μολότοφ και έχουν αναγκάσει βουλευτές και εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας έχουν απωθήσει την αστυνομία και έχουν καταλάβει αίθουσα συναυλιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας τουλάχιστον 23 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Ασθενοφόρα μεταφέρουν συνεχώς τραυματίες και περισσότεροι από 287 ανθρώπους νοσηλεύονται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε του ουκρανικό υπουργείο Υγείας.

Από την άλλη, χθες το βράδυ εξαιτίας των κυρώσεων με τις οποίες απείλησε η Δύση, ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς, κήρυξε “ανακωχή” με την αντιπολίτευση κάτι που όμως, όπως φαίνεται, δεν οδηγεί ακόμα στο τερματισμό του αιματοκυλίσματος. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως στέλνει τρεις κορυφαίους διπλωμάτες της στο Κίεβο, ενώ τόσο οι Βρυξέλλες όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απείλησαν με κυρώσεις.

Έτσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας μεταβαίνουν σήμερα στο ταραγμένο Κίεβο όπου θα έχουν συνομιλίες μετά τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων 24ωρων, ενώ θα ακολουθήσει έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας που είχαν επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Ουκρανίας για συζητήσεις αποχώρησαν πριν από λίγο χωρίς να συναντήσουν τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά και τη νέα έκρηξη βίας στους δρόμους του Κιέβου.

«Αναχώρησαν. Δεν θα δουν τον πρόεδρο για λόγους ασφαλείας», δήλωσε διπλωματική πηγή, ενώ νωρίτερα, όπως γράφει η Καθημερινή, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Στανισλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι ο μαύρος καπνός, οι εκρήξεις και τα πυρά γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο προκάλεσαν πανικό στους ουκρανούς αξιωματούχους.

Πριν την εκεχειρία η κρατική ασφάλεια είχε αναγγείλει εκστρατεία για την αντιμετώπιση της “τρομοκρατίας”. Ο Γιανούκοβιτς επιστράτευσε αλεξιπτωτιστές για τη φύλαξη δημοσίων κτιρίων, ενώ ερωτήματα προκάλεσε η απόφασή του να αντικαταστήσει τον αρχηγό του στρατού.

oukrania_epeisodia4

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα διαψεύδει την “εικασία” ότι οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι μια αντανάκλαση των δυσχερειών που υπάρχουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη λήξη της συνόδου κορυφής της Βόρειας Αμερικής.

“Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Ομπάμα. “Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Έτσι, καταδικάζοντας τη βία που προκάλεσε το θάνατο 26 ανθρώπων στο Κίεβο ο Ομπάμα αντέδρασε πολύ προσεκτικά στην ανακοίνωση της εκεχειρίας, που κηρύχτηκε την Τετάρτη μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών, ενώ σημείωσε ότι μπορεί η εκεχειρία “να κρατήσει”, αλλά τελικά η Ουκρανία θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

“Η ελπίδα μου είναι ότι μια εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί , αλλά (…) τελικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι θα στραφούν προς ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και αν είναι προσωρινή, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, έτσι ώστε να εκφραστεί σωστά η βούληση του λαού της Ουκρανίας χωρίς το χάος που έχουμε δει στους δρόμους”, δήλωσε ο Ομπάμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

21-05-2024

Καλαμαρια

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;